x

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.06.2022

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Spotkanie inauguracyjne Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Spotkanie inauguracyjne Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Akademia Mistrzów Smaku By Belvedere to inicjatywa, która powstała z myślą o szkoleniu najzdolniejszych uczniów polskich szkół gastronomicznych. W ramach Akademii otrzymają oni rok darmowej nauki, m.in. pod okiem czołowych polskich szefów kuchni. Oprócz zajęć praktycznych w programie znajdą się także wykłady poświęcone zarówno technikom kulinarnym, jak i dyscyplinom, bez których praca współczesnego kucharza jest niemożliwa, takie jak podstawy social mediów czy dietetyki.

Akademia dla najlepszych
Do wzięcia udziału w Akademii zostali zaproszeni uczniowie najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce. To nauczyciele tych placówek otrzymali prawo do wytypowania najzdolniejszych uczniów. Wybrani kandydaci przejdą jeszcze ostateczne eliminacje, podczas których sprawdzana będzie ich wiedza i kulinarne umiejętności. Najlepsi będą mogli przystąpić do Akademii.

– Jesteśmy przekonani, że dzięki naszemu wkładowi w edukację talentów kulinarnych przyczynimy się do podniesienia poprzeczki w jakości usług gastronomicznych, jakie oferuje dzisiejszy rynek oraz że w efekcie wykształcimy prawdziwych mistrzów smaku, będących kreatorami kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie – komentuje Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku.

Wybrani uczniowie zyskają szeroką wiedzę nie tylko z dziedziny gotowania, ale także m.in. organizacji imprez gastronomicznych, dietetyki, protokołu dyplomatycznego oraz organizacji pracy w kuchni. Zaś w ramach zajęć praktycznych młodzi kucharze będą mieli okazję uczestniczyć w przygotowywaniu cateringów i eventów gastronomicznych. Akademia potrwa przez okres jednego roku szkolnego, od września do czerwca.

„Wszystko zależy od was"
W gronie trenerów Akademii znaleźli się między innymi Adam Chrząstowski, Agata Wojda, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Tomasz Łagowski, David Gaboriaud, Tomasz Kolecki, Daria Ładocha czy Grzegorz Zawierucha.
Roczna nauka zakończona zostanie egzaminem i wystawieniem ocen. Organizatorzy przewidzieli także szereg nagród dla najlepszych absolwentów.

– Wszystko zależy od was, młodzi ludzie. To bardzo prosta zasada: ile dacie, tyle dostaniecie. Jeżeli pokażecie, że bylejakość i tumiwisizm nie są waszą naturą, to ktoś zawsze wyciągnie do was rękę i pociągnie za sobą – mówił podczas konferencji inaugurującej Akademię Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz jeden trenerów Akademii.

W podobnym tonie wypowiedział się także Bartosz Brzoza, dyrektor generalny Chefs Culinar Polska, sponsora głównego Akademii.
– To wy będziecie odpowiedzialni za satysfakcję gości odwiedzających restauracje, wasze przyszłe miejsca pracy. Oni najchętniej wracają do miejsc z najlepszą obsługą i znakomitą kuchnią. Aby to zagwarantować, potrzebna jest pasja, dzięki której będziecie kochać to, co robicie i co was codziennie będzie napędzać – mówił Bartosz Brzoza w panelu dyskusyjnym podczas inauguracji Akademii.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

“World of Coffee 2022" w Mediolanie

Między 22 a 25 czerwca w Mediolanie odbędą się największe na świecie targi kawy speciality organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA). “World of Coffee 2022" miało być zorganizowane w Warszawie, ale z powodu wybuchu wojny w Ukrainie zostało przeniesione do ojczyzny espresso.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej