x

Piece do bistro

Kategoria: Twój biznes - oferta    11.04.2022

Każdy lokal gastronomiczny ma inną powierzchnię i specyfikę działalności, wymaga więc wyposażenia w nieco inny sprzęt. Na co zwrócić uwagę, wybierając piec do bistro?

Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com
Coraz popularniejszy w Polsce lokal typu bistro kojarzy się przede wszystkim z francuską kulturą kulinarną – w przeszłości było to połączenie restauracji, baru i kawiarni. Takie miejsce ma nieformalny charakter, luźną atmosferę i nieco rodzinny klimat.

W bistro i neobistro widzimy gości jedzących przy barze, popijających kieliszek wina w samotności lub w parach. Spotykają się tam młodsi i starsi ludzie w różnych porach dnia, by przy okazji posiłku porozmawiać, cieszyć się towarzystwem, jednocześnie nie krępując się formalną atmosferą. 

Bistro ma niewielkie rozmiary, często mieści tylko kilka stolików. Skutkuje to krótką kartą, która jest wyrazem kulinarnego gustu szefa kuchni, często będącego równocześnie właścicielem. Menu zmienia się sezonowo, ale zawiera także dania ponadczasowe, całoroczne, charakterystyczne dla danego lokalu. W takich miejscach kuchnia niejednokrotnie jest otwarta, co pozwala gościom podglądać pracę kucharzy.

Kompletując sprzęty do bistro, trzeba te wszystkie aspekty mieć na uwadze. Dotyczy to także wyboru pieca. 

RODZAJE PIECÓW 
Na rynku dostępnych jest kilka typów pieców. Aby dokonać właściwego wyboru, warto wziąć pod uwagę bieżące i przyszłe potrzeby lokalu, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie, co właściwie będzie w piecu przygotowywane. 

Najprostszym (i najtańszym) rozwiązaniem są piece konwencjonalne przeznaczone do przygotowywania tradycyjnych dań. Znajdują się w nich grzałki elektryczne bądź są ogrzewane gazowo. Często mogą być stawiane pod blatem lub wyposażone dodatkowo w kuchnię, co ułatwia pracę. 

Inny rodzaj to piece konwekcyjne, które wykorzystują wewnętrzne wentylatory do rozprowadzania nagrzanego powietrza, co pozwala na szybsze przygotowanie potraw niż w piecach tradycyjnych. Dzięki takiemu rozwiązaniu są one upieczone równomiernie. Piec konwekcyjny może być też bardziej kompaktowy niż konwencjonalny. Do wielu urządzeń typu konwekcyjnego istnieje możliwość dokupienia garownika, co jest ważne w przypadku miejsc, które samodzielnie przygotowują pieczywo. Istnieją też piece konwekcyjno-parowe, które poza funkcją rozprowadzenia powietrza mają też opcję zaparowania. To najbardziej uniwersalne urządzenie, gdyż pozwala na gotowanie na parze, smażenie, pieczenie i duszenie. Musi być jednak podłączone do ujęcia wody, więc rozważając zakup, warto przemyśleć ustawienie takiego pieca już na etapie projektu. Ostatnią kategorią są piece hybrydowe, czyli konwekcyjno-mikrofalowe, które dzięki zastosowanej technologii umożliwiają znacznie szybsze gotowanie niż piece konwekcyjne czy inne. Są mniejsze niż wszystkie pozostałe urządzenia i sporo droższe, ale w sytuacji, gdy potrawy są przygotowywane od ręki w bardzo małej przestrzeni, mogą być dobrym rozwiązaniem. 

KLUCZOWE CECHY 
1. Umiejscowienie pieca 
Wybierając piec, niezależnie od typu, warto wziąć pod uwagę kwestię jego położenia: czy ma stać na podłodze w ciągu roboczym, a może ma być widoczny dla gości, w otwartej kuchni? 

2. Rozmiar 
Piec musi być dopasowany gabarytem do rodzaju przygotowywanych w lokalu dań, ich serwowanych dziennie ilości oraz warunków lokalowych. Mając do dyspozycji niewielką kuchnię, nie ma sensu zakup dużego urządzenia, gdyż utrudni to pracę kucharzy. 

3. Podłączenie do ujęcia wody 
Niektóre piece konwekcyjne oraz konwekcyjno-parowe wymagają podłączenia do ujęcia wody. Wówczas trzeba znaleźć takie urządzenie, które zmieści się w przestrzeni ze źródłem wody. W tym przypadku trzeba pamiętać też o odpowiednich filtrach w piecu lub w instalacji wodnej. 

4. Sposób zasilania 
Do wyboru są właściwie dwa typy zasilania: elektryczne i gazowe. Wyposażając nowy lokal, należy pamiętać, że nie w każdym miejscu dozwolone jest użycie gazu, nawet tego z butli. 

DOSTOSOWANIE DO MENU 
Wybór pieca to niełatwe zadanie. Choć na rynku znajduje się wiele typów urządzeń, to większość z nich pozwala na zbliżone zastosowanie i przygotowanie podobnych potraw. Różnią się wprawdzie techniką gotowania i szybkością pracy, ale wiele też zależy od umiejętności i wyobraźni kucharza. 

Nad wyborem pieca należy się mocniej zastanowić, jeśli poszukujemy urządzenia wielofunkcyjnego, w którym nie tylko będziemy piec mięso, ale chcemy też smażyć czy gotować na parze lub przygotowywać chleb bez użycia dodatkowych sprzętów. 

Odpowiednio dobrany piec to sprawniejszy proces produkcyjny, niższe koszty, szybsze i bardziej satysfakcjonujące efekty kulinarne. Najnowocześniejsze urządzenia pozwalają na zapisywanie wielu programów pracy, sterowanie za pomocą aplikacji, a ich obsługa jest niezwykle przyjemna i intuicyjna. Dobór urządzenia powinien być przemyślany na etapie projektowania kuchni, tak aby obsługa pieca w efekcie usprawniała, a nie spowalniała pracę kucharzy. 

Niezależnie od tego, na jaki typ i rozmiar pieca się zdecydujemy, warto zwrócić uwagę na to, by dostawca zaproponował dobrą obsługę, szkolenia i serwis zarówno w przypadku urządzeń nowych, jak i używanych. Pozorne oszczędności mogą w dłuższej perspektywie okazać się dosyć kosztowne, dlatego cena nie powinna być najważniejszym kryterium podczas dokonywania wyboru. Dobre urządzenie to inwestycja na lata. 

ZANIM KUPISZ PIEC DO BISTRO 
1. Poznaj zasady funkcjonowania każdego rodzaju pieca.
2. Oszacuj rozmiar miejsca, w którym ma znaleźć się piec.
3. Miej na uwadze to, co będziesz w nim przygotowywać.
4. Szukaj pieca z łatwą obsługą i dobrym serwisem.
5. Zastanów się, czy szybkość obróbki termicznej ma dla ciebie znaczenie. 
6. Oszacuj zużycie energii.
7. Sprawdź wentylację.
8. Sprawdź podłączenia wody (jeśli myślisz o piecu parowym). 

DAMIAN NIELABA – ACTIVE MARKETING CHEF, UNOX POLSKA 
Niezależnie od tego, czy jest instalowany w restauracji, sklepie delikatesowym, czy kuchni pokazowej, piec Unox do profesjonalnych kuchni został stworzony, aby usprawnić proces produkcji, zagwarantować doskonałe rezultaty i ułatwić pracę personelu w różnych lokalach również tych typu bistro. 

Piece Unox są wyposażone w innowacyjne technologie, które za pomocą skomplikowanych algorytmów automatycznie dostosowują parametry gotowania. Technologia Unox Adaptive.CookingTM jest w stanie monitorować postęp gotowania, rozpoznawać liczbę potraw w piecu i samodzielnie korygować ustawienia gotowania, dostosowując czas, temperaturę i warunki wilgotności. 

Unox wychodzi naprzeciw ze swoją ofertą i proponuje piece z linii Cheftop Mind.Maps Plus Compact – inteligentny piec konwekcyjno-parowy odpowiedni do każdego rodzaju gotowania na powierzchni mniejszej niż 0,5 mkw. Automatyczne cykle gotowania i inteligentne funkcje zapewniają zawsze doskonałe rezultaty. 

TOMASZ KRAKE – AREA SALES MANAGER POLAND, EXPORT DEPARTMENT, HOBART 
Lokale typu bistro to zazwyczaj obiekty o niewielkiej powierzchni, więc przestrzeń do zagospodarowania jest na wagę złota. Wiadomo również, że piec konwekcyjno-parowy jest sercem każdego lokalu gastronomicznego i ciężko się bez niego obyć. Najrozsądniejszym wyborem będzie więc piec o niewielkich gabarytach, którego możliwości nie odbiegają od standardowej wielkości urządzeń. Piece te są zazwyczaj oznaczone symbolem „mini”. Wielu producentów oferuje sprzęt w wariancie mini. Jego szerokość wynosi ok. 51-55 cm, co stanowi połowę szerokości standardowej wielkości urządzeń. Mogą to być piece mieszczące w sobie blachy o rozmiarze 2/3 GN lub pełnowymiarowe 1/1 GN. Dla komfortu obsługi urządzenia mini mogą mieć funkcję automatycznego czyszczenia. Ponadto niewątpliwą zaletą będzie też możliwość instalacji okapu kondensacyjnego nad piecem. 

ANNA PYCIŃSKA – DYREKTOR MARKETINGU, RATIONAL 
Pizza, burgery, wrapy, pieczywo pełnoziarniste na maślance, ciasto z cukinii, omlety z nasionami chia – lokale typu bistro proponują różnorodne dania o różnych porach dnia. Spełniają kryteria, którymi kierują się klienci, sięgając po śniadania, bowle czy wrapy. Wymaganiom tym można sprostać bez dodatkowych nakładów pracy, z zachowaniem stałej jakości, niezależnie od tego, kto obsługuje urządzenie. Piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro daje możliwość zapisania przepisów w tzw. koszyku i rozpoczęcia pracy nad daniem po naciśnięciu jednego przycisku. Podstawą działania kuchni jest kalkulacja: zużycia prądu, wykorzystania surowców, czasu pracy podczas przygotowywania posiłków. Urządzenia Rational wspierają w każdym z tych aspektów.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2022 nr 213.

Autor tekstu: Laura Osęka
O AUTORZE
Laura Osęka
Gotująca amatorsko psycholożka i psychodietetyczka, potrafiąca przemierzyć setki kilometrów dla konkretnego dania bądź deseru. Ceni w kuchni prostotę i wysoką jakość produktów. Autorka książki o prostym, lokalnym comfort food – „Miska szczęścia”.

Zobacz także

Jak wybrać odzież dla pracowników?

Schludny, estetyczny, a przede wszystkim funkcjonalny i wygodny - taki właśnie powinien być strój roboczy w gastronomii. Jednak nie w każdym przypadku sprawdzi się to samo. Na co jeszcze warto zwrócić szczególną uwagę, wybierając odzież dla pracowników restauracji?

Stabilne podłoże

Do krojenia, siekania, porcjowania lub zagniatania ciasta - deski to podstawa w profesjonalnej kuchni. Przedstawiamy kilka praktycznych porad i zasad, które pomogą przy wyborze tych najlepszych i znacznie ułatwią pracę.

Niezbędne wyposażenie restauracji

Decydując się na otwarcie lub doposażenie restauracji, właściciel i inwestor stają przed wieloma wyborami, również tymi dotyczącymi sprzętu. Kupować czy wynająć? Na co postawić?

Świeże powietrze

Jak pozbyć się uciążliwego zapachu na restauracyjnym zapleczu, dbając tym samym o komfort pracowników i gości? Przedstawiamy wybór okapów oraz systemów wentylacyjnych i doradzamy: co należy wziąć pod uwagę i jak wybrać ten optymalny do swojego lokalu.

30 lat działalności firmy Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, w bieżącym roku obchodzi jubileusz 30-lecia istnienia firmy. W ciągu tego czasu z kilkuosobowej firmy powstał prężnie i dynamicznie działający podmiot, który zatrudnia obecnie ponad 300 osób.

PLENEROWO I WYGODNIE

W sezonie wiosennym i letnim większość przyjęć i imprez przenosi się na zewnątrz. Ogrody, ogródki to najlepsza sceneria do dobrej zabawy. Jak zadbać nie tylko o odpowiednią atmosferę, ale też o komfort gości, właściwą oprawę i dobrać odpowiednią zastawę?

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej