x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Koktajl Kefi według Angeliki Leśniewicz

Kategoria: Karta - napoje    03.04.2022

Angelika Leśniewicz, szefowa barów w restauracjach Zorba i Zorba Rooftop w Gdańsku, proponuje koktajl aromatyzowany domowymi perfumami grejpfrutowymi.

Fot. Michał Radwański
Fot. Michał Radwański
KEFI (z języka greckiego – pasja, radość, dobry nastrój)

• 50 ml Tanqueray no. 10
• 25 ml shrubu rumiankowo-kaffirowego

metoda: stir
garnish: brak, aromatyzacja domowymi perfumami grejpfrutowymi

shrub:
• 5 g ziaren kolendry
• 20 g suszonego rumianku
• 10 g liści kaffiru
• 1 l wody
• 600 g cukru
• 600 ml octu jabłkowego

Ziarna kolendry uprażyć, aż zaczną pękać. Kafir i rumianek zalać 1 l zimnej wody, gotować ok. 20 min. Dorzucić ziarna kolendry. Dodać cukier, podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru. Całość przecedzić przez sito, następnie przez filtr do kawy. Dodać ocet, wymieszać.

perfumy grejpfrutowe:
• 60 g skórek z grejpfruta
• 3 ml oleju
• 120 ml spirytusu
• 60 ml wody

Wszystko przelać do woreczka do gotowania próżniowego, zgrzać i gotować w sous vide przez 12 godzin w 80 stopniach. Odcedzić.

Przepis ukazał się w „Food Service" 3/2022 nr 213.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

"MIKSUJ U ŹRÓDŁA"

Pod takim hasłem odbywa się kolejna odsłona Shake It Up- programu organizowany od ponad 6 lat. Wystartowała też 7 ogólnopolska edycja zawodów promująca barmańskie duety - organizatorzy czekają na zgłoszenia do 20. listopada.

Koktajle z (bardzo) dojrzałymi owocami

Wiemy, jak wygląda nadające się do zjedzenia jabłko, gruszka czy truskawka. Bardziej wprawieni w kulinarnych bojach są też w stanie określić stopień dojrzałości ananasa, mango czy limonki. Ale czy pozytywnych doznań smakowych mogą nam dostarczyć tylko owoce w pełni dojrzałe?

Jak smakuje kawa leżakowana w beczkach po piwie i bourbonie?

Związek kawy i alkoholu nie musi kończyć się na Irish coffee. Coffeedesk wraz z palarnią HAYB Speciality Coffee i we współpracy z browarem Maltgarden stworzyli kawę Barrel Aged poddaną leżakowaniu w dębowej beczce. Na czym polega ten proces i co zyskuje kawowe ziarno dzięki takiej obróbce?

Koktajl Baker's old fashioned według Marka Pobłockiego

Menedżer baru w Nowym Świecie proponuje koktajl na bazie żytniego bourbonu.

Firmy Systemu Coca-Cola w Polsce wprowadzają na rynek nową markę

Od stycznia 2018 roku na polski rynek wchodzi nowa marka - FUZETEA, należąca do portfela firmy Coca-Cola. Marka odniosła już sukces na 52 rynkach i to nie koniec jej światowej ekspansji.

Zamieszana historia rumu

Doskonale znane połączenie rumu z herbatą to klasyka domowego lecznictwa podczas pierwszych chłodów jesieni bądź mroźnych dni wczesnej wiosny. Pytanie, czym tak naprawdę jest rum? Skąd pochodzi i dlaczego Polacy i Czesi tak umiłowali sobie ten trunek jako ideał mieszania z innymi napojami?

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej