x

Najlepsze restauracje w Polsce według gości Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.05.2022

W Plebiscycie Gości Restaurant Week zwyciężyła restauracja Kucharze z Rzeszowa. Za nią na podium uplasowały się kolejno Bursztynowa z Warszawy i Forum Kulinarne z Wrocławia. Goście mieli do wyboru i oceny blisko 400 lokali.

Danie z restauracji Zest w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Zest w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
W Plebiscycie o nagrodach decydują nie eksperci, ale goście, aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniali oni restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja.

Nagrody i wyróżnienia otrzymały w sumie 92 restauracje. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została rzeszowska restauracja Kucharze. Na drugim miejscu znalazła się warszawska Bursztynowa Bistro, a trzecie miejsce na podium zajęło wrocławskie Forum Kulinarne.

- Jesteśmy dumni, że nasza restauracja została uznana przez festiwalowych gości za najlepszą w kraju. Zależało nam, aby zarówno dania, jak również oprawa czy obsługa kelnerska złożyły się na piękne wspomnienia oraz stanowiły wyjątkowe przeżycie - mówi szef restauracji Kucharze w Rzeszowie.

Danie z restauracji Kucharze w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Kucharze w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
I MIEJSCE W POLSCE: Kucharze (Rzeszów)
II MIEJSCE W POLSCE: Bursztynowa Bistro (Warszawa)
III MIEJSCE W POLSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: ZEST (Rzeszów)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Cztery Pory Roku (Poznań)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: U Kelnerów (Zabrze)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: The Lobster House (Warszawa)

WYNIKI REGIONALNE
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk
II MIEJSCE: Kwestia Czasu
III MIEJSCE: Hampton by Hilton Białystok
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hampton by Hilton Białystok
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kwestia Czasu
NAJLEPSZY DESER: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lipcowy Ogród
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Świętojańska 21
NAJLEPSZY DEBIUT: Koku Sushi Antoniuk
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kwestia Czasu

CZĘSTOCHOWA
I MIEJSCE: Ecru Restaurant & Caffe
II MIEJSCE: GRAND SLAM Restaurant&Lounge
III MIEJSCE: Gospoda Złoty Garniec
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: GRAND SLAM Restaurant&Lounge
NAJLEPSZY DESER: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Gospoda Kwaśnica
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Restauracja Kredens
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gospoda Złoty Garniec

KRAKÓW
I MIEJSCE: Halicka Eatery & Bar
II MIEJSCE: Papryczki 5
III MIEJSCE: Esterante
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Del Papa Ristorante
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Halicka Eatery & Bar
NAJLEPSZY DESER: EDO FUSION ASIAN CUISINE
NAJLEPSZA ATMOSFERA: William Rabbit & Co - Magic Spot
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Esterante
NAJLEPSZY DEBIUT: Esterante
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Halicka Eatery & Bar

LUBLIN
I MIEJSCE: Małe Indie
II MIEJSCE: Niepospolita
III MIEJSCE: 2 PI ER
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Małe Indie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: 2 PI ER
NAJLEPSZY DESER: Ansaldo - Lubhotel
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Niepospolita
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bianco - Hotel Luxor
NAJLEPSZY DEBIUT: Sueño
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: 16 Stołów

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg
II MIEJSCE: Arteria
III MIEJSCE: Ukryte Rzeki
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Przędzalnia (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Piwnica Łódzka
NAJLEPSZY DESER: Ukryte Rzeki
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Arteria
NAJLEPSZY DEBIUT: Ukryte Rzeki
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Powidok

POZNAŃ
I MIEJSCE: Cztery Pory Roku
II MIEJSCE: Oregano and Wine
III MIEJSCE: Kura na Grzędzie
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kura na Grzędzie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZY DESER: Oregano and Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Do Środka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pizzaioli
NAJLEPSZY DEBIUT: Pizzaioli
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cztery Pory Roku

RADOM
I MIEJSCE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
II MIEJSCE: Pasja
III MIEJSCE: Bonito Sushi & Asian Food
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pasja
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
NAJLEPSZY DESER: Kraft Bistro
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bonito Sushi & Asian Food
NAJLEPSZA OBSŁUGA: PaTaThai - Radom
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kraft Bistro

RZESZÓW
I MIEJSCE: Kucharze
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: ZEST
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ZEST
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kucharze
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Smacznego
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Esencja
NAJLEPSZY DEBIUT: Esencja
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Esencja

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: U Kelnerów (Zabrze)
III MIEJSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ORSO (Knurów)
NAJLEPSZY DESER: BOSCO (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: U Kelnerów (Zabrze)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT: U Kelnerów (Zabrze)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: KAKTUSY Kato Koncept Kulinarny (Katowice)

SZCZECIN
I MIEJSCE: Lokalna
II MIEJSCE: bAchus
III MIEJSCE: Palmyra
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: bAchus
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lokalna
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
NAJLEPSZY DEBIUT: Lokalna
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Kitchen Meet & Eat

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Luis Mexicantina (Gdynia)
II MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
III MIEJSCE: Vinegre (Gdynia)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Luis Mexicantina (Gdynia)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Villa Eva (Gdańsk)
NAJLEPSZY DESER: Vinegre (Gdynia)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZY DEBIUT: Luis Mexicantina (Gdynia)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Słona Woda (Sopot)

WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Hotel Pirat (Olsztyn)
II MIEJSCE: Rukola
III MIEJSCE: Pierogi na widelcu (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Browar Warmia - Fish & Browar
NAJLEPSZY DESER: Rukola
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Rukola
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Rukola

WARSZAWA
I MIEJSCE: Bursztynowa Bistro
II MIEJSCE: Koszykowa 47
III MIEJSCE: Aruba - Sophisticated Ribs Bar
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Wolna Europa
NAJLEPSZY DESER: Frank - Winebar & Shop
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ORZO people - music - nature Koneser
NAJLEPSZA OBSŁUGA: HOŻA Argentine Steakhouse
NAJLEPSZY DEBIUT: Altro Locale
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Lobster House

WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Pod Przykrywką
III MIEJSCE: Brusco
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: IDA kuchnia i wino
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Dwór Polski
NAJLEPSZY DESER: Inndygo
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lwia Brama²
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Pod Przykrywką
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Do Sopotu Cocktails&Food

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wraca fine dining do Olivii Star w Trójmieście. Wraz z muzycznymi gwiazdami

W czerwcu na 34. piętrze Olivii Star rusza cykl kameralnych koncertów polskich muzyków, którym towarzyszyć będą doskonałe kolacje i wykwintne trunki. Jako pierwszy - 2 czerwca - wystąpi Krzysztof Zalewski, a kolację przygotuje znany szef kuchni Paco Pérez.

Coffeedesk i polskie palarnie kawy dla Ukrainy

W spółce Coffeedesk działa sztab kryzysowy, który wdraża projekty pomocowe dla Ukraińców. Kołobrzeski omnichannel dostarcza gorącą kawę i herbatę uchodźcom oraz wolontariuszom. 10% ze sprzedaży kawy z polskich palarni przeznaczy na organizacje pomagające Ukrainie.

Kawa non-profit dla Ukrainy

Nie kilka procent, ale cała kwota ze sprzedaży ponad 1000 paczek polskiej kawy zostanie przekazana Polskiej Akcji Humanitarnej na rzecz Ukrainy. Kawa trafiła właśnie na półki i do e-sklepu Coffeedesk.

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

Mr.Pancake chce pobić rekord Guinnessa na najwyższą wieżę z pankejków

W ramach obchodów 10. urodzin restauracja Mr.Pancake podejmie próbę pobicia rekordu Guinnessa na najwyższą wieżę z pankejków, ułożonych jeden na drugim. Dotychczasowy rekord ustanowiony w Wielkiej Brytanii to 101,8 cm, a więc wieża ułożona przed ekipę Mr.Pancake musi mierzyć min. 102 cm!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej