x

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.06.2022

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Spotkanie inauguracyjne Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Spotkanie inauguracyjne Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Akademia Mistrzów Smaku By Belvedere to inicjatywa, która powstała z myślą o szkoleniu najzdolniejszych uczniów polskich szkół gastronomicznych. W ramach Akademii otrzymają oni rok darmowej nauki, m.in. pod okiem czołowych polskich szefów kuchni. Oprócz zajęć praktycznych w programie znajdą się także wykłady poświęcone zarówno technikom kulinarnym, jak i dyscyplinom, bez których praca współczesnego kucharza jest niemożliwa, takie jak podstawy social mediów czy dietetyki.

Akademia dla najlepszych
Do wzięcia udziału w Akademii zostali zaproszeni uczniowie najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce. To nauczyciele tych placówek otrzymali prawo do wytypowania najzdolniejszych uczniów. Wybrani kandydaci przejdą jeszcze ostateczne eliminacje, podczas których sprawdzana będzie ich wiedza i kulinarne umiejętności. Najlepsi będą mogli przystąpić do Akademii.

– Jesteśmy przekonani, że dzięki naszemu wkładowi w edukację talentów kulinarnych przyczynimy się do podniesienia poprzeczki w jakości usług gastronomicznych, jakie oferuje dzisiejszy rynek oraz że w efekcie wykształcimy prawdziwych mistrzów smaku, będących kreatorami kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie – komentuje Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku.

Wybrani uczniowie zyskają szeroką wiedzę nie tylko z dziedziny gotowania, ale także m.in. organizacji imprez gastronomicznych, dietetyki, protokołu dyplomatycznego oraz organizacji pracy w kuchni. Zaś w ramach zajęć praktycznych młodzi kucharze będą mieli okazję uczestniczyć w przygotowywaniu cateringów i eventów gastronomicznych. Akademia potrwa przez okres jednego roku szkolnego, od września do czerwca.

„Wszystko zależy od was"
W gronie trenerów Akademii znaleźli się między innymi Adam Chrząstowski, Agata Wojda, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Tomasz Łagowski, David Gaboriaud, Tomasz Kolecki, Daria Ładocha czy Grzegorz Zawierucha.
Roczna nauka zakończona zostanie egzaminem i wystawieniem ocen. Organizatorzy przewidzieli także szereg nagród dla najlepszych absolwentów.

– Wszystko zależy od was, młodzi ludzie. To bardzo prosta zasada: ile dacie, tyle dostaniecie. Jeżeli pokażecie, że bylejakość i tumiwisizm nie są waszą naturą, to ktoś zawsze wyciągnie do was rękę i pociągnie za sobą – mówił podczas konferencji inaugurującej Akademię Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz jeden trenerów Akademii.

W podobnym tonie wypowiedział się także Bartosz Brzoza, dyrektor generalny Chefs Culinar Polska, sponsora głównego Akademii.
– To wy będziecie odpowiedzialni za satysfakcję gości odwiedzających restauracje, wasze przyszłe miejsca pracy. Oni najchętniej wracają do miejsc z najlepszą obsługą i znakomitą kuchnią. Aby to zagwarantować, potrzebna jest pasja, dzięki której będziecie kochać to, co robicie i co was codziennie będzie napędzać – mówił Bartosz Brzoza w panelu dyskusyjnym podczas inauguracji Akademii.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Kurt scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

GASTROTARGI SMAKKi: Czy gastronomii opłaca się być "eko"?

Rozmowy o byciu "eko" często sprowadzają się do dyskusji o kosztach. Wciąż pokutuje przekonanie, że to drogie rozwiązanie. Podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, które odbędą się 23-25 marca w EXPO XXI w Warszawie, HoReCa przekona się, że "eko" to nie tylko eko-logia, ale też eko-nomia, czyli eko-efektywność.

Roślinne wyzwanie: misja oszczędzanie

Z powodu wysokiej inflacji oraz rosnących cen produktów spożywczych podczas podejmowania zakupów intuicyjnie sięgamy po tańsze opcje. Czy bazując na tanich artykułach, możemy stworzyć pełnowartościową dietę roślinną?

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2022 r

Głosy na najlepszy roślinny produkt roku oddają konsumenci, więc dla producentów żywności nagroda jest szczególnie wartościowa. Wyróżnienia w Plebiscycie kampanii RoślinnieJemy zostaną przyznane w sześciu kategoriach.

Madrid Fusión Alimentos de España - w styczniu 2023 roku

Targi Madrid Fusión Alimentos de España po raz kolejny zostaną zorganizowane w madryckim centrum kongresowym IFEMA, gdzie na potrzeby wydarzenia wygospodarowano powierzchnię ponad 25 000 mkw. Impreza potrwa od 23 do 25 stycznia 2023 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej