x

Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - piwo Roberta Makłowicza i Browaru Fortuna

Kategoria: Karta - napoje    23.05.2022

Browar Fortuna z Miłosławia wprowadza na rynek letnią propozycję - Miłosław & Makłowicz ArcyIPA. To chmielowe piwo z nutą soku z mandarynek z chorwackiej Dalmacji jest efektem współpracy wielkopolskiej warzelni i Roberta Makłowicza, znanego podróżnika i krytyka kulinarnego.

Nietuzinkowe piwa o odważnych smakach to specjalność Browaru Fortuna. Tym razem to Robert Makłowicz zainspirował miłosławskich piwowarów do tego, aby sok z mandarynek z Dalmacji stał się składnikiem piwa.

– Podczas wszystkich swoich podróży poszukuję lokalnych produktów najlepszej jakości. Choć jestem przywiązany do tradycji, to zarazem doceniam ciekawe smakowo innowacje – mówi Robert Makłowicz, krytyk kulinarny i podróżnik. – Miłosławscy piwowarzy również znani są z zamiłowania do tradycji i rzetelnego rzemiosła, ale i tego, że śmiało korzystają z nieoczywistych dodatków, warząc wyśmienite piwa – dodaje.

Miłosław & Makłowicz ArcyIPA to lekkie (ok.4,5% alk.), cytrusowe India Pale Ale z kompozycją aż pięciu odmian chmielu i nutą soku z chorwackich mandarynek zbieranych wczesną zimą, kiedy smak dojrzałych owoców jest wyjątkowy. Delikatny akcent mandarynek dopełnia przyjemny, chmielowy aromat i goryczkę. Lokalne, chorwackie mandarynki pochodzą ze zbiorów z doliny rzeki Neretwy, terenu słynącego z żyznej gleby, na którym uprawia się wyjątkowej jakości cytrusy.

– Nowe piwo to letnia, orzeźwiająca propozycja  Browaru w  Miłosławiu – komentuje Krzysztof Panek, prezes zarządu Browaru Fortuna. – To nasza odpowiedź na rosnące zainteresowanie konsumentów trunkami o niższej zawartości alkoholu, a także szukających nietuzinkowych połączeń smakowych, z gwarancją wysokiej jakości produktu. Jest lekkie, idealnie więc wpisuje się w nadchodzący, letni sezon spotkań towarzyskich.

Limitowana seria Miłosław & Makłowicz ArcyIPA  dostępna jest w butelkach o pojemności 500 ml i dystrybuowana zarówno w handlu nowoczesnym, jak i tradycyjnym.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bez kofeiny, czyli jak? Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa nigdy nie miała dobrej prasy. Postrzegana jako napój o niskiej jakości często była niemile widziana w większości kawiarni. Od kilku lat jednak powraca na salony w wersji speciality o smaku łudząco podobnym do swojej kofeinowej bliźniaczki.

Kawa w alkoholu, czyli barista spotyka barmana

Na co dzień żyją w dwóch różnych światach. Bariści przeważnie nie pracują z alkoholem, a barmani na ogół nie zajmują się kawą. Coraz częściej jednak ich światy zaczynają się przenikać, a efekty tego procesu bywają zaskakujące i przede wszystkim niezwykle ciekawe.

Woda a smak kawy

Kawa składa się w ok. 98% z wody, więc jej jakość i parametry muszą mieć wpływ na smak i walory gotowego naparu. Jaką wodę wybrać i jak ją wykorzystać, by uzyskać najlepsze rezultaty?

Co ty wiesz o ginie? Ciekawostki, o których możesz nie mieć pojęcia

Co pił agent 007? Czy koktajle mogą smakować jak…pieniądze i co gin ma wspólnego z lekarstwem? Wydaje ci się, że o koktajlach na bazie ginu wiesz prawie wszystko? Poznaj kilka zaskakujących ciekawostek na ich temat, które przygotowaliśmy z okazji trwającej do 19 czerwca premierowej edycji GinWeek.

Trendy kawowe: od instant specjality po snapchill

W Polsce rozwija się oferta kaw speciality oraz kawiarni stawiających na alternatywne metody jej przygotowywania. Można zaryzykować stwierdzenie, że w tym zakresie wyznaczamy kierunek działania. Nie da się jednak ukryć, że na rodzimą kawową branżę wpływają także ogólnoświatowe trendy. Jakie?

Jaki zamiennik mleka zaproponować klientowi? Krótki przewodnik po napojach roślinnych

Obecnie obserwuje się spadek spożycia mleka krowiego oraz wzrost zainteresowania jego roślinnymi wersjami. Zapotrzebowanie na napoje bezmleczne znacznie wzrosło, czego skutkiem jest coraz większy wybór alternatyw dla mleka w większości kawiarni.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej