x

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Kategoria: Miejsca    01.06.2022

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
Innowacyjna kawiarnia przy ulicy Szewskiej 8 jest już piątym lokalem sieci we Wrocławiu i dziesiątym poza Warszawą.
– Chcemy, by nasz lokal był stałym miejscem spotkań wrocławian, przestrzenią do odpoczynku w ciągu dnia oraz przystanią dla poznających miasto turystów – mówi Ewelina Karpińska, head of brand and marketing w Green Caffè Nero. – Doceniamy potencjał, jaki daje usytuowanie nowego lokalu zaledwie 200 metrów od Rynku Starego Miasta i jesteśmy pewni, że będzie to miejsce cenne z punktu widzenia miasta i jego mieszkańców – dodaje.

Green Caffè Nero przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Obiekt wyróżnia się szklaną fasadą, w której przeglądają się pobliskie zabytkowe kamienice. Zdjęcie: materiały prasowe
Green Caffè Nero przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Obiekt wyróżnia się szklaną fasadą, w której przeglądają się pobliskie zabytkowe kamienice. Zdjęcie: materiały prasowe
Obiekt wyróżnia się szklaną fasadą, w której przeglądają się pobliskie zabytkowe kamienice. Okolica otoczona jest budynkami w dawnym stylu znajdującymi się w centralnej części Starego Miasta. Bliskość miejskich atrakcji i miejsc turystycznych, takich jak wrocławski rynek, sprawia, że lokal jest wyeksponowany i bardzo widoczny dla przechodniów.

– Charakterystyczny wygląd budynku kawiarni wyróżniający się na tle Starego Miasta został odzwierciedlony także w sposobie aranżacji wnętrza. W środku znajduje się wiele inspiracji tradycją: dębowy bar z klasycznymi zdobieniami oraz rozmieszczone w nieregularnej przestrzeni tapicerowane fotele i kanapy. Kontrastujący akcent stanowią nietuzinkowe materiały wykończeniowe takie jak stal, siatki druciane i pordzewiała blacha. Wszystkie elementy składają się w spójną całość nadając nowemu miejscu charakteru tajemniczości i intymności – opowiada Marcin Piotrowski, architekt lokalu.

Sieć Green Caffè Nero rozwija się na terenie całego kraju, otwierając lokale z tradycyjną włoską kawą w nowych lokalizacjach. Niedawno reaktywowana została kawiarnia na Bulwarach Wiślanych w Warszawie.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Morski Zając w Kuźnicy stawia na własną palarnię i własną markę kawy

Restauracja Morski Zając w Kuźnicy na Półwyspie Helskim uruchomiła własną kawową palarnię. Wypala w niej kawę, którą sprzedaje pod marką Baltissima. Można jej się napić w lokalu lub kupić na wynos.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej