SKŁADNIKI:
• 95 g gotowego popcornu
• 300 g cukru
• 45 g miękkiego masła
• 15 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z cukru zrób karmel – zagrzej go w dużym garnku do momentu skarmelizowania. Staraj się nie mieszać cukru podczas karmelizowania. Następnie dodaj większą część masła, wymieszaj dokładnie i od razu dodaj popcorn. Mieszaj delikatnie sylikonową szpatułką, aż wszystkie ziarenka popcornu obtoczą się w karmelu. Dodaj mniejszą część masła i przemieszaj ostatni raz, a następnie wyłóż zawartość garnka na czysty blat.
Oddziel od siebie każde ziarenko, gdy wszystko jest jeszcze gorące.
UWAGA!!! Popcorn jest bardzo gorący. Najlepiej załóż dwie pary rękawiczek (sylikonowych bądź nylonowych) na dłonie, aby się nie poparzyć. Przetrzymuj w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku.
Przepis ukazał się w „Food Service" 4/2022 nr 214.