SUMMER.WINE
• 30 ml wódki Ketel One
• 50 ml wina truskawkowego
• 60 ml sody ze świeżo ciętej trawy
metoda: built
szkło: wine glass
lód: kości
garnish: skeleton leaf
Przepis ukazał się w „Food Service" 3/2022 nr 213.
Alicja Bączyk, bar managerka w koktajlbarze TAG. w Krakowie, proponuje koktajl na bazie wina truskawkowego.
Tytuł najlepszego współczesnego ginu na świecie zdobył polski rzemieślniczy Heritage Magnolia Gin. - Nigdy, przenigdy, nie marzyliśmy o takim tytule. Ale czasem rzeczywistość prześciga marzenia - mówią twórcy trunku, Aleksandra i Marcin Czajkiewicz.
Z okazji Dnia Kobiet warszawska palarnia kawy speciality HAYB już po raz czwarty stworzyła Kawę Kobiecą. Całkowity zysk z jej sprzedaży zostanie przekazany fundacjom walczącym o prawa kobiet - Okresowej Koalicji oraz Feminotece.
Jak co roku firmy badawcze przygotowują raporty dotyczące tego, jakie zjawiska mogą stać się trendami w danym okresie. Przyjrzyjmy się mocnym alkoholom i zmianom, które zachodzą w tym sektorze.
Pierwszym produktem uwarzonym w ramach współpracy Karola Okrasy i Browaru Pinta jest piwo Porter Bałtycki. I na tym nie koniec.
Jakie alkohole mogą wzbudzać w tym roku zainteresowanie większe niż w latach ubiegłych? Oto kilka bardzo bardzo prawdopodobnych typów.
Z nowym rokiem 2023 Starbucks likwiduje dodatkowe opłaty za przygotowanie kawy na bazie napoju roślinnego zamiast mleka. Sojowy, migdałowy, kokosowy czy owsiany - niezależnie od tego, którą mleczną alternatywę wybierzemy, kawa będzie w tej samej cenie.