- Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa. Zdjęcie: materiały prasowe
Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej.
W części sensorycznej zawodnicy musieli zidentyfikować 3 białe wina z hiszpańskich regionów Rioja, Rias Baixas i Rueda oraz trudne do rozpoznania czerwone Xinomavro z Grecji, Baga z Bairady w Portugalii i Barbaresco z włoskiego Piemontu. Pełen opis organoleptyczny dotyczył białego wina Pessac Léognan z Bordeaux. Żadnemu z finalistów nie udało się poprawnie nazwać wina, które degustował i opisywał choć zawodnicy poprawnie opisywali stylistykę. Ostatnim zadaniem w części sensorycznej konkursu była identyfikacja mocnych alkoholi, z której zawodnicy wyszli obronną ręką.
- Nowy Mistrz Polski Sommelierów Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Zdjęcie: materiały prasowe
- Poziom wiedzy teoretycznej wśród polskich sommelierów jest z każdym rokiem wyższy, Wszystkim, zwłaszcza finalistom, należą się gratulacje za prezentowany poziom wiedzy, profesjonalizm oraz zaangażowanie - podkreślił Andrzej Strzelczyk, który przewodniczył jury.
Imprezami towarzyszącymi Mistrzostwom były seminaria zorganizowane przez partnerów zawodów: Purcari Winery, California Wines, Les Grands Chais de France Foods and Wines from Spain oraz Valle Reale.
Wina wykorzystane w konkursie
Eliminacje
Degustacja 2 win w ciemno:
⦁ wino białe: Chenin Blanc Barrel Fermented, Stellenrust 2019, RPA
⦁ wino czerwone: Crozes Hermitage Les Jalets 2019, P. Jaboulet Aine, Francja
Półfinał
Łączenie win z potrawami (menu: ceviche z dorsza):
⦁ Menetou Salon 2020 Henry Pelle, Loire, Francja
⦁ Woodcutters Shiraz 2017, Barossa Valley, Australia
Zadanie sprzedażowe: orange wine z Gruzji
Finał
Serwis wina białego, czerwonego oraz musującego:
⦁ Santiago Roma Albariño Rias Baixas, DO, 2020, Hiszpania
⦁ Dr. Hermann Riesling Feinherb Mosel Qualitätswein, 2020, Niemcy
⦁ Casa Cadaval Reserva Branco Reserva 2018 Tejo DOC, Portugalia
⦁ Castellani Chianti Riserva DOCG, 2018, Toskania, Włochy
⦁ Le Gode Rosso di Montalcino DOC, 2018, Toskania, Włochy
⦁ Uone Primitivo di Manduria DOC, 2020, Puglia, Włochy
⦁ Winnica Jadwiga Różowa Pantera Pet – Nat, Polska
⦁ Nozeco spumante alcohol free, Francja
⦁ Schloss Gobelsburg Blanc de Blanc, Austria
⦁ Prosecco Extra Dry, Borgo Molino Corte delle Rose, Włochy
⦁ Purcari Freedom Blend Saperavi, Bastardo, Rara Neagra 2020, Mołdawia
Identyfikacja win białych:
⦁ Viña Gravonia Crianza 2014, R. López de Heredia Viña Tondonia, Rioja DOCa, Hiszpania
⦁ Albarińo Pazo de Señorias 2021, Rias Baixas DO, Hiszpania
⦁ Verdeal 500 Floral 2018, Verdejo, Rueda DO, Hiszpania
Identyfikacja win czerwonych:
⦁ Xinomavro 2017, Kintonis Winery, Naoussa PGI, Grecja
⦁ Baga Nossa Calcario Vinhas Velhas 2018, Bairrada DOC, Filipa Pato & William Wouters, Portugalia
⦁ Barbaresco DOCG Bordini La Spinetta 2019, Piemont, Włochy
Degustacja wina w ciemno/opis sommelierski:
⦁ Chateau Cantelys Pessac Leognan AOC 2019, Bordeaux Francja
Identyfikacja mocnych alkoholi:
⦁ Unicum
⦁ Fernet Branca
⦁ Underberg
⦁ Jagermeister
⦁ Wódka Zbożowa Wyborowa
⦁ Saint James Rhum Agricole
⦁ Salitos Tequila Silver
⦁ Cavallina Bianca Grappa
Szkolenie dla pracowników:
⦁ Valle Reale Vigna di Convento Capestrano Trebbiano d’Abruzzo DOC 2018, Włochy