x

Syrena Irena w stolicy - pyszne pierogi w dizajnerskim wnętrzu

Kategoria: Miejsca    13.05.2022

Warszawa doczekała się nowoczesnego bistro z pierogami. Syrena Irena otwarta niedawno u zbiegu ulic Krakowskie Przedmieście i Oboźnej to knajpa dla gości spragnionych "babcinych" pierogów, ale zmęczonych rustykalnym dizajnem.

Przestrzeń bistro Syrena Irena zaprojektowana przez biuro architektoniczne Projekt Praga oraz zespół grafików z Mamastudio. Zdjęcie: PION Studio
Przestrzeń bistro Syrena Irena zaprojektowana przez biuro architektoniczne Projekt Praga oraz zespół grafików z Mamastudio. Zdjęcie: PION Studio
Koncept Syreny Ireny opiera się na nostalgii za latami 50. i 60., za Warszawą, która pamięta Wiecha, za dawnymi lokalami gastronomicznymi, za kremem sułtańskim (ten także w karcie). Wystrój wnętrz również odzwierciedla ten sentyment.

Pierogi przede wszystkim
Po przekroczeniu progów Syreny Ireny w oczy od razu rzuca się menu rozwieszone na pilastrach. Jego głównym bohaterem są oczywiście pierogi. Do wyboru mamy siedem różnych farszów - i na słodko, i na wytrawnie, o smakach zarówno tradycyjnych, jak i zaskakujących.

W lepionych na miejscu pierogach zamyka się klasyczne nadzienia: mięsne, ziemniaczano-serowe (ze szczyptą suszonej mięty), kapuściano-grzybowe. Ale są też bardziej intrygujące opcje farszu: twaróg z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, biała kiełbasa z majerankiem, czy mak z rodzynkami i orzechami – jednak nawet te pierogi przywodzą na myśl „domowe” smaki, tyle że potraktowane w nowoczesny sposób.

Każde danie uzupełniają okrasy – od karmelizowanej cebuli, przez skwarki z selera, czy syreni sos (niczym chimichurri), po ikrę śledziową ze śmietaną.

Przekąska z oferty Syreny Ireny - śledzie w oleju lnianym i konopnym. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Przekąska z oferty Syreny Ireny - śledzie w oleju lnianym i konopnym. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Zupy i przekąski
Na pierogach jednak karta Syreny Ireny się nie kończy. Całość dopełniają nieliczne, ale starannie wybrane przekąski, zakąski i zupy. Można zamówić m.in. żur grzybowy, rosół i barszcz czerwony podawane w kubku, tatar (klasyczny lub z boczniaków), chleb ze smalcem („prawdziwym” bądź fasolowym), śledzie w oleju lnianym i konopnym. Ten prosty wybór nawiązuje do tęsknoty za rodzinną kuchnią.

Nostalgiczny dizajn
Kolorowa przestrzeń – stworzona przez biuro architektoniczne Projekt Praga oraz zespół grafików z Mamastudio – pełna jest subtelnym nawiązań do złotego okresu polskiego wzornictwa.
Identyfikacja wizualna czerpie z tradycji polskiej szkoły plakatu. Blaty z motywem lastryko, drewniane taborety, kuliste kinkiety z mlecznego szkła, mozaika, gięte kwietniki z paprotkami i neony nadają szczyptę stylu mid-century modern.

Barszcz w kubku z logo Syreny Ireny. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Barszcz w kubku z logo Syreny Ireny. Zdjęcie: Zuza Kozerska
Syrena wabi gości
Patronka tego miejsca – Syrena o zadziornym imieniu Irena – jest zabawną boginią, zarówno dnia, jak i nocy. Gdy do knajpy przez duże okna wpada popołudniowe słońce i oświetla jadalnię, goście mają poczucie, jakby znaleźli się w scenie ze starego filmu.

Kiedy zapada zmrok, neony przebijają się przez przyciemnione bistro wypełnione muzyką, a wódka i szampan do pierogów leją się strumieniami. Syrena Irena przyciąga stęsknionych za comfort foodem i dobrym designem.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Pisarz Szczepan Twardoch stworzył kartę koktajli dla baru Lane’s w Warszawie

W stołecznym gin barze Lane’s w Hotelu Bristol można spotkać bohaterów powieści Szczepana Twardocha - zagościli tam Pokora, Ljubow, Widuch i Baronessa. Wszystko za sprawą autorskiej karty koktajli Lane’s by Szczepan Twardoch, którą pisarz współtworzył z szefem baru Arnoldem Skibą.

Kopenhaska Noma przestanie istnieć? "Bycie restauracją już nas nie definiuje"

Noma - najbardziej znana duńska restauracja i jedna z najlepszych na świecie - ogłosiła, że kończy działalność w dotychczasowej formule. Co dalej? W 2025 roku stanie się "gigantycznym laboratorium" pod szyldem Noma 3.0.

Piekarnia Dickery w kolejnym mieście. Gofry w kształcie penisa i waginy dostępne także w Katowicach

W Katowicach zadebiutowała piekarnia Dickery, która oferuje gofry w kształcie męskich i żeńskich narządów płciowych. To już kolejne miasto, w którym te kontrowersyjne wypieki są dostępne. Na otwarciu były tłumy.

McDonald's rośnie: ma już w Polsce ponad 500 lokali!

W 2022 r. McDonald's otworzył łącznie 30 restauracji, w tym 19 zarządzanych przez franczyzobiorców. Miniony rok przyniósł też otwarcie jubileuszowej 500. restauracji, która znajduje się w Wyszkowie. - Nie zwalniamy tempa. Przed nami kolejne otwarcia - zapowiada sieć.

Muzeum Fabryka Wódki w Krakowie

Krakowskie muzeum Fabryka Wódki otwarto w zabytkowym budynku po wybudowanej w latach 30. Wytwórni Wódek nr 11, późniejszej Destylarni Polmos. Trudno o lepszą lokalizację - te mury pamiętają wieloletnią pracę ludzi i urządzeń nad produkcją oraz rozlewem alkoholi kojarzonych do dziś.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej