x

Najlepsze restauracje w Polsce według gości Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.05.2022

W Plebiscycie Gości Restaurant Week zwyciężyła restauracja Kucharze z Rzeszowa. Za nią na podium uplasowały się kolejno Bursztynowa z Warszawy i Forum Kulinarne z Wrocławia. Goście mieli do wyboru i oceny blisko 400 lokali.

Danie z restauracji Zest w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Zest w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
W Plebiscycie o nagrodach decydują nie eksperci, ale goście, aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniali oni restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja.

Nagrody i wyróżnienia otrzymały w sumie 92 restauracje. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została rzeszowska restauracja Kucharze. Na drugim miejscu znalazła się warszawska Bursztynowa Bistro, a trzecie miejsce na podium zajęło wrocławskie Forum Kulinarne.

- Jesteśmy dumni, że nasza restauracja została uznana przez festiwalowych gości za najlepszą w kraju. Zależało nam, aby zarówno dania, jak również oprawa czy obsługa kelnerska złożyły się na piękne wspomnienia oraz stanowiły wyjątkowe przeżycie - mówi szef restauracji Kucharze w Rzeszowie.

Danie z restauracji Kucharze w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Kucharze w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
I MIEJSCE W POLSCE: Kucharze (Rzeszów)
II MIEJSCE W POLSCE: Bursztynowa Bistro (Warszawa)
III MIEJSCE W POLSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: ZEST (Rzeszów)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Cztery Pory Roku (Poznań)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: U Kelnerów (Zabrze)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: The Lobster House (Warszawa)

WYNIKI REGIONALNE
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk
II MIEJSCE: Kwestia Czasu
III MIEJSCE: Hampton by Hilton Białystok
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hampton by Hilton Białystok
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kwestia Czasu
NAJLEPSZY DESER: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lipcowy Ogród
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Świętojańska 21
NAJLEPSZY DEBIUT: Koku Sushi Antoniuk
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kwestia Czasu

CZĘSTOCHOWA
I MIEJSCE: Ecru Restaurant & Caffe
II MIEJSCE: GRAND SLAM Restaurant&Lounge
III MIEJSCE: Gospoda Złoty Garniec
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: GRAND SLAM Restaurant&Lounge
NAJLEPSZY DESER: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Gospoda Kwaśnica
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Restauracja Kredens
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gospoda Złoty Garniec

KRAKÓW
I MIEJSCE: Halicka Eatery & Bar
II MIEJSCE: Papryczki 5
III MIEJSCE: Esterante
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Del Papa Ristorante
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Halicka Eatery & Bar
NAJLEPSZY DESER: EDO FUSION ASIAN CUISINE
NAJLEPSZA ATMOSFERA: William Rabbit & Co - Magic Spot
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Esterante
NAJLEPSZY DEBIUT: Esterante
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Halicka Eatery & Bar

LUBLIN
I MIEJSCE: Małe Indie
II MIEJSCE: Niepospolita
III MIEJSCE: 2 PI ER
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Małe Indie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: 2 PI ER
NAJLEPSZY DESER: Ansaldo - Lubhotel
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Niepospolita
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bianco - Hotel Luxor
NAJLEPSZY DEBIUT: Sueño
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: 16 Stołów

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg
II MIEJSCE: Arteria
III MIEJSCE: Ukryte Rzeki
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Przędzalnia (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Piwnica Łódzka
NAJLEPSZY DESER: Ukryte Rzeki
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Arteria
NAJLEPSZY DEBIUT: Ukryte Rzeki
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Powidok

POZNAŃ
I MIEJSCE: Cztery Pory Roku
II MIEJSCE: Oregano and Wine
III MIEJSCE: Kura na Grzędzie
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kura na Grzędzie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZY DESER: Oregano and Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Do Środka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pizzaioli
NAJLEPSZY DEBIUT: Pizzaioli
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cztery Pory Roku

RADOM
I MIEJSCE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
II MIEJSCE: Pasja
III MIEJSCE: Bonito Sushi & Asian Food
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pasja
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
NAJLEPSZY DESER: Kraft Bistro
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bonito Sushi & Asian Food
NAJLEPSZA OBSŁUGA: PaTaThai - Radom
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kraft Bistro

RZESZÓW
I MIEJSCE: Kucharze
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: ZEST
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ZEST
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kucharze
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Smacznego
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Esencja
NAJLEPSZY DEBIUT: Esencja
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Esencja

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: U Kelnerów (Zabrze)
III MIEJSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ORSO (Knurów)
NAJLEPSZY DESER: BOSCO (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: U Kelnerów (Zabrze)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT: U Kelnerów (Zabrze)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: KAKTUSY Kato Koncept Kulinarny (Katowice)

SZCZECIN
I MIEJSCE: Lokalna
II MIEJSCE: bAchus
III MIEJSCE: Palmyra
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: bAchus
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lokalna
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
NAJLEPSZY DEBIUT: Lokalna
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Kitchen Meet & Eat

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Luis Mexicantina (Gdynia)
II MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
III MIEJSCE: Vinegre (Gdynia)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Luis Mexicantina (Gdynia)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Villa Eva (Gdańsk)
NAJLEPSZY DESER: Vinegre (Gdynia)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZY DEBIUT: Luis Mexicantina (Gdynia)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Słona Woda (Sopot)

WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Hotel Pirat (Olsztyn)
II MIEJSCE: Rukola
III MIEJSCE: Pierogi na widelcu (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Browar Warmia - Fish & Browar
NAJLEPSZY DESER: Rukola
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Rukola
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Rukola

WARSZAWA
I MIEJSCE: Bursztynowa Bistro
II MIEJSCE: Koszykowa 47
III MIEJSCE: Aruba - Sophisticated Ribs Bar
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Wolna Europa
NAJLEPSZY DESER: Frank - Winebar & Shop
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ORZO people - music - nature Koneser
NAJLEPSZA OBSŁUGA: HOŻA Argentine Steakhouse
NAJLEPSZY DEBIUT: Altro Locale
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Lobster House

WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Pod Przykrywką
III MIEJSCE: Brusco
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: IDA kuchnia i wino
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Dwór Polski
NAJLEPSZY DESER: Inndygo
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lwia Brama²
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Pod Przykrywką
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Do Sopotu Cocktails&Food

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej