x

Paweł Kałuski szefem kuchni La Brasserie Moderne oraz baru Victoria Lounge

Kategoria: Ludzie    26.04.2022

Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. Ponad 20 lat temu w ówczesnej Victorii Intercontinental rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii. Teraz stanął za sterami kuchni we flagowej restauracji hotelu - La Brasserie Moderne oraz baru Victoria Lounge.

Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. Zdjęcie: materiały prasowe
Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. Zdjęcie: materiały prasowe
Paweł Kałuski zastąpił na stanowisku szefa kuchni Macieja Majewskiego, który z Sofitel Warsaw Victoria był związany 11 lat. Dowodzenie przejął w drugiej połowie kwietnia 2022 roku. W La Brasserie Moderne będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu.

Kreując menu, stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska. Jaki jest styl jego pracy?
- Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć - mówi Paweł Kałuski.

Kałuski doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji Ale Gloria!, Beluga i Czaj.

Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym Warszawianka w Jachrance, a w październiku 2017 roku dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał, uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne w Brukseli.

Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szlify u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, gdzie pracował.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konrad Kowalski w Opasłym Tomie. Odpowiada za nowe menu

Konrad Kowalski został nowym rezydentem restauracji Opasły Tom w Warszawie należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering. Z początkiem stycznia objął on stery kuchni przy ul. Wierzbowej.

Wojciech Modest Amaro - Farm dining z misją

Mała wieś Dębówka pod Warszawą - to tu bije teraz serce Amaro. Stołeczne Atelier jest zamknięte, ale idee mu przyświecające WOJCIECH MODEST AMARO kontynuuje w nowym miejscu - FORGOTTEN FIELDS FARM. To projekt, w którym jakość, świeżość, troska o środowisko i ludzi osiąga najwyższy poziom.

Wojciech Starowicz: Słodka tradycja w roślinnej odsłonie

Drożdżówki, jagodzianki, pączki to słodkie przekąski, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Czy są one możliwe do odtworzenia w kuchni wegańskiej i dlaczego w ogóle warto podejmować taką próbę? Na te pytania odpowiada Wojciech Starowicz, którego wypieki znajdziemy w Cukierni Starowicz.

Paweł Suchenek szefem kuchni Crowne Plaza Warsaw - The HUB [rozmowa]

Paweł Suchenek, z bogatym doświadczeniem zdobytym w restauracjach hotelowych, będzie dowodził gastronomią w całym dwumarkowym obiekcie, który powstał przy Rondzie Daszyńskiego - Crowne Plaza Warsaw - The HUB oraz Holiday Inn Express Warsaw - The HUB. Otwarcie kompleksu zaplanowano na listopad.

Mateo Zielonka: pasta i basta!

Mateo Zielonka, znany jako "Pasta Man", makaronami własnej produkcji oczarowuje rzesze fanów w mediach społecznościowych oraz gości 180 The Strand i The Store X w Londynie. Od lat mieszka na stałe w Wielkiej Brytanii. Właśnie napisał książkę "Pasta Man", która ukazała się w kilku krajach.

PATRYK SZCZEPAŃSKI

Moim zdaniem wstaliśmy z kolan. Teraz kwestia otrzepania się z kurzu zwanego Europą Wschodnią i pokazania światu, że nie jesteśmy ani mniej kreatywni, ani mniej zdolni - mówi w wywiadzie z "Food Service" cukiernik Patryk Szczepański.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej