x

McDonald’s opuszcza Rosję na dobre

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.05.2022

Najpierw McDonald’s zamknął do odwołania wszystkie swoje restauracje działające w Rosji. Teraz podjął decyzję o sprzedaży swojego biznesu w Federacji Rosyjskiej, co oznacza całkowite zniknięcie "złotych łuków" z tego rynku po 32 latach działalności.

Po 32 latach obecności w Rosji MsDonald's sprzedaje swój biznes. Zdjęcie: Shutterstock.com
Po 32 latach obecności w Rosji MsDonald's sprzedaje swój biznes. Zdjęcie: Shutterstock.com
W związku z atakiem Rosji na Ukrainę już na początku marca br. McDonald's poinformował, że globalny zespół zarządzający sieci podjął decyzję o czasowym zamknięciu wszystkich restauracji działających na terenie Rosji. Pisaliśmy o tym tutaj. Teraz sieć idzie o krok dalej i po 32 latach obecności w Rosji sprzedaje swój biznes.

– Niektórzy mogą argumentować, że zapewnienie dostępu do żywności i dalsze zatrudnianie dziesiątek tysięcy zwykłych obywateli jest z pewnością słuszne. Ale nie można ignorować kryzysu humanitarnego wywołanego wojną w Ukrainie. I nie można sobie wyobrazić, że „złote łuki" reprezentują tę samą nadzieję i obietnicę, które skłoniły nas do wejścia na rynek rosyjski 32 lata temu - poinformował w opublikowanym 16 maja komunikacie Chris Kempczinski, prezes McDonald's Corporation. Dodał, że nie była to decyzja łatwa do podjęcia, nie jest też łatwa do wykonania.

Pierwszy lokal McDonald's w Rosji został otwarty w styczniu 1990 r. na Placu Puszkina. Od tego czasu McDonald's stał się integralną częścią gastro-biznesu tego kraju, obsługując codziennie miliony Rosjan w 850 restauracjach, w których obecnie zatrudnionych jest ponad 60 000 osób.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej