x

Jacek Majcherek szefem kuchni w toruńskiej restauracji Szeroka No. 9

Kategoria: Ludzie    20.06.2022

Znany z udziału w programie Top Chef Jacek Majcherek powrócił do toruńskiej restauracji Szeroka No. 9 na stanowisko szefa kuchni. Zapowiada, że lada dzień poznamy szczegóły nowego, sezonowego menu.

Jacek Majcherek, szef kuchni toruńskiej restauracji Szeroka No. 9. Zdjęcie: materiały prasowe
Jacek Majcherek, szef kuchni toruńskiej restauracji Szeroka No. 9. Zdjęcie: materiały prasowe
Dla Jacka Majcherka jest to powrót – najpierw współpracował z restauracją (w 2013 roku), a poźniej, w 2018 roku został jej szefem kuchni. Jak twierdzi, pomimo swojego odejścia z toruńskiego lokalu, nigdy zupełnie się z nim nie rozstał.

– Jestem osobą, która nie znosi próżni. Po moim odejściu przyjeżdżałem tu, przyglądałem się, jak restauracji się wiedzie, no i intensywnie współpracowałem z moim poprzednikiem. Mimo, że już tam nie pracowałem, dzwonił do mnie, by dopytać o niektóre rzeczy, mieliśmy kontakt. Wiedząc, że będę wracał, od miesiąca czy dwóch się na to szykowałem. Przygotowywałem menu, robiłem plany zmian. Praktycznie cały zespół mam nowy, więc trzeba ich wdrożyć. To wyzwanie, ale lubię wyzwania – deklaruje Jacek Majcherek.

Goście Szerokiej mogą spróbować już pierwszych dań przygotowanych przez nowego szefa kuchni, choć pełne menu poznamy najpewniej dopiero z końcem czerwca. Z pewnością jednak dotychczasowy koncept restauracji nie ulegnie zmianie.

– Nie chcę zmieniać stylu restauracji, on pozostanie taki, jaki był. Powoli zmieniam dania. Po 30 czerwca na pewno cała karta będzie już nowa – mówi szef kuchni Szerokiej No 9. i dodaje, że menu będzie wymieniane sezonowo, co dwa, trzy miesiące.

A co zagości w karcie toruńskiego lokalu?
– Wszystko, co jest sezonowe. Jestem człowiekiem, który lubi sezonowość. Teraz pojawiły się dania ze szparagami, mamy już rabarbar, nowalijki, botwinę, chłodniki. Pojawił się także makaron z owocami morza. Lada moment w karcie zjawią się też przepiórka, cielęcina, lekkie dania na okres wakacji. Chcemy, by Toruń trochę odżył pod względem kulinarnym – deklaruje szef kuchni Szerokiej No. 9.

Jacek Majcherek znany jest między innymi z udziału w programie Top Chef. Był także finalistą konkursu Bocuse d'Or Poland, uczestnikiem Narodowej Reprezentacji Kucharzy podczas Mistrzostw Świata w Erfurcie. Wiele lat spędził, pracując za granicą, m.in. w Anglii oraz Danii. Ma za sobą staż w kopenhaskiej Nomie oraz w restauracji Chelsea Gordona Ramsaya.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Dagmara Piasecka Ramos nową dyrektor generalną i prezes zarządu w PepsiCo Polska

Zmiany w PepsiCo Polska. Od 4 lipca Dagmara Piasecka Ramos obejmie stanowisko dyrektor generalnej i prezes zarządu. Zastąpi Michała Jaszczyka, który awansował na wiceprezesa ds. rozwoju i transformacji rynków franczyzowych w Europie i dyrektora generalnego rynków franczyzowych w Europie Centralnej.

Krzysztof Bielawski szefem kuchni w bydgoskim Słonecznym Młynie

Po 10 latach Krzysztof Bielawski powrócił do bydgoskiego hotelu Słoneczny Młyn, tym razem na stanowisko szefa kuchni. - To miejsce, które otworzyło mi oczy na gastronomię - przyznaje. Serwuje tu dania z sałatami, kwiatami i ziołami z hotelowej szklarni.

Agnieszka Rojewska mistrzynią World Coffee in Good Spirits Championship!

Ogromny sukces baristki Agnieszki Rojewskiej! Zajęła pierwsze miejsce w tegorocznych Mistrzostwach Świata Coffee in Good Spirits w Mediolanie organizowanych przez Specialty Coffee Association (SCA).

Krzysiek Rzyman: ekologiczna droga kawiarni STOR

Gdy mówimy o ekologicznej rewolucji w gastronomii, na myśl przychodzą kawiarnie STOR. To tam na co dzień króluje idea less waste i zielona energia. Z właścicielem kawiarni, aktywistą i podcasterem Krzyśkiem Rzymanem rozmawiamy o tym, jak mała zmiana może wpływać na kształtowanie świata.

Dawid Szkudlarek - transfer z Folwarku Folińscy do cateringu Smaczna Dieta

Dawid Szkudlarek po prawie 10 latach rozstał się z restauracją Siedem Stołów w Folwarku Folińscy. Od niedawna jest szefem kuchni cateringu dietetycznego Smaczna Dieta - Restauracja w pudełku.

Dawid Stoch z 3. miejscem na Global Tío Pepe Challange 2022, największym na świecie konkursie sherry

Reprezentant Polski Dawid Stoch, na co dzień barman w krakowskim koktajlbarze Mercy Brown w wielkim stylu wywalczył 3. miejsce na Global Tío Pepe Challange 2022, największym i najstarszym konkursie sherry na świecie. To najlepszy wynik Polski w historii tych rozgrywek.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej