x

Cykl "Architektura i wino" w Krakowie

Kategoria: Wino    30.03.2022

Instytut Cervantesa oraz Winiarnia Restauracja Klimaty Południa zapraszają na serię spotkań "Architektura i wino", którą zainauguruje prezentacja dwóch hiszpańskich winnic z regionu La Rioja: Campo Viejo oraz Ysios, a także degustacja pochodzących z nich win.

Winnica Ysios, proj. Santiago Calatrava. Zdjęcie: Shutterstock.com
Winnica Ysios, proj. Santiago Calatrava. Zdjęcie: Shutterstock.com
W ostatnich latach duże winnice inwestują w swoje wnętrza, zatrudniając najlepszych architektów na świecie i rozwijając tym samym to, co zwykło się nazywać „turystyką wina”. Temu trendowi poświęcony jest program „Architektura i wino” stworzony w 2016 roku przez hiszpańskiego architekta Diego Llorente oraz Instytut Cervantesa.

W ramach cyklu omawiane są najciekawsze projekty architektoniczne hiszpańskich winnic, w tym te autorstwa architektów o światowej renomie: Normana Fostera, Richarda Rogersa, Santiago Calatravy czy Franka O. Gehry’ego. Celem spotkań jest także refleksja na temat wpływu architektury na wizerunek produktu i samego przedsiębiorstwa oraz przybliżenie publiczności miejsc, z którego pochodzą dane trunki oraz aspektów techniczno-estetycznych ich produkcji. Uczestnicy mają możliwość degustacji win z prezentowanych winnic oraz przystawek przygotowywanych przez Klimaty Południa.

Campo Viejo – winnica która będzie prezentowana na pierwszym spotkaniu cyklu – jest przykładem winnicy XXI wieku. Jej twórca, architekt, Ignacio Quemada z hiszpańskiego regionu La Rioja, oparł swój projekt na najbardziej innowacyjnych technologiach. Umożliwiają one produkcję win wysokiej jakości przy zachowaniu jej kluczowych, tradycyjnych elementów. Winnica o powierzchni 45000 mkw. stała się punktem odniesienia dla architektów z całego świata ze względu na swój nowatorski charakter.

Winnica Ysios, zaprojektowana przez znanego na całym świecie hiszpańskiego architekta Santiago Calatravę, to już punkt rozpoznawczy w krajobrazie regionu La Rioja. Jej forma nawiązuje do kształtu lokalnego pasma górskiego, Sierra de Cantabria. Podobnie jak projekt winiarni Campo Viejo, także i ten wchodzi w relację z najbliższym otoczeniem, choć obaj architekci realizują to zupełnie inny sposób.

Wina z obu miejsc znane są na całym świecie i produkowane w najbardziej znaczącej odmianie w La Rioja czyli tempranillo, ale również w odmianach graciano, cabernet sauvignon i mazuelo. Degustację win 7 kwietnia  przeprowadzi sommelier Wojciech Cyran, przedstawiciel Pernod-Ricard w Polsce. O projektach architektonicznych obu winiarni opowie hiszpański architekt Diego Llorente Domínguez, pomysłodawca cyklu „Architektura i wino”.

Pierwsze spotkanie - 19 maja, godz. 18.
Koszt udziału (wykład + degustacje): 50 zł.
Spotkania tłumaczone będą  na polski/hiszpański.
Więcej informacji i rezerwacja miejsc:
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12
Tel. +12 421 34 24, +12 421 32 55
cracovia@cervantes.es

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piotr Kamecki: zawód - sommelier

Obecnie kluczowe jest wzmacnianie wizerunku sommeliera jako istotnego partnera w procesie kup-sprzedaj-poleć-nalej-zaserwuj. Finalnie chodzi o to, by przyczyniał się on do wzrostu każdego biznesu restauracyjnego - uważa Piotr Kamecki.

170. urodziny legendarnego włoskiego wina musującego Gancia

Gancia, producent pierwszego włoskiego wina musującego, obchodzi 170-lecie powstania. Marka dystrybuowana w ponad 65 krajach świata jest jednym z symboli włoskiego stylu życia.

Wrocław winem już płynie

Piwny Wrocław długo opierał się winnej rewolucji. Tamtejsi amatorzy wina z zazdrością przyglądali się temu, co dzieje się w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu. Ale w końcu coś się przełamało - obecnie jest już kilkadziesiąt wrocławskich adresów, pod które warto wybrać się na wino.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

Najlepsi sommelierzy po raz 18. wystartują w Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie.

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

Adam Pawłowski: Zmiany w Chianti

Chianti to jedna z najstarszych apelacji winiarskich na świecie, jej oficjalny początek datuje się na 1716 r. To jeden z europejskich pionierów definiowania regionów winiarskich ze względu na miejsce pochodzenia, który właśnie postanowił dokonać pewnych korekt dla win o najwyższym statusie apelacji.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej