Akademia dla najlepszych
Do wzięcia udziału w Akademii zostali zaproszeni uczniowie najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce. To nauczyciele tych placówek otrzymali prawo do wytypowania najzdolniejszych uczniów. Wybrani kandydaci przejdą jeszcze ostateczne eliminacje, podczas których sprawdzana będzie ich wiedza i kulinarne umiejętności. Najlepsi będą mogli przystąpić do Akademii.
– Jesteśmy przekonani, że dzięki naszemu wkładowi w edukację talentów kulinarnych przyczynimy się do podniesienia poprzeczki w jakości usług gastronomicznych, jakie oferuje dzisiejszy rynek oraz że w efekcie wykształcimy prawdziwych mistrzów smaku, będących kreatorami kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie – komentuje Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku.
Wybrani uczniowie zyskają szeroką wiedzę nie tylko z dziedziny gotowania, ale także m.in. organizacji imprez gastronomicznych, dietetyki, protokołu dyplomatycznego oraz organizacji pracy w kuchni. Zaś w ramach zajęć praktycznych młodzi kucharze będą mieli okazję uczestniczyć w przygotowywaniu cateringów i eventów gastronomicznych. Akademia potrwa przez okres jednego roku szkolnego, od września do czerwca.
„Wszystko zależy od was"
W gronie trenerów Akademii znaleźli się między innymi Adam Chrząstowski, Agata Wojda, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Tomasz Łagowski, David Gaboriaud, Tomasz Kolecki, Daria Ładocha czy Grzegorz Zawierucha.
Roczna nauka zakończona zostanie egzaminem i wystawieniem ocen. Organizatorzy przewidzieli także szereg nagród dla najlepszych absolwentów.
– Wszystko zależy od was, młodzi ludzie. To bardzo prosta zasada: ile dacie, tyle dostaniecie. Jeżeli pokażecie, że bylejakość i tumiwisizm nie są waszą naturą, to ktoś zawsze wyciągnie do was rękę i pociągnie za sobą – mówił podczas konferencji inaugurującej Akademię Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz jeden trenerów Akademii.
W podobnym tonie wypowiedział się także Bartosz Brzoza, dyrektor generalny Chefs Culinar Polska, sponsora głównego Akademii.
– To wy będziecie odpowiedzialni za satysfakcję gości odwiedzających restauracje, wasze przyszłe miejsca pracy. Oni najchętniej wracają do miejsc z najlepszą obsługą i znakomitą kuchnią. Aby to zagwarantować, potrzebna jest pasja, dzięki której będziecie kochać to, co robicie i co was codziennie będzie napędzać – mówił Bartosz Brzoza w panelu dyskusyjnym podczas inauguracji Akademii.