x

Asia's 50 Best 2022: znamy najlepsze restauracje Azji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.03.2022

The World's 50 Best Restaurants ogłosiło listę pięćdziesięciu najlepszych restauracji na kontynencie azjatyckim, czyli Asia's 50 Best 2022. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się tokijski lokal Den. Większość wyróżnionych konceptów pochodzi z Bangkoku, Singapuru i Tokio.

Zaiyu Hasegawa, właściciel restauracji Den w Tokio (najlepsza w zestawieniu Asia's 50 Best 2022). W 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef. Zdjęcie: materiały prasowe
Zaiyu Hasegawa, właściciel restauracji Den w Tokio (najlepsza w zestawieniu Asia's 50 Best 2022). W 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef. Zdjęcie: materiały prasowe
Miejsce pierwsze dla Den z Tokio, drugie dla Sorn w Bangkoku i trzecie dla Florilège również ze stolicy Japonii - tak prezentuje się podium w zestawieniu 50 najlepszych restauracji Asia's 50 Best Restaurants.  

Tokijski Den wyróżniono za twórcze i innowacyjne podejście szefa kuchni do japońskiej tradycji kulinarnej. Zwycięski lokal został założony w 2007 roku, a w 2016 roku zadebiutował na liście Asia's 50 Best. Właścicielem restauracji jest Zaiyu Hasegawa, który w 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef.

Tegoroczne wydanie prestiżowej listy zdominowane zostało przez kilka miasta Azji Południowo-wschodniej i Wschodniej. Aż 33 restauracje z najlepszej pięćdziesiątki pochodzą z Bangkoku (12 lokali), Singapuru (12) oraz Tokio (9, w tym dwie restauracje w pierwszej trójce). Poza nimi wśród najlepszych zagościły też lokale z Chin (łącznie 11), Korei Południowej, Indii, Malezji, Sri Lanki oraz Tajwanu.

Danie z restauracji Den w Tokio, laureata Asia's 50 Best 2022. Zdjęcie: Shinichiro Fujii, Jesto
Danie z restauracji Den w Tokio, laureata Asia's 50 Best 2022. Zdjęcie: Shinichiro Fujii, Jesto
Asia’s 50 Best Restaurants to coroczne nagrody branży gastronomicznej przyznawane od 2013 roku. Dziesiątą edycję listy ogłoszono 29 marca 2022 roku i uczczono serią wydarzeń na żywo w Bangkoku, Makau i Tokio.
W zestawieniu biorą udział restauracje mieszczące się w sześciu regionach:
Indie i Subkontynent Indyjski,
Azja Południowo-Wschodnia – część południowa,
Azja Południowo-Wschodnia – część północna,
Hongkong, Tajwan i Makau,
Chiny kontynentalne i Korea
Japonia.

Lista najlepszych restauracji Azji jest publikowana przez firmę William Reed, która ogłasza również inne zestawienia m. in. 50 najlepszych restauracji na świecie – World’s 50 Best – od 2002 roku oraz 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej (Latin America’s 50 Best) od 2013 roku.

Asia’s 50 Best – lista
1. Den (Tokio, Japonia)
2. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
3. Florilège (Tokio, Japonia)
4. Le Du (Bangkok, Tajlandia)
5. The Chairman (Hong Kong, Chiny)
6. La Cime (Osaka, Japonia)
7. Sühring (Bangkok, Tajlandia)
8. Odette (Singapur, Singapur)
9. Neighborhood (Hong Kong, Chiny)
10. Nusara (Bangkok, Tajlandia)
11. Sazenka (Tokio, Japonia)
12. Fu He Hui (Shanghaj, Chiny)
13. Ode (Tokio, Japonia)
14. Villa AiDA (Wakayama, Japonia)
15. Narisawa (Tokio, Japonia)
16. Mingles (Seul, Korea Południowa)
17. Sézanne (Tokio, Japonia)
18. Joo Ok (Seul, Korea Południowa)
19. Ensue (Shenzhen, Chiny)
20. Meta (Singapur, Singapur)
21. Masque (Mumbaj, Indie)
22. Indien Accent (New Delhi, Indie)
23. Les Amis (Singapur, Singapur)
24. Caprice (Hong Kong, Chiny)
25. Blue by Alain Ducasse (Bangkok, Tajlandia)
26. 7th Door (Seul, Korea Południowa)
27. Mosu (Seul, Korea Południowa)
28. Da Vittorio (Szanghaj, Chiny)
29. Sushi Masato (Bangkok, Tajlandia)
30. Onjium (Seul, Korea Południowa)
31. Samrub Samrub Thai (Bangkok, Tajlandia)
32. Mono (Hong Kong, Chiny)
33. Gaa (Bangkok, Tajlandia)
34. Wing (Hong Kong, Chiny)
35. Ministry of Crab (Colombo, Sri Lanka)
36. La Maison de la Nature Goh (Fukuoka, Japonia)
37. Zén (Singapur, Singapur)
38. Logy (Tajpej, Tajwan)
39. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghaj, Chiny)
40. Labyrinth (Singapur, Singapur)
41. Burnt Ends (Singapur, Singapur)
42. Été (Tokio, Japonia)
43. Cenci (Kioto, Japonia)
44. Cloudstreet (Singapur, Singapur)
45. JL Studio (Taizhong, Tajwan)
46. Raan Jay Fai (Bangkok, Tajlandia)
47. Wing Lei Palace (Makau, Chiny)
48. Otto e Mezzo Bombana (Hong Kong, Chiny)
49. Megu (New Delhi, Indie)
50. Dewakan (Kuala Lumpur, Malezja)

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Tork po raz trzeci z rzędu otrzymuje statuetkę Superbrands

Superbrands Polska po raz 16. nagrodziło najsilniejsze marki na krajowym rynku. Tork, marka firmy Essity, trzeci raz z rzędu znalazła się w gronie laureatów.

Kontrowersje wokół Kulinarnego Pucharu Polski 2022 - Kamil Tłuczek podejrzewa jury konkursu o stronniczość

Nie milkną kontrowersje wokół tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski. Dwa dni po ogłoszeniu zwycięzców, organizatorzy konkursu ponownie przeliczyli głosy jurorów i wskazali nowych laureatów. Decyzję tę kwestionuje Kamil Tłuczek, zawodnik pierwotnie sklasyfikowany na pierwszym miejscu.

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski ostatecznymi zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski

Poznaliśmy prawdziwych laureatów 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkursowi towarzyszyły kontrowersje związane ze sposobem naliczania punktów. Ostatecznie na szczycie podium stanął duet Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.

Kreatywne projekty w branży gastro poszukiwane

Kreatura to ogólnopolski konkurs dla twórców, firm oraz podmiotów, które na zlecenie lub w ramach promocji własnej przeprowadziły kampanię marketingową lub uczestniczyły w jej realizacji. Konkurs skierowany jest także do przedstawicieli branży gastronomicznej, firm z sektora HoReCa oraz restauracji.

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej