- Chcieliśmy dać gościom dostęp do wielu oliw w tym samym czasie, aby można je było degustować, porównywać i koniecznie maczać w nich nasze wypiekane na miejscu pieczywa. Zachęcamy, aby goście podchodzili samodzielnie napełniać zaprojektowane przez nas oliwne czarki i odkrywali różnorodne oblicza oliwy - tłumaczy właścicielka Julia.
Na talerzach
Poza degustacją na początku posiłku oliwa jest naturalnie obecna także w daniach - od lżejszych przystawek, przez pełne dania główne, po desery. Pozycje w karcie będą zmieniać się cyklicznie i sezonowo, tak jak oliwy
w Olive Barze.
- Nasza kuchnia inspirowana jest kulinarną kulturą krajów takich jak Grecja, Włochy, Hiszpania czy Chorwacja, czyli tymi miejscami, z których przyjeżdża do nas oliwa i które z niej słyną. Będziemy jednak sięgać dalej
i przedstawiać także mniej oczywiste kierunki takie jak np. Izrael, Japonia, Stany Zjednoczone - opowiada menadżer Filip.
We wnętrzach
Inspiracją do jasnego, przestronnego wnętrza był śródziemnomorski styl i klimat. Króluje biel z piaskowymi elementami oraz niebieskimi dodatkami. Wystrój jest połączeniem tradycji i nowoczesności, zastosowano tu naturalne materiały, takie jak kwarcyt czy drewno.
Całość dopełniają oryginalne detale: antyczne wazy, kamienna umywalka przy wejściu, szklano-mosiężne lampy rysujące na suficie i podłodze wzory niczym z kalejdoskopu. Kolorowe wykończenia na barze oraz kanapach ocieplają stonowaną przestrzeń i nawiązują do identyfikacji wizualnej.
Restauracja może pomieścić ponad stu gości i jest podzielona na kilka przestrzeni, które mogą być wynajmowane na wyłączność. Są to: sala Sky White z kamiennym stołem dla maks. 12 osób, antresola dla maks. 16 gości oraz sala Vino Bianco z niezależnym wejściem i projektorem na przyjęcia 24-osobowe. Do dyspozycji gości jest także zadaszony taras dla 30 osób.
Za odświeżonym konceptem lokalu przy Ordynackiej stoją nowa właścicielka Julia Adamczyk oraz manager Filip Książek. Za kreację odpowiedzialni byli Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio.