KEFI (z języka greckiego – pasja, radość, dobry nastrój)
• 50 ml Tanqueray no. 10
• 25 ml shrubu rumiankowo-kaffirowego
metoda: stir
garnish: brak, aromatyzacja domowymi perfumami grejpfrutowymi
shrub:
• 5 g ziaren kolendry
• 20 g suszonego rumianku
• 10 g liści kaffiru
• 1 l wody
• 600 g cukru
• 600 ml octu jabłkowego
Ziarna kolendry uprażyć, aż zaczną pękać. Kafir i rumianek zalać 1 l zimnej wody, gotować ok. 20 min. Dorzucić ziarna kolendry. Dodać cukier, podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru. Całość przecedzić przez sito, następnie przez filtr do kawy. Dodać ocet, wymieszać.
perfumy grejpfrutowe:
• 60 g skórek z grejpfruta
• 3 ml oleju
• 120 ml spirytusu
• 60 ml wody
Wszystko przelać do woreczka do gotowania próżniowego, zgrzać i gotować w sous vide przez 12 godzin w 80 stopniach. Odcedzić.
Przepis ukazał się w „Food Service" 3/2022 nr 213.