x

"Mi cocina: Recipes and Rapture grom my kitchen in Mexico" Ricka Martineza

Kategoria: Lifestyle - książki    12.06.2022

Rick Martinez i jego zaskakująca podróż pełna licznych receptur, które czytelnik bez wątpienia pokocha.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
W kolejną podróż wybieramy się do Meksyku. Rick Martinez to kucharz, gospodarz programów i dziennikarz kulinarny znany m.in. z magazynu „Bon Appétit”. Kuchnię meksykańską kocha i zna dobrze od lat, ale jak sam zaznacza, dopiero pracując przy tej publikacji, poznał ją na nowo i zrozumiał meksykańską kulturę. A książka bez wątpienia jest wyrazem miłości do niej.Autor podróż zaczął w Mexico City, a następnie odwiedził 32 stany, 156 miast i przebył 20 tys. mil. Wśród 104 przepisów przeplatanych esejami są np. klopsiki z ziołami i serem w dymnym sosie chipotle z Oaxaca, carne asada w grillowanej quesadilli z północnego Meksyku czy tamales kukurydziane z krewetkami, chilli i pieczonymi pomidorami z zachodniego wybrzeża.

Wiele receptur to jego własne interpretacje klasycznych dań. Do takich eksperymentów zachęca czytelników – do łączenia smaków, zabawy nimi, do gotowania po meksykańsku dla rodziny i znajomych.

„MI COCINA: RECIPES AND RAPTURE GROM MY KITCHEN IN MEXICO”, RICK MARTINEZ, WYD. CLARKSON POTTER, 2022 R.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej