x

Jak Polacy odżywiają się podczas wakacji? Nie żałujemy sobie jedzenia!

Kategoria: Twój biznes - wiedza    21.06.2022

Podczas urlopu pozwalamy sobie na więcej kulinarnych przyjemności i mniej przejmujemy się zdrowym odżywianiem - wynika z badania marki Cateromarket. 43% ankietowanych stosowało dietę odchudzającą przed sezonem letnim, ale prawie połowa wróciła z urlopu z poczuciem przybrania na wadze.

Podczas urlopu pozwalamy sobie na więcej kulinarnych przyjemności i mniej przejmujemy się zdrowym odżywianiem. Zdjęcie: Shutterstock.com
Podczas urlopu pozwalamy sobie na więcej kulinarnych przyjemności i mniej przejmujemy się zdrowym odżywianiem. Zdjęcie: Shutterstock.com
Polacy uwielbiają próbować wakacyjnych specjałów, jednak nie zawsze idzie to w parze z zasadami zdrowego odżywiania. Swój sposób odżywiania na co dzień oceniamy dość neutralnie, z większym wskazaniem na zdrowy. Okazało się jednak, że podczas wakacji sytuacja trochę się zmienia i częściowo porzucamy zdrowe nawyki dotyczące jedzenia – 42% Polaków przyznaje wprost, że zwraca wtedy mniejszą uwagę na to, co je. Wyniki badania pokazują, że zarówno na wakacjach, jak i na co dzień, zdrowiej odżywiają się kobiety. 

Infografika: materiały prasowe
Infografika: materiały prasowe
¾ z nas jedzenie stanowi ważny aspekt podróżowania, a poznawanie nowych miejsc oraz tradycji i kultury odwiedzanego regionu poprzez próbowanie lokalnych specjałów wpisuje się z trend turystyki kulinarnej. Odwiedzanie miejscowych knajpek i restauracji to ulubiona forma wyżywienia Polaków podczas wakacji, co deklaruje średnio 59% respondentów.

Infografika: materiały prasowe
Infografika: materiały prasowe
Wśród turystów wyjeżdżających za granicę popularne jest również all inclusive – taką opcję wskazało 36% ankietowanych z tej grupy. Wyniki badania pokazują, że podczas wyjazdu nie próbujemy oszczędzać na jedzeniu (robi to tylko 16% badanych). Natomiast aż 81% deklaruje, że chętnie próbuje nowych dań, a nieco ponad połowa stara się odtworzyć je po powrocie we własnej kuchni.

Infografika: materiały prasowe
Infografika: materiały prasowe
Około połowa respondentów przyznaje, że zdarzyło im się wrócić do domu z uczuciem przybrania na wadze – odnotowało to 47% turystów krajowych i 54% wyjeżdżających za granicę. Takie następstwo urlopowego folgowania częściej zauważają panie (53% kobiet w porównaniu do 42% mężczyzn). Osoby, którym zdarzyło się przytyć podczas wakacji, w większości starają się jednak wprowadzić zmiany żywieniowe po powrocie, aby odzyskać wcześniejszą sylwetkę – deklaruje to 56% respondentów.
Infografika: materiały prasowe
Infografika: materiały prasowe



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polacy pracują 62,5 minuty, aby zarobić na Big Maca

Przez ostatnie 10 lat inflacja znacząco wpłynęła na koszt zakupów, także w branży fast food. Cena Big Maca w Polsce wzrosła o ponad 59%. W 2012 roku trzeba było pracować 36 minut, aby na niego zarobić, dziś - 62,5 minuty. Gdzie na świecie popularne burgery są najtańsze, a gdzie najdroższe?

Drastyczny wzrost cen pieczywa. Czy grozi nam 30 zł za bochenek chleba?

Wojna w Ukrainie, która jest jednym z kluczowych dostawców pszenicy na świecie, wywołała trudną sytuację na rynku zbóż - wysokie koszty i problem z dostępnością. Rekordowe wzrosty cen pszenicy na giełdzie w Paryżu zmuszają producentów do podnoszenia cen swoich produktów.

Jak znaleźć pracownika sezonowego? [PORADNIK]

Ponad 50 tysięcy ofert pracy sezonowej w gastronomii zanotowano od stycznia do maja 2022 roku - to wzrost o ponad 92% w porównaniu do analogicznego okresu 2021 roku. W sektorze hotelarskim w tym samym czasie nastąpił wzrost o 95%. "Bitwa o pracowników" zatem trwa. A jak ją wygrać? Podpowiadamy.

Salad Story otworzy 16 nowych restauracji. Ruszyła emisja crowdfundingowa spółki

Salad Story - polska sieć fast food ze zdrową żywnością - otworzyła dwie nowe restauracje. Do końca 2023 roku chce rozbudować sieć z 41 do 57 lokali. Wystartowała emisja crowdfundingowa spółki - cel to zgromadzenie 3,2 mln zł.

Sezon na grilla. Jak się przygotować?

Wiosna i lato to czas, gdy w ogródkach wielu restauracji pojawiają się grille, a wraz z nimi krótkie sezonowe menu potraw obfitujących w grillowane mięsa, ryby i owoce morza.

Kawowa rewolucja - jak przygotować się na zmiany i wzrost oczekiwań klientów?

Trzecia fala kawy zaczęła rozlewać się po Polsce już w 2007 r. Przez ostatnich kilkanaście lat na rynku gastronomicznym wydarzyła się ogromna kawowa rewolucja. Wpłynęła ona nie tylko na zmianę jakości parzonych ziaren, największe zmiany zaszły w zachowaniu gości, których oczekiwania wzrosły.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej