x

Akademia Inspiracji MAKRO obchodzi 5. urodziny

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.05.2022

Akademia Inspiracji MAKRO, centrum szkoleniowe i studio kulinarne dla klientów z sektora HoReCa, przez 5 ostatnich lat przeprowadziły pod okiem 70 trenerów ponad 1000 warsztatów dla reprezentantów blisko 2100 firm.

Akademia Inspiracji MAKRO. Zdjęcie: materiały prasowe
Akademia Inspiracji MAKRO. Zdjęcie: materiały prasowe
W ciągu ostatnich 5 lat w gronie trenerów Akademii znaleźli się tak znani szefowie kuchni jak m.in.: Tim Raue, Michel Moran, Tomasz Deker, Michał Iwaniuk, Wojciech Harapkiewicz, Jan Kuroń, Kuba Steuermark, Tomasz Królikowski. Oprócz nich, do grona trenerów współpracujących z Akademią należą też Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski, Tomasz Habdas i Anna Dębska.

Poza warsztatami, szkoleniami i usługami doradztwa dla branży gastronomicznej zespół Akademii opublikował 8 e-booków kulinarnych i książkę pt. „Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser”. Szefowie Akademii od 2020 roku regularnie występują w transmitowanych na żywo za pośrednictwem Facebooka pokazach kulinarnych, do których współprowadzenia zapraszają znane osobistości ze świata profesjonalnej gastronomii.

W czasie lockdown’u gastronomii szefowie kuchni bezpłatnie doradzali i oferowali wsparcie dla branży w zakresie utrzymania biznesu w ówczesnych trudnych warunkach oraz czynnie uczestniczyli w akcji „Posiłek dla Lekarza”.

5 lat Akademii Inspiracji MAKRO. Zdjęcie: materiały prasowe
5 lat Akademii Inspiracji MAKRO. Zdjęcie: materiały prasowe
Misją Akademii jest edukacja, inspiracja i integracja branży gastronomicznej. Jest to również miejsce, w którym szlifowane i promowane są kulinarne talenty należące do grona klientów MAKRO. Pod auspicjami Akademii prowadzony jest program Szef dla Młodych Talentów przeznaczony dla uczniów szkół gastronomicznych. Akademia pełni również rolę centrum szkoleniowego dla pracowników, gdzie na co dzień prowadzone są szkolenia m.in. z zakresu wiedzy asortymentowej, znajomości rynku i kształtujących go trendów oraz testowane są produkty, które wprowadzane są do oferty handlowej sieci.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej