x

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Kategoria: Karta - dania    20.05.2022

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Delikatnego w smaku pstrąga przyrządzamy na wiele sposobów. Idealnie sprawdza się na grillu (pieczony na przykład w całości z dodatkiem świeżych ziół), ale można go też klasycznie usmażyć, udusić czy ugotować. Fani sushi z pewnością pokochają surowego lub marynowanego pstrąga w orientalnym wydaniu.
My podpowiadamy, jak zrobić inną niebanalną przystawkę z surowej ryby – przepis na ceviche z pstrąga zdradza nam Pascal Brodnicki.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego

Składniki:
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 owoc mango
4 łyżki ziaren ugotowanej kukurydzy
filety z dwóch pstrągów tęczowych
2 szczypty soli
2 limonki
4 krople Tabasco
2 szczypty pieprzu
2 łyżki liści kolendry

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - idealne na Instagrama :)  Zdjęcie: materiały prasowe
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - idealne na Instagrama :) Zdjęcie: materiały prasowe
Przygotowanie:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do miski wypełnionej zimną wodą po to, by wypłukać jej ostry smak, odstaw na bok. Obierz mango i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj kukurydzę, by lekko zmiękła, oderwij ziarna od rdzenia kolby.
Rybę pokrój  na kawałki o boku około 1 cm. Posól, poczekaj kilkanaście sekund, a następnie wyciśnij sok z limonek i polej nim rybę (około 5 łyżek) - powinna być dobrze podlana.  Dodaj Tabasco i pieprz.  Następnie dodaj mango, kukurydzę, posiekaną kolendrę i odsączone paski czerwonej cebuli. Wymieszaj całość i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Pascal Brodnicki, ambasador kampanii \"Teraz pstrąg". Zdjęcie: materiały prasowe
Pascal Brodnicki, ambasador kampanii \"Teraz pstrąg". Zdjęcie: materiały prasowe
Pascal Brodnicki

Kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Kulinarne szlify zdobywał on we francuskich szkołach gastronomicznych, a następnie pracował w najlepszych restauracjach w Nowym Jorku i Francji. W Polsce popularność przyniósł mu program „Po prostu gotuj!”, a obecnie prowadzi kanał w serwisie YouTube „Tuba smaku”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Mąka, sól i woda. Co jeszcze warto wiedzieć o włoskim makaronie?

Pasta secca, suchy włoski makaron, powstaje z połączenia wody, mąki z pszenicy durum i soli. Z zaledwie trzech składników można wyczarować nieskończenie wiele kształtów i wariantów smakowych - o ile sięgniemy po produkt odpowiedniej jakości.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej