Sosy odpowiadają na szereg potrzeb dzisiejszej gastronomii – znacząco ograniczają czas i energię potrzebną do przygotowania posiłków oraz są łatwo policzalne, pomagając tym samym w minimalizacji strat produktowych w kuchni. Każdy z tych czynników jest niezmiernie ważny z punktu widzenia zarówno małej, jak i dużej gastronomii.
– Tworząc sosy Fan Drops wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom gastronomii nadal stawiającej czoło skutkom pandemii, czy też innych wydarzeń, które przekładają się na dotkliwy brak personelu i komplikacje logistyczne. Myślę, że produkty jakimi są nasze naturalne i doskonale zbalansowane bazowe sosy mrożone z pewnością będą podporą dla niejednego szefa kuchni – mówi Łukasz Lisowski, ekspert ds. gastronomii oraz szef kuchni Fanex.Każdy sos występuje w identycznej formie – zamrożonych piętnastogramowych dropsach, które pakowane są w kilogramowe woreczki. Dzięki takiej formie kucharz w prosty sposób może zaplanować, ile sztuk należy rozmrozić, aby przygotować daną liczbę dań. Minimalna trwałość produktu to aż 13 miesięcy od daty produkcji.
– Zastosowanie bazowych sosów Fan Drops jest przeogromne. Włoskie makarony z sosem Carbonara, czy też sosem Bolognese to już klasyka. Neapolitana, Arrabiata, Alfredo i wiele, wiele innych doskonałych past, również możemy przygotować na bazie naszych mrożonych receptur. Sos boloński ma w szczególności uniwersalne zastosowanie, np. jako główny składnik zapiekanek, takich jak włoska Lasagne, czy też grecka Moussaka. Ponadto sosy Fan Drops wykorzystać możemy do przygotowania wszelkiego rodzaju potrawek, gulaszów, a także jako gotowe sosy do mięs, ryb i owoców morza. Odnajdą się one również doskonale w daniach warzywnych, wszelkiego rodzaju daniach mącznych, a także w przygotowaniu włoskiej pizzy – podpowiada Łukasz Lisowski z Fanex.Produkty są już dostępne w sprzedaży u Regionalnych Przedstawicieli Handlowych Fanex.