Jak zwykle, to wielkie międzynarodowe wydarzenie gastronomiczne będzie obejmować debaty AREA TALKS, konferencję FOOD MEETS SCIENCE i zakończy się wielką GALĄ NAGRÓD, podczas której poznamy tegoroczną listę 100 najlepszych szefów kuchni na świecie.
Przypomnijmy, że The Best Chef Top100 Award 2021 zwyciężył szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie. Na ubiegłorocznej liście znalazło się dwóch Polaków – 88. pozycję zajął Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, a miejsce 99. – Jan Sobecki (pracuje w Holandii).
Jak przebiega glosowanie
Począwszy od 11 marca, przez 50 dni. The Best Chef ogłaszał codziennie dwóch nowych kandydatów do listy Top100 Awards 2022 poprzez swoje kanały w mediach społecznościowych. Zostali oni wybrani przez 120 niezależnych ekspertów ze świata gastronomii: dziennikarzy, foodies, fotografów i krytyków.
100 nowych kandydatów dołączyło do szefów kuchni z Top100 Awards 2021, co daje w sumie 200 kandydatów kwalifikujących się do głosowania. Wśród nowej setki kandydatów zabrakło Polaka. Szansę jednak mają Przemysław Klima i Jan Sobecki, ubiegłoroczni laureaci listy.
Proces głosowania rozpoczął się 11 maja. Oprócz wspomnianej grupy niezależnych profesjonalistów swój głos mogą oddać także (na kolegów) szefowie kuchni znajdujący się na zeszłorocznej liście oraz nowi kandydaci. To oni zdecydują, kto wejdzie w skład tegorocznego Top100 oraz kto zostanie najlepszym szefem kuchni świata 2022. Głosowanie szefów kuchni na innych szefów to jedna z reguł, która odróżnia The Best Chef Awards od innych międzynarodowych rankingów.
Nowe nagrody
W tym roku The Best Chef przyzna 13 specjalnych nagród poza słynną listą Top100. To sposób na szczególne uznanie dla szefów, którzy wyróżniają się w szczególnych dziedzinach lub tematach. Nagrody te obejmują między innymi: Best Chef Pastry, Best Chef Rising Star, Best Chef Science oraz Best Chef New Entry.
Podczas tej edycji będą zaprezentowane 3 nowe nagrody:
The Best Chef Pristine Award powered by Gin Raw, przyznawana szefowi kuchni wyróżniającemu się najwyższym szacunkiem i stosowaniem najwyższej jakości lokalnych produktów w restauracji opartej na tradycji terroir.
Nagroda Best Chef Innovation Award powered by Custom Culinary® dla szefa kuchni, który prezentuje nowe pomysły, metody, trendy i wytycza drogę dla innych w globalnym świecie kulinarnym.
I wreszcie nagroda Best Chef Dining Experience Award powered by Matusalem przyznawana jest szefowi kuchni, który tworzy wspaniałe doświadczenia przy stole.