x

Asia's 50 Best 2022: znamy najlepsze restauracje Azji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.03.2022

The World's 50 Best Restaurants ogłosiło listę pięćdziesięciu najlepszych restauracji na kontynencie azjatyckim, czyli Asia's 50 Best 2022. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się tokijski lokal Den. Większość wyróżnionych konceptów pochodzi z Bangkoku, Singapuru i Tokio.

Zaiyu Hasegawa, właściciel restauracji Den w Tokio (najlepsza w zestawieniu Asia's 50 Best 2022). W 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef. Zdjęcie: materiały prasowe
Zaiyu Hasegawa, właściciel restauracji Den w Tokio (najlepsza w zestawieniu Asia's 50 Best 2022). W 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef. Zdjęcie: materiały prasowe
Miejsce pierwsze dla Den z Tokio, drugie dla Sorn w Bangkoku i trzecie dla Florilège również ze stolicy Japonii - tak prezentuje się podium w zestawieniu 50 najlepszych restauracji Asia's 50 Best Restaurants.  

Tokijski Den wyróżniono za twórcze i innowacyjne podejście szefa kuchni do japońskiej tradycji kulinarnej. Zwycięski lokal został założony w 2007 roku, a w 2016 roku zadebiutował na liście Asia's 50 Best. Właścicielem restauracji jest Zaiyu Hasegawa, który w 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef.

Tegoroczne wydanie prestiżowej listy zdominowane zostało przez kilka miasta Azji Południowo-wschodniej i Wschodniej. Aż 33 restauracje z najlepszej pięćdziesiątki pochodzą z Bangkoku (12 lokali), Singapuru (12) oraz Tokio (9, w tym dwie restauracje w pierwszej trójce). Poza nimi wśród najlepszych zagościły też lokale z Chin (łącznie 11), Korei Południowej, Indii, Malezji, Sri Lanki oraz Tajwanu.

Danie z restauracji Den w Tokio, laureata Asia's 50 Best 2022. Zdjęcie: Shinichiro Fujii, Jesto
Danie z restauracji Den w Tokio, laureata Asia's 50 Best 2022. Zdjęcie: Shinichiro Fujii, Jesto
Asia’s 50 Best Restaurants to coroczne nagrody branży gastronomicznej przyznawane od 2013 roku. Dziesiątą edycję listy ogłoszono 29 marca 2022 roku i uczczono serią wydarzeń na żywo w Bangkoku, Makau i Tokio.
W zestawieniu biorą udział restauracje mieszczące się w sześciu regionach:
Indie i Subkontynent Indyjski,
Azja Południowo-Wschodnia – część południowa,
Azja Południowo-Wschodnia – część północna,
Hongkong, Tajwan i Makau,
Chiny kontynentalne i Korea
Japonia.

Lista najlepszych restauracji Azji jest publikowana przez firmę William Reed, która ogłasza również inne zestawienia m. in. 50 najlepszych restauracji na świecie – World’s 50 Best – od 2002 roku oraz 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej (Latin America’s 50 Best) od 2013 roku.

Asia’s 50 Best – lista
1. Den (Tokio, Japonia)
2. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
3. Florilège (Tokio, Japonia)
4. Le Du (Bangkok, Tajlandia)
5. The Chairman (Hong Kong, Chiny)
6. La Cime (Osaka, Japonia)
7. Sühring (Bangkok, Tajlandia)
8. Odette (Singapur, Singapur)
9. Neighborhood (Hong Kong, Chiny)
10. Nusara (Bangkok, Tajlandia)
11. Sazenka (Tokio, Japonia)
12. Fu He Hui (Shanghaj, Chiny)
13. Ode (Tokio, Japonia)
14. Villa AiDA (Wakayama, Japonia)
15. Narisawa (Tokio, Japonia)
16. Mingles (Seul, Korea Południowa)
17. Sézanne (Tokio, Japonia)
18. Joo Ok (Seul, Korea Południowa)
19. Ensue (Shenzhen, Chiny)
20. Meta (Singapur, Singapur)
21. Masque (Mumbaj, Indie)
22. Indien Accent (New Delhi, Indie)
23. Les Amis (Singapur, Singapur)
24. Caprice (Hong Kong, Chiny)
25. Blue by Alain Ducasse (Bangkok, Tajlandia)
26. 7th Door (Seul, Korea Południowa)
27. Mosu (Seul, Korea Południowa)
28. Da Vittorio (Szanghaj, Chiny)
29. Sushi Masato (Bangkok, Tajlandia)
30. Onjium (Seul, Korea Południowa)
31. Samrub Samrub Thai (Bangkok, Tajlandia)
32. Mono (Hong Kong, Chiny)
33. Gaa (Bangkok, Tajlandia)
34. Wing (Hong Kong, Chiny)
35. Ministry of Crab (Colombo, Sri Lanka)
36. La Maison de la Nature Goh (Fukuoka, Japonia)
37. Zén (Singapur, Singapur)
38. Logy (Tajpej, Tajwan)
39. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghaj, Chiny)
40. Labyrinth (Singapur, Singapur)
41. Burnt Ends (Singapur, Singapur)
42. Été (Tokio, Japonia)
43. Cenci (Kioto, Japonia)
44. Cloudstreet (Singapur, Singapur)
45. JL Studio (Taizhong, Tajwan)
46. Raan Jay Fai (Bangkok, Tajlandia)
47. Wing Lei Palace (Makau, Chiny)
48. Otto e Mezzo Bombana (Hong Kong, Chiny)
49. Megu (New Delhi, Indie)
50. Dewakan (Kuala Lumpur, Malezja)

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gala Finałowa Monin Cup Junior 2019

Milena Wysocka zdobyła pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim dla szkół średnich - Monin Cup Junior 2019. W nagrodę będzie reprezentować Polskę w lokalnych zawodach barmańskich Monin w jednym z krajów Unii Europejskiej.

Coca-Cola HBC ogranicza biznes w Rosji

Spółka Coca-Cola HBC, która rozlewa napoje bezalkoholowe dla Coca-Coli, rozważa różne opcje dla swojej działalności w Federacji Rosyjskiej. Ale ograniczy obecność w tym kraju po tym, jak amerykańska marka-gigant zawiesiła tam swój biznes.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2019 rok - nagrody, premiery, niespodzianki!

Jubileuszowa, bo już piąta Gala Premierowa Gault&Millau, która odbyła się 26 listopada 2018 r. w Gdańsku. Nie tylko była okazją dla debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, ale także wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej