x

Cykl "Architektura i wino" w Krakowie

Kategoria: Wino    30.03.2022

Instytut Cervantesa oraz Winiarnia Restauracja Klimaty Południa zapraszają na serię spotkań "Architektura i wino", którą zainauguruje prezentacja dwóch hiszpańskich winnic z regionu La Rioja: Campo Viejo oraz Ysios, a także degustacja pochodzących z nich win.

Winnica Ysios, proj. Santiago Calatrava. Zdjęcie: Shutterstock.com
Winnica Ysios, proj. Santiago Calatrava. Zdjęcie: Shutterstock.com
W ostatnich latach duże winnice inwestują w swoje wnętrza, zatrudniając najlepszych architektów na świecie i rozwijając tym samym to, co zwykło się nazywać „turystyką wina”. Temu trendowi poświęcony jest program „Architektura i wino” stworzony w 2016 roku przez hiszpańskiego architekta Diego Llorente oraz Instytut Cervantesa.

W ramach cyklu omawiane są najciekawsze projekty architektoniczne hiszpańskich winnic, w tym te autorstwa architektów o światowej renomie: Normana Fostera, Richarda Rogersa, Santiago Calatravy czy Franka O. Gehry’ego. Celem spotkań jest także refleksja na temat wpływu architektury na wizerunek produktu i samego przedsiębiorstwa oraz przybliżenie publiczności miejsc, z którego pochodzą dane trunki oraz aspektów techniczno-estetycznych ich produkcji. Uczestnicy mają możliwość degustacji win z prezentowanych winnic oraz przystawek przygotowywanych przez Klimaty Południa.

Campo Viejo – winnica która będzie prezentowana na pierwszym spotkaniu cyklu – jest przykładem winnicy XXI wieku. Jej twórca, architekt, Ignacio Quemada z hiszpańskiego regionu La Rioja, oparł swój projekt na najbardziej innowacyjnych technologiach. Umożliwiają one produkcję win wysokiej jakości przy zachowaniu jej kluczowych, tradycyjnych elementów. Winnica o powierzchni 45000 mkw. stała się punktem odniesienia dla architektów z całego świata ze względu na swój nowatorski charakter.

Winnica Ysios, zaprojektowana przez znanego na całym świecie hiszpańskiego architekta Santiago Calatravę, to już punkt rozpoznawczy w krajobrazie regionu La Rioja. Jej forma nawiązuje do kształtu lokalnego pasma górskiego, Sierra de Cantabria. Podobnie jak projekt winiarni Campo Viejo, także i ten wchodzi w relację z najbliższym otoczeniem, choć obaj architekci realizują to zupełnie inny sposób.

Wina z obu miejsc znane są na całym świecie i produkowane w najbardziej znaczącej odmianie w La Rioja czyli tempranillo, ale również w odmianach graciano, cabernet sauvignon i mazuelo. Degustację win 7 kwietnia  przeprowadzi sommelier Wojciech Cyran, przedstawiciel Pernod-Ricard w Polsce. O projektach architektonicznych obu winiarni opowie hiszpański architekt Diego Llorente Domínguez, pomysłodawca cyklu „Architektura i wino”.

Pierwsze spotkanie - 19 maja, godz. 18.
Koszt udziału (wykład + degustacje): 50 zł.
Spotkania tłumaczone będą  na polski/hiszpański.
Więcej informacji i rezerwacja miejsc:
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12
Tel. +12 421 34 24, +12 421 32 55
cracovia@cervantes.es

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina

Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej