x

Jacek Majcherek szefem kuchni w toruńskiej restauracji Szeroka No. 9

Kategoria: Ludzie    11.07.2022

Znany z udziału w programie Top Chef Jacek Majcherek powrócił do toruńskiej restauracji Szeroka No. 9 na stanowisko szefa kuchni. Zapowiada, że lada dzień poznamy szczegóły nowego, sezonowego menu.

Jacek Majcherek, szef kuchni toruńskiej restauracji Szeroka No. 9. Zdjęcie: materiały prasowe
Jacek Majcherek, szef kuchni toruńskiej restauracji Szeroka No. 9. Zdjęcie: materiały prasowe
Dla Jacka Majcherka jest to powrót – najpierw współpracował z restauracją (w 2013 roku), a poźniej, w 2018 roku został jej szefem kuchni. Jak twierdzi, pomimo swojego odejścia z toruńskiego lokalu, nigdy zupełnie się z nim nie rozstał.

– Jestem osobą, która nie znosi próżni. Po moim odejściu przyjeżdżałem tu, przyglądałem się, jak restauracji się wiedzie, no i intensywnie współpracowałem z moim poprzednikiem. Mimo, że już tam nie pracowałem, dzwonił do mnie, by dopytać o niektóre rzeczy, mieliśmy kontakt. Wiedząc, że będę wracał, od miesiąca czy dwóch się na to szykowałem. Przygotowywałem menu, robiłem plany zmian. Praktycznie cały zespół mam nowy, więc trzeba ich wdrożyć. To wyzwanie, ale lubię wyzwania – deklaruje Jacek Majcherek.

Goście Szerokiej mogą spróbować już pierwszych dań przygotowanych przez nowego szefa kuchni, choć pełne menu poznamy najpewniej dopiero z końcem czerwca. Z pewnością jednak dotychczasowy koncept restauracji nie ulegnie zmianie.

– Nie chcę zmieniać stylu restauracji, on pozostanie taki, jaki był. Powoli zmieniam dania. Po 30 czerwca na pewno cała karta będzie już nowa – mówi szef kuchni Szerokiej No 9. i dodaje, że menu będzie wymieniane sezonowo, co dwa, trzy miesiące.

A co zagości w karcie toruńskiego lokalu?
– Wszystko, co jest sezonowe. Jestem człowiekiem, który lubi sezonowość. Teraz pojawiły się dania ze szparagami, mamy już rabarbar, nowalijki, botwinę, chłodniki. Pojawił się także makaron z owocami morza. Lada moment w karcie zjawią się też przepiórka, cielęcina, lekkie dania na okres wakacji. Chcemy, by Toruń trochę odżył pod względem kulinarnym – deklaruje szef kuchni Szerokiej No. 9.

Jacek Majcherek znany jest między innymi z udziału w programie Top Chef. Był także finalistą konkursu Bocuse d'Or Poland, uczestnikiem Narodowej Reprezentacji Kucharzy podczas Mistrzostw Świata w Erfurcie. Wiele lat spędził, pracując za granicą, m.in. w Anglii oraz Danii. Ma za sobą staż w kopenhaskiej Nomie oraz w restauracji Chelsea Gordona Ramsaya.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Paweł Balcerek szefem sprzedaży wszystkich tytułów VFP Communications

Od grudnia 2022 r. za komercyjne aktywności magazynów "Food Service", "Media Marketing Polska" i "Handel" oraz przypisanych im portali i eventów będzie odpowiadał Paweł Balcerek. VFP Communications łączy tym samym funkcjonujące dotychczas oddzielnie dwa działy sprzedaży i upraszcza strukturę.

Janusz Garncarczyk (Lemon Resort SPA) - szef kuchni 24 godziny na dobę

Jego ścieżka kariery dowodzi, że dzięki ciężkiej pracy można wejść na sam szczyt. JANUSZ GARNCARCZYK jest dziś szefem kuchni prestiżowego LEMON RESORT SPA. Czym wyróżnia się praca w takim obiekcie? Jak mądrze zarządzać pracownikami? I czy jest tu miejsce na rozwój?

Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe o sukcesie jednej z pierwszych roślinnych kawiarni w Polsce

Fukafe powstało dziesięć lat temu jako jedno z pierwszych roślinnych miejsc w naszym kraju. Jak radzi on sobie po dekadzie funkcjonowania w branży? Co wyróżnia ten koncept na tle innych? Na pytania odpowiada Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe.

Tomasz Tracz szefem kuchni w restauracji Folga w Krakowie

Nowym szefem krakowskiej restauracji Folga został Tomasz Tracz. Zastąpił na tym stanowisku Macieja Bigaja, który otrzymał propozycję pracy w trzygwiazdkowej restauracji Cheval Blanc by Peter Knogl w Bazylei.

Adrian Górniak, właściciel restauracji Źródło: w tym szaleństwie jest metoda

Po ponad 5 latach pracy w topowych warszawskich restauracjach zdecydował się na otwarcie własnego lokalu - ŹRÓDŁO. O konsekwentnym dążeniu do celu i szukaniu równowagi w życiu opowiada człowiek orkiestra ADRIAN GÓRNIAK.

Adam Pawłowski w zarządzie Court of Master Sommeliers. To nowy impuls do rozwoju sztuki sommelierskiej w Polsce

Rodacy, którzy chcieliby zawalczyć o najwyższe wyróżnienie w branży sommelierskiej, mogą liczyć na moje wsparcie - zapewnia Adam Pawłowski, który został członkiem zarządu Court of Master Sommeliers, najbardziej prestiżowej organizacji szkolącej i zrzeszającej sommelierów na całym świecie.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej