x

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Kategoria: Karta - dania    20.05.2022

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Delikatnego w smaku pstrąga przyrządzamy na wiele sposobów. Idealnie sprawdza się na grillu (pieczony na przykład w całości z dodatkiem świeżych ziół), ale można go też klasycznie usmażyć, udusić czy ugotować. Fani sushi z pewnością pokochają surowego lub marynowanego pstrąga w orientalnym wydaniu.
My podpowiadamy, jak zrobić inną niebanalną przystawkę z surowej ryby – przepis na ceviche z pstrąga zdradza nam Pascal Brodnicki.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego

Składniki:
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 owoc mango
4 łyżki ziaren ugotowanej kukurydzy
filety z dwóch pstrągów tęczowych
2 szczypty soli
2 limonki
4 krople Tabasco
2 szczypty pieprzu
2 łyżki liści kolendry

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - idealne na Instagrama :)  Zdjęcie: materiały prasowe
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - idealne na Instagrama :) Zdjęcie: materiały prasowe
Przygotowanie:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do miski wypełnionej zimną wodą po to, by wypłukać jej ostry smak, odstaw na bok. Obierz mango i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj kukurydzę, by lekko zmiękła, oderwij ziarna od rdzenia kolby.
Rybę pokrój  na kawałki o boku około 1 cm. Posól, poczekaj kilkanaście sekund, a następnie wyciśnij sok z limonek i polej nim rybę (około 5 łyżek) - powinna być dobrze podlana.  Dodaj Tabasco i pieprz.  Następnie dodaj mango, kukurydzę, posiekaną kolendrę i odsączone paski czerwonej cebuli. Wymieszaj całość i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Pascal Brodnicki, ambasador kampanii \"Teraz pstrąg". Zdjęcie: materiały prasowe
Pascal Brodnicki, ambasador kampanii \"Teraz pstrąg". Zdjęcie: materiały prasowe
Pascal Brodnicki

Kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Kulinarne szlify zdobywał on we francuskich szkołach gastronomicznych, a następnie pracował w najlepszych restauracjach w Nowym Jorku i Francji. W Polsce popularność przyniósł mu program „Po prostu gotuj!”, a obecnie prowadzi kanał w serwisie YouTube „Tuba smaku”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej