Podczas targów nie zabraknie także eventów związanych z ugruntowanymi już trendami, takimi jak popularność upraw ekologicznych, fair trade, zwrot w kierunku zrównoważonego rozwoju. W tym roku zaobserwować można również focus na wodę. W Mediolanie przewijać się będą tematy takie jak redukcja plastiku, działanie na rzecz oszczędzania wody na świecie, znaczenie wody w parzeniu kawy.
- Nie da się uzyskać odpowiedniego smaku kawy, jeżeli nie bazuje ona na dobrej wodzie. Smak kawy to wypadkowa kilku czynników: oczywiście wysokiej jakości ziaren, odpowiedniego sprzętu, kwalifikacji baristy, ale też odpowiednio uzdatnionej wody - mówi dr Frank Neuhausen, dyrektor zarządzający partnera targów BWT water+more Deutschland GmbH.
Tematyka wody wybrzmiewa na branżowych imprezach wyraźnie już od kilku lat. Przykładowo część dochodów z festiwalu “Milan Cofee Festival 2019” przekazana została na rzecz inicjatywy “Waterfall Project”, wspomagającej dostęp do czystej wody pitnej w krajach, w których znajdują się plantacje kawy.
Więcej informacji na temat imprezy na stronie worldofcoffee.org