x

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Kategoria: Karta - dania    12.04.2022

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Czekolada - same pozytywy! Zdjęcie: materiały prasowe
Czekolada - same pozytywy! Zdjęcie: materiały prasowe
Historia czekolady sięga czasu Majów, którzy uprawiali drzewa kakaowe, a ich owoce poddawali różnego typu zabiegom – nasiona były fermentowane, prażone oraz poddawane mieleniu. Powstałe kakao mieszali z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili, sporządzając napój zwany „xocolatl”, czyli „gorzką wodę”. Był to produkt ekskluzywny, spożywany jedynie przez królów i arystokrację. Czekolada była otaczana wielką czcią i pełniła ważną funkcję podczas odprawiania świętych rytuałów. Następnie trafiła w ręce Azteków, zyskując miano „nektaru bogów”.

Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, jednak przywiezione ziarna kakao nie wzbudziły jego zainteresowania. W przeciwieństwie do Kolumba, wartość drzemiącą w kakaowcu docenił znany przede wszystkim jako zdobywca Meksyku Hernán Cortés, któremu władca Azteków przekazał mnóstwo ziaren kakao, mylnie biorąc go za wracającego na swoje ziemie legendarnego króla Quetzalcoatl. Choć Cortés nie był zachwycony smakiem kakao, to docenił jego wartość odżywczą oraz leczniczą siłę i to właśnie on uważany jest za odkrywcę czekolady.

Od ziarna do tabliczki
Aby czekolada mogła zachwycać nasze podniebienia swoim smakiem, najpierw musi przejść wieloetapowy proces rozpoczynający się od fermentacji ziaren kakaowca, które następnie są suszone i prażone w wysokiej temperaturze. W kolejnym etapie uprażone i obrane ziarna są miażdżone i mielone, zmieniając się najpierw w pastę, a następnie w masę kakaową, z której oddzielany jest kakaowy proszek oraz wytłaczane masło kakaowe.

Oba składniki stanowią bazę do dalszych modyfikacji pozwalających na produkcję szerokiej gamy wyrobów czekoladowych. Ciemną czekoladę uzyskamy, mieszając miazgę kakaową z masłem kakaowym i cukrem, który stanowi doskonałe przełamanie gorzkiego smaku kakao. Dodając mleka otrzymamy czekoladę mleczną. Natomiast czekolada biała zawiera wyłącznie masło kakaowe, cukier i składniki mleczne, bez miazgi kakaowej i proszku kakaowego.

Mit czekoladowy
Często pokutuje błędne przekonanie o jej szkodliwym wpływie na nasze zdrowie.
– Tyjemy od nadmiaru spożywanych kalorii w całości, a nie od jednego produktu. Produkty deserowe takie jak czekolada czy ciastko również mogą być częścią zdrowej diety, jeśli spożywane są w świadomy i kontrolowany sposób, z uwzględnieniem potrzeb organizmu. Nie powinny być podstawą diety, tylko jej urozmaiceniem. Kluczowe jest znalezienie równowagi w codziennej diecie i nie popadanie w rutynowe, kompulsywne zajadanie każdego stresu czymś słodkim. Korzystniej będzie zjeść kawałek czekolady podczas intensywnego wysiłku umysłowego czy fizycznego w ciągu dnia, niż późnym wieczorem, siedząc biernie przed telewizorem czy książką – tłumaczy dietetyk Jadwiga Przybyłowska, ekspertka kampanii „Słodka Równowaga”.

Magiczne właściwości czekolady
Im więcej kakao zawiera czekolada tym więcej w niej składników ożywczych. Wśród cennych związków zawartych w czekoladzie wyróżnia się tryptofan. Powstająca z niego serotonina odpowiada m.in. za regulację ośrodka głodu, procesy pamięci, sen i dobry nastrój. Niedobór serotoniny prowadzi do rozwoju depresji.

Kolejnym cennym związkiem bioaktywnym występujących w ziarnach kakaowca jest fenyloetyloamina. W organizmie pełni funkcję neurotransmitera – aktywuje działanie dopaminy, noradrenaliny, serotoniny i acetylocholiny. Wpływa więc na zwiększone wytwarzanie tzw. hormonów szczęścia.

Oprócz właściwości poprawiających nastrój, czekolada i jej główny składnik, kakao, zawiera bogatą mieszankę substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Korzyści zdrowotne czekolady pochodzą również z flawonoidów znajdujących się w ziarnach kakaowca.

Ciemna czekolada o zawartości minimum 70% obniża ryzyko zawałów serca oraz zawiera mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed starzeniem się, a zawarty w niej magnez korzystnie wpływa na system nerwowy i wspomaga nas w walce ze stresem. Składniki pokarmowe czekolady mają też działanie wspomagające układ sercowo-naczyniowy, a także wpierające pracę mózgu. Dlatego podczas wysiłku umysłowego można sięgnąć po czekoladkę bez wyrzutów sumienia.

Jaką czekoladę wybrać?
– Aby czekolada poza przyjemnością przynosiła nam jak najwięcej pożytku, warto wybierać jej ciemną wersję, czyli taką, która zawiera maksymalnie dużo kakao. Dzięki temu możemy wykorzystać pełnię właściwości prozdrowotnych kakao. Jednak nie musimy ograniczać się jedynie do gorzkiej odmiany, którą nie każdy lubi. W rozsądnych ilościach nie zaszkodzi nam też ta zawierająca większą ilość cukru. Niezależnie od tego, czy wybierzemy czekoladę ciemną, mleczną czy białą, najważniejszy jest umiar i rozsądek. Jeśli na co dzień stosujemy się do zasad zbilansowanej diety, wyjątkowe okazje możemy uczcić chwilą słodkiej przyjemności – radzi ekspertka kampanii „Słodka Równowaga”.

Mazurek czekoladowy. Zdjęcie: Shutterstock.com
Mazurek czekoladowy. Zdjęcie: Shutterstock.com
MAZUREK CZEKOLADOWY
Ciasto:
250 g mąki
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
3 żółtka

Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 26 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i miksować lub rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie pokroić w plastry i wyłożyć ciastem spód formy. Na samych brzegach ciasta można odcisnąć wzorki za pomocą widelca. Piec na złoty kolor przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Przygotować masę czekoladową: pokrojone na kawałki masło, śmietankę, czekoladę połamaną na kawałki i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Ostudzoną polewę wylać na ciasto.

Ciasto można udekorować według uznania, np. posypując orzechami włoskimi.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bakłażan

Jest nieodzownym składnikiem przysmaków wielu kuchni narodowych - trudno sobie wyobrazić bez niego menu restauracji śródziemnomorskiej, gruzińskiej, bliskowschodniej czy indyjskiej. Warto, by zagościł także na stołach innych lokali. Zwłaszcza w sezonie, gdy jest najsmaczniejszy.

Przekąski w karnawale

Karnawał to specyficzny okres w roku - czas radości, imprez i wyjątkowych spotkań wokół stołu. Towarzyszą im zazwyczaj niezwykłe przekąski kreujące swobodny charakter i niezobowiązujący klimat zabawy.

Pomarańczowa przyjemność - finedinigowy deser Łukasza Monety

Okres lockdownu wcale nie musi oznaczać bezczynności. Masz ochotę poznać nowe smaki i zmierzyć się z finediningowym deserem? Poniżej prezentujemy przepis, którego autorem jest Łukasz Moneta, chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie.

Chrupiący i pachnący, czyli przepis na chleb własnego wypieku

Przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Z okazji Światowego Dnia Chleba (16 października) bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie upiec pachnący bochenek.

MAKARON CARBONARA

Przepis na makaron carbonara pochodzi z menu restauracji Compartir, której właścicielami są Eduard Xartuch, Oriol Castro i Mateo Casañas.

Ocet - wzmacniacz smaku

Kojarzy się z gospodarką niedoborów. Średnie pokolenie pamięta puste półki sklepowe lat 80., na których stał tylko ocet spirytusowy. Obecnie znów sięgamy po octy, ale kontekst jest inny - na fali trendu zero waste oraz powrotu do tego, co tradycyjne i wytwarzane metodą naturalną.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej