x

Paweł Kałuski szefem kuchni La Brasserie Moderne oraz baru Victoria Lounge

Kategoria: Ludzie    26.04.2022

Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. Ponad 20 lat temu w ówczesnej Victorii Intercontinental rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii. Teraz stanął za sterami kuchni we flagowej restauracji hotelu - La Brasserie Moderne oraz baru Victoria Lounge.

Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. Zdjęcie: materiały prasowe
Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. Zdjęcie: materiały prasowe
Paweł Kałuski zastąpił na stanowisku szefa kuchni Macieja Majewskiego, który z Sofitel Warsaw Victoria był związany 11 lat. Dowodzenie przejął w drugiej połowie kwietnia 2022 roku. W La Brasserie Moderne będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu.

Kreując menu, stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska. Jaki jest styl jego pracy?
- Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć - mówi Paweł Kałuski.

Kałuski doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji Ale Gloria!, Beluga i Czaj.

Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym Warszawianka w Jachrance, a w październiku 2017 roku dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał, uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne w Brukseli.

Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szlify u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, gdzie pracował.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartek Kieżun: grecka kuchnia z perspektywy Aten

"Ateny do zjedzenia" to kolejna książka Bartka Kieżuna, w której bada on śródziemnomorską kulturę od kuchni. Serwuje w niej przepisy i opowieści o historii miasta, greckich bogach, drogach czy świątyniach. Nam opowiedział m.in. o tym, jak się gotuje w Atenach i co piszczy w tamtejszej gastronomii.

Izabela Sakowicz nowym dyrektorem zarządzającym VFP Communications - wydawcy "Food Service" i Ouichef.pl

Od 1 października 2022 r. stanowisko managing directora wydawnictwa VFP Communications obejmuje Izabela Sakowicz. Skoncentruje się przede wszystkim na portfolio produktów cyfrowych oraz rozwoju tytułów branżowych VFP.

Barmanka Alicja Bączyk: konkurs World Class to ogromna szansa na naukę [ROZMOWA]

Alicja Bączyk z krakowskiego baru TAG. zajęła czwarte miejsce w najbardziej prestiżowym globalnym konkursie barmańskim - Diageo Reserve World Class. Rozmawiamy z nią o przygotowaniach i przebiegu finału oraz o tym, dlaczego młodzi barmani nie powinni bać się startu w takiej rywalizacji.

Sebastian Wełpa nowym szefem kuchni w Kieliszkach Na Próżnej

Były szef kuchni warszawskiej restauracji Ale Wino rozpoczął pracę w stołecznych Kieliszkach na Próżnej.

Sebastian Olma wrócił do Zielonego Niedźwiedzia. Został szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji

Po kilkuletniej przerwie Sebastian Olma wrócił na stanowisko szefa kuchni do warszawskiej restauracji Zielony Niedźwiedź. W jego nowym, sezonowym menu nie zabrakło polskich smaków, a także steków z lokalnej wołowiny.

Maja Wirowska, właścicielka Meow Happy Food: Chiński street food z polskim akcentem

O weganizmie w Chinach, o tym, skąd czerpać inspiracje, i o planach na przyszłość rozmawiamy z Mają Wirowską, właścicielką biznesu, miłośniczką kuchni roślinnej i ambasadorką Chefs for Change.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej