x

“World of Coffee 2022" w Mediolanie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    01.06.2022

Między 22 a 25 czerwca w Mediolanie odbędą się największe na świecie targi kawy speciality organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA). “World of Coffee 2022" miało być zorganizowane w Warszawie, ale z powodu wybuchu wojny w Ukrainie zostało przeniesione do ojczyzny espresso.

W Mediolanie odbędą się Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy. Zdjęcie: materiały prasowe
W Mediolanie odbędą się Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy. Zdjęcie: materiały prasowe
Targi odbędą się w Milano Convention Center. Jak co roku towarzyszyć im będą różne wydarzenia, a najważniejszym z nich są Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy. World Coffee Championships zostaną rozegrane w następujących kategoriach: Latte Art, Coffee in Good Spirits, Cup Tasters, Cezve/Ibrik, oraz Roasting.

Podczas targów nie zabraknie także eventów związanych  z ugruntowanymi już trendami, takimi jak popularność upraw ekologicznych, fair trade, zwrot w kierunku zrównoważonego rozwoju. W tym roku zaobserwować można również focus na wodę. W Mediolanie przewijać się będą tematy takie jak redukcja plastiku, działanie na rzecz oszczędzania wody na świecie, znaczenie wody w parzeniu kawy.

- Nie da się uzyskać odpowiedniego smaku kawy, jeżeli nie bazuje ona na dobrej wodzie. Smak kawy to wypadkowa kilku czynników: oczywiście wysokiej jakości ziaren, odpowiedniego sprzętu, kwalifikacji baristy, ale też odpowiednio uzdatnionej wody - mówi dr Frank Neuhausen, dyrektor zarządzający partnera targów BWT water+more Deutschland GmbH.

Tematyka wody wybrzmiewa na branżowych imprezach wyraźnie już od kilku lat. Przykładowo część dochodów z festiwalu “Milan Cofee Festival 2019” przekazana została na rzecz inicjatywy “Waterfall Project”, wspomagającej dostęp do czystej wody pitnej w krajach, w których znajdują się plantacje kawy.
Więcej informacji na temat imprezy na stronie worldofcoffee.org

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej