x

Tuna - nowa restauracja Martina Gimeneza Castro na warszawskim Powiślu

Kategoria: Miejsca    29.06.2022

Martin Gimenez Castro otworzył restaurację na warszawskim Powiślu. Tuna - bo tak się nazywa - ruszyła 29 czerwca. Serwuje ryby i owoce morza, a w menu są m.in. rybne chorizo i ossobuco.

Właściciele restauracji Tuna w Warszawie: z lewej grafik i designer David Racchi, z prawej szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdjęcie: materiały prasowe
Właściciele restauracji Tuna w Warszawie: z lewej grafik i designer David Racchi, z prawej szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdjęcie: materiały prasowe
Martin Gimenez Castro – znany szef kuchni i zwycięzca pierwszej polskiej edycji popularnego programu telewizyjnego Top Chef – jest już właścicielem restauracji Ceviche. Teraz otworzył kolejny lokal – goście mogą go odwiedzać od 29 czerwca. Tuna na warszawskim Powiślu oferuje ryby i owoce morza przygotowywane zgodnie z filozofią zero waste i w oparciu o produkty zrównoważonego rybołówstwa, które nie eksploatuje nadmiernie środowiska naturalnego.

– Wykorzystujemy całe ryby. Dla przykładu, z filetu łososia robimy tatar, ale zużywamy także ogon, a ze skóry przygotowujemy np. chipsy. Również pochodzenie ryb, sposób ich łowienia, są dla nas bardzo ważne – mówi Martin Gimenez Castro. 

Ostrygi przy barze i rybne salami
Tuna oferuje dobrze znane potrawy, ale przygotowane w niecodzienny sposób.
– Robimy salami, chorizo i lardo, ale nie z mięsa, lecz z ryb. To ukłon w stronę osób, które nie jedzą mięsa i nie mają szansy spróbowania typowych wędlin. Przygotowujemy też ossobuco, używając ogona z tuńczyka, chilli con tuna, czyli rybną wariację na temat chilli con carne z tuńczykiem zamiast mięsa  oraz koftę z tuńczyka. Wszystkie rybne dania główne sprzedajemy według wagi. Zimą, gdy ludzie potrzebują trochę cięższych dań, może zrobimy mac'n'cheese, ale z homarami. Będzie to nieco domowa kuchnia, comfort food, ale oparty na rybach i owocach morza – zapowiada szef kuchni.

Na środku restauracji stanął bar, przy którym oprócz napojów serwowane jest także jedzenie. Wybrane potrawy są przygotowywane na oczach gości. W założeniu ma to być miejsce do zjedzenia zarówno świeżo otwartych ostryg, jak i wypicia kieliszka wina.

Istotną częścią lokalu jest także osobne przeszklone pomieszczenie eksponujące asortyment restauracji – od langustynek i ostryg po sezonowanego tuńczyka. Dzięki niemu klienci mogą wybrać coś dla siebie lub zapoznać się z nieznanymi wcześniej rybami czy owocami morza.

Logo restauracji Tuna w Warszawie. Jego autorem jest współwłaściciel lokalu, grafik i designer David Racchi. Zdjęcie: materiały prasowe
Logo restauracji Tuna w Warszawie. Jego autorem jest współwłaściciel lokalu, grafik i designer David Racchi. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnętrze - prostota i elegancja
Partnerem biznesowym Martina Gimeneza Castro jest grafik i designer David Racchi, który odpowiada za koncepcję wnętrza Tuny. Wcześniej stworzył m.in. logo oraz identyfikację wizualną restauracji Ceviche, również należącej do Gimeneza Castro.  

– Rozmawialiśmy już kilka lat temu o tym, by zrobić coś wspólnie, ale nigdy nie myślałem, że będzie to restauracja. Z Martinem znamy się wiele lat, dobrze się dogadujemy, rozumiemy. Poza tym, jest jedną z najciężej pracujących osób, jaką znam. Wiem, że wchodzę w biznes z kimś, kto nie osiada na laurach, ale będzie angażował się w każdy szczegół – mówi David Racchi.

Wnętrze lokalu jest eleganckie i proste, a z drugiej strony  – zaskakujące dzięki detalom. – Nie chcemy być snobistyczni, to ma być miejsce dla każdego – podsumowuje David Racchi.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hotel Crowne Plaza Warsaw - The HUB z prestiżową nagrodą World Travel Awards

Prestiżowe nagrody hotelarskie World Travel Awards rozdane! Tytuł jest uznawany na świecie za najwyższy znak jakości w branży. Wśród laureatów znalazł się Crowne Plaza Warsaw - The HUB, który zwyciężył w kategorii Poland's Leading Conference Hotel 2022 - najlepszego konferencyjnego hotelu w Polsce.

Zamknięcie poznańskiej restauracji Autentyk Ernesta Jagodzińskiego

Po 5 latach działalności z kulinarnej mapy Poznania zniknął Autentyk, lokal Oli i Ernesta Jagodzińskich. - Idziemy realizować nasze marzenia i plany - mówią. Executive chefa restauracji można jednak wciąż odwiedzić w studiu kulinarnym Chef’s Table.

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej