- Villagio – polsko-włoski aperitif Artura Malickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Aperitify swoją popularność, również poza granicami Włoch, zawdzięczają temu, że powodują natychmiastowe uczucie orzeźwienia. Udowodniono, że właśnie gorzkawe nuty napoju orzeźwiają bardziej niż każde inne. Do najbardziej znanych należą kieliszek musującego prosecco oraz koktajle Negroni czy Aperol Spritz.
Ale aperitif może mieć także formę szota – w tym wypadku świetnie sprawdzają się amaro, czyli włoskie ziołowe likiery wyróżniające się słodko-wytrawnym charakterem (np. Campari, Aperol, Cynar czy Averna). Aperitify nie muszą być przygotowywane na bazie alkoholu – apetyt pobudzą idealnie także gorzkie napoje bez procentów, takie jak tonik czy niesłodzona zimna herbata. Polecam też mój autorski koktajl aperitivo – Villagio, z wł. wieś.
Villagio
30 ml Campari
30 ml słodkiego białego wermutu infuzowanego rabarbarem
30 ml wytrawnego polskiego cydru
garnisz: 3 kiszone derenie (polski odpowiednik oliwek) nabite na wykałaczkę koktajlową
Mieszamy w shakerze wszystkie płynne składniki koktajlu. Przelewamy do kieliszka, dekorujemy garniszem. Można podawać z lodem.
Autor: Artur Malicki
Barman w łódzkim hotelu Puro, ma za sobą ponad ośmioletnie doświadczenie zdobyte w barach w Łodzi i Warszawie. Uczestnik barmańskich konkursów na arenie ogólnopolskiej, w tym Campari Academy Red Hands 2022.