x

Syrena Irena w stolicy - pyszne pierogi w dizajnerskim wnętrzu

Kategoria: Miejsca    13.05.2022

Warszawa doczekała się nowoczesnego bistro z pierogami. Syrena Irena otwarta niedawno u zbiegu ulic Krakowskie Przedmieście i Oboźnej to knajpa dla gości spragnionych "babcinych" pierogów, ale zmęczonych rustykalnym dizajnem.

Przestrzeń bistro Syrena Irena zaprojektowana przez biuro architektoniczne Projekt Praga oraz zespół grafików z Mamastudio. Zdjęcie: PION Studio
Przestrzeń bistro Syrena Irena zaprojektowana przez biuro architektoniczne Projekt Praga oraz zespół grafików z Mamastudio. Zdjęcie: PION Studio
Koncept Syreny Ireny opiera się na nostalgii za latami 50. i 60., za Warszawą, która pamięta Wiecha, za dawnymi lokalami gastronomicznymi, za kremem sułtańskim (ten także w karcie). Wystrój wnętrz również odzwierciedla ten sentyment.

Pierogi przede wszystkim
Po przekroczeniu progów Syreny Ireny w oczy od razu rzuca się menu rozwieszone na pilastrach. Jego głównym bohaterem są oczywiście pierogi. Do wyboru mamy siedem różnych farszów - i na słodko, i na wytrawnie, o smakach zarówno tradycyjnych, jak i zaskakujących.

W lepionych na miejscu pierogach zamyka się klasyczne nadzienia: mięsne, ziemniaczano-serowe (ze szczyptą suszonej mięty), kapuściano-grzybowe. Ale są też bardziej intrygujące opcje farszu: twaróg z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, biała kiełbasa z majerankiem, czy mak z rodzynkami i orzechami – jednak nawet te pierogi przywodzą na myśl „domowe” smaki, tyle że potraktowane w nowoczesny sposób.

Każde danie uzupełniają okrasy – od karmelizowanej cebuli, przez skwarki z selera, czy syreni sos (niczym chimichurri), po ikrę śledziową ze śmietaną.

Przekąska z oferty Syreny Ireny - śledzie w oleju lnianym i konopnym. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Przekąska z oferty Syreny Ireny - śledzie w oleju lnianym i konopnym. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Zupy i przekąski
Na pierogach jednak karta Syreny Ireny się nie kończy. Całość dopełniają nieliczne, ale starannie wybrane przekąski, zakąski i zupy. Można zamówić m.in. żur grzybowy, rosół i barszcz czerwony podawane w kubku, tatar (klasyczny lub z boczniaków), chleb ze smalcem („prawdziwym” bądź fasolowym), śledzie w oleju lnianym i konopnym. Ten prosty wybór nawiązuje do tęsknoty za rodzinną kuchnią.

Nostalgiczny dizajn
Kolorowa przestrzeń – stworzona przez biuro architektoniczne Projekt Praga oraz zespół grafików z Mamastudio – pełna jest subtelnym nawiązań do złotego okresu polskiego wzornictwa.
Identyfikacja wizualna czerpie z tradycji polskiej szkoły plakatu. Blaty z motywem lastryko, drewniane taborety, kuliste kinkiety z mlecznego szkła, mozaika, gięte kwietniki z paprotkami i neony nadają szczyptę stylu mid-century modern.

Barszcz w kubku z logo Syreny Ireny. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Barszcz w kubku z logo Syreny Ireny. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Syrena wabi gości
Patronka tego miejsca – Syrena o zadziornym imieniu Irena – jest zabawną boginią, zarówno dnia, jak i nocy. Gdy do knajpy przez duże okna wpada popołudniowe słońce i oświetla jadalnię, goście mają poczucie, jakby znaleźli się w scenie ze starego filmu.

Kiedy zapada zmrok, neony przebijają się przez przyciemnione bistro wypełnione muzyką, a wódka i szampan do pierogów leją się strumieniami. Syrena Irena przyciąga stęsknionych za comfort foodem i dobrym designem.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: tradycja w wersji 3 w 1

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową jest konceptem, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Bistro Młyn na gdańskiej Wyspie Spichrzów

Nowo otwarty Bistro Młyn mieści się w sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów, w bezpośrednim sąsiedztwie turystycznych atrakcji miasta. Lokal powstał z myślą o rodzinach poszukujących dobrej kuchni oraz wytchnienia od miejskiego zgiełku. Inspiracją do wystroju wnętrza był zachód słońca nad morzem.

Hewelke Restaurant & Bakery w Gdańsku Wrzeszczu - trzecia restauracja Marcina Popielarza

Na gastronomicznej mapie Gdańska pojawiło się nowe miejsce - 20 lipca znany szef kuchni Marcin Popielarz otworzył swą nową restaurację Hewelke Restaurant & Bakery we Wrzeszczu. To już trzeci jego lokal, po Białym Króliku w Gdyni i Biôłim Trusie w Sulęczynie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej