x

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    14.06.2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Od lewej: Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oarz  laureaci  AIG PRIX 2022 Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Paweł Światczyński, współtwórca Restaurant Club. Fot. Daniel Miśko – Miśko Collective
Od lewej: Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oarz laureaci AIG PRIX 2022 Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Paweł Światczyński, współtwórca Restaurant Club. Fot. Daniel Miśko – Miśko Collective
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu wybitnym jednostkom i instytucjom, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.  

Oto laureaci AIG PRIX 2022:
Prix au Chef de L’Avenir/ Nagroda Szefa Przyszłości - Tadeusz Müller
Prix au Sommelier/ Nagroda Sommeliera - Arkadiusz Kurowski (Flaming&Co, Warszawa)
Prix de la Littérature Gastronomique/ Nagroda Literatury Gastronomicznej - Witold Szabłowski za książkę „Jak Nakarmić Dyktatora“, wyd. WAB
Prix Multimedia/ Nagroda Multimediów - Restaurant Club za organizacje festiwali Restaurant Week oraz Fine Dining Week

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście wzięli udział w kolacji degustacyjnej, której autorami byli: Tadeusz Müller (Nagroda Szefa Przyszłości 2022) oraz Beñat Alonso (Executive Chef - Raffles Europejski Warsaw).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

“World of Coffee 2022" w Mediolanie

Między 22 a 25 czerwca w Mediolanie odbędą się największe na świecie targi kawy speciality organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA). “World of Coffee 2022" miało być zorganizowane w Warszawie, ale z powodu wybuchu wojny w Ukrainie zostało przeniesione do ojczyzny espresso.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej