x

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

Kategoria: Karta - dania    26.04.2022

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Elena Laptieva i jej pizza z Kijowa. Zdjęcie: Krystian Lipiec (bulletproof Warsaw)
Elena Laptieva i jej pizza z Kijowa. Zdjęcie: Krystian Lipiec (bulletproof Warsaw)
Elena Laptieva i jej córka Masza trafiły do Polski chwilę po wybuchu wojny w Ukrainie.
– Połączył nas przypadek. Gdyby nie okoliczności, które zmusiły dziewczyny do wyjazdu z Kijowa, moglibyśmy powiedzieć, że był to szczęśliwy traf. Elena zaproponowała wprowadzenie pizzy do menu Chianti, i kiedy zrobiliśmy testy, zakochaliśmy się. To zrozumiałe, bo pizzeria, którą Elena prowadziła w Kijowie nazywa się Pizza Love – mówi Agnieszka Kręglicka, właścicielka Restauracji Chianti.

Chianti działa nieprzerwanie od 1996 roku. Przez te blisko 30 lat restauracja wzbraniała się przed serwowaniem pizzy.
– Wyrośliśmy w tradycji, że ristorante, to miejsce, gdzie celebruje się ambitną kuchnię włoską, zaś pizza była symbolem posiłku jedzonego naprędce, z kartonowego pudełka, lub zamawianego do domu na wieczór przy telewizorze. Zawsze jednak stał w Chianti duży piec z szamotowych cegieł, który służył do wypiekania chleba i rumienienia bistecca fiorentina. Ten piec okazał się bardzo na miejscu – opowiada  Agnieszka Kręglicka.

Pizza z Kijowa w restauracji Chianti. Zdjęcie: Krystian Lipiec (bulletproof Warsaw)
Pizza z Kijowa w restauracji Chianti. Zdjęcie: Krystian Lipiec (bulletproof Warsaw)
Czym wyróżnia się pizza z Kijowa?
– Ciasto jest cieniutkie, ale daje radę utrzymać soczyste nadzienie. Rośnie pachnące, puszyste i miękkie, rumieniąc się na brzegach, zaś pod spodem pozostaje kruche. Zjada się je do ostatniego kęsa i trudno powiedzieć, czy smaczniejsze jest samo ciasto, czy leżące na nim nadzienie z pikantnej gorgonzoli ze słodkimi plasterkami gruszek, zrumieniona paprykowa kiełbasa na esencjonalnym, pomidorowym sosie, lub wyrazista, świeża rukola z różowymi plasterkami delikatnego prosciutto. Skomponowanie harmonijnego nadzienia to konieczny element przygotowania dobrej pizzy, ale istota jakości tkwi w cieście. Nasze ciasto powstaje z najlepszej, włoskiej mąki i wody, bez drożdży. Rośnie na, pielęgnowanym każdego dnia, zakwasie, który Eleną przywiozła ze sobą z Kijowa. Dzięki niemu ma wyjątkowy smak i aromat, fakturę i konsystencję – zachwala Agnieszka Kręglicka.

Restauratorka uważa, że pizza z Kijowa idealnie komponuje się z daniami szefa kuchni Chianti Andrei Boscolo. – Nasza pizza to majstersztyk oddający naczelną ideę włoskiej kuchni, połączenie jakościowego produktu i szlachetnej prostoty – podkreśla.

Elena Laptieva i jej pizza z Kijowa. Zdjęcie: Krystian Lipiec (bulletproof Warsaw)
Elena Laptieva i jej pizza z Kijowa. Zdjęcie: Krystian Lipiec (bulletproof Warsaw)
Gdy sytuacja wojenna w Kijowie trochę się uspokoiła, przyjaciele Eleny przywrócili działalność jej pizzerii, zmieniając model komercyjny na wspierający ukraińskich obrońców.
– My także postanowiliśmy dodać swoje wsparcie. Elena przygotowała pizzę w „ukraińskim” stylu. Połączyła w niej charakterystyczne dla wschodniej kuchni produkty, nowoczesne techniki gotowania i dużo serca. Kto spróbuje, na pewno zechce wpaść ponownie, bo jest to pizza innowacyjna i pyszna, a cały dochód z jej sprzedaży przekazujemy na rzecz organizacji Ukraina Alive 2022 (https://ua2022.com/) – mówi Agnieszka Kręglicka.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej