x

Asia's 50 Best 2022: znamy najlepsze restauracje Azji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.03.2022

The World's 50 Best Restaurants ogłosiło listę pięćdziesięciu najlepszych restauracji na kontynencie azjatyckim, czyli Asia's 50 Best 2022. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się tokijski lokal Den. Większość wyróżnionych konceptów pochodzi z Bangkoku, Singapuru i Tokio.

Zaiyu Hasegawa, właściciel restauracji Den w Tokio (najlepsza w zestawieniu Asia's 50 Best 2022). W 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef. Zdjęcie: materiały prasowe
Zaiyu Hasegawa, właściciel restauracji Den w Tokio (najlepsza w zestawieniu Asia's 50 Best 2022). W 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef. Zdjęcie: materiały prasowe
Miejsce pierwsze dla Den z Tokio, drugie dla Sorn w Bangkoku i trzecie dla Florilège również ze stolicy Japonii - tak prezentuje się podium w zestawieniu 50 najlepszych restauracji Asia's 50 Best Restaurants.  

Tokijski Den wyróżniono za twórcze i innowacyjne podejście szefa kuchni do japońskiej tradycji kulinarnej. Zwycięski lokal został założony w 2007 roku, a w 2016 roku zadebiutował na liście Asia's 50 Best. Właścicielem restauracji jest Zaiyu Hasegawa, który w 2021 roku znalazł się na 52. miejscu zestawienia Top 100 Best Chef.

Tegoroczne wydanie prestiżowej listy zdominowane zostało przez kilka miasta Azji Południowo-wschodniej i Wschodniej. Aż 33 restauracje z najlepszej pięćdziesiątki pochodzą z Bangkoku (12 lokali), Singapuru (12) oraz Tokio (9, w tym dwie restauracje w pierwszej trójce). Poza nimi wśród najlepszych zagościły też lokale z Chin (łącznie 11), Korei Południowej, Indii, Malezji, Sri Lanki oraz Tajwanu.

Danie z restauracji Den w Tokio, laureata Asia's 50 Best 2022. Zdjęcie: Shinichiro Fujii, Jesto
Danie z restauracji Den w Tokio, laureata Asia's 50 Best 2022. Zdjęcie: Shinichiro Fujii, Jesto
Asia’s 50 Best Restaurants to coroczne nagrody branży gastronomicznej przyznawane od 2013 roku. Dziesiątą edycję listy ogłoszono 29 marca 2022 roku i uczczono serią wydarzeń na żywo w Bangkoku, Makau i Tokio.
W zestawieniu biorą udział restauracje mieszczące się w sześciu regionach:
Indie i Subkontynent Indyjski,
Azja Południowo-Wschodnia – część południowa,
Azja Południowo-Wschodnia – część północna,
Hongkong, Tajwan i Makau,
Chiny kontynentalne i Korea
Japonia.

Lista najlepszych restauracji Azji jest publikowana przez firmę William Reed, która ogłasza również inne zestawienia m. in. 50 najlepszych restauracji na świecie – World’s 50 Best – od 2002 roku oraz 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej (Latin America’s 50 Best) od 2013 roku.

Asia’s 50 Best – lista
1. Den (Tokio, Japonia)
2. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
3. Florilège (Tokio, Japonia)
4. Le Du (Bangkok, Tajlandia)
5. The Chairman (Hong Kong, Chiny)
6. La Cime (Osaka, Japonia)
7. Sühring (Bangkok, Tajlandia)
8. Odette (Singapur, Singapur)
9. Neighborhood (Hong Kong, Chiny)
10. Nusara (Bangkok, Tajlandia)
11. Sazenka (Tokio, Japonia)
12. Fu He Hui (Shanghaj, Chiny)
13. Ode (Tokio, Japonia)
14. Villa AiDA (Wakayama, Japonia)
15. Narisawa (Tokio, Japonia)
16. Mingles (Seul, Korea Południowa)
17. Sézanne (Tokio, Japonia)
18. Joo Ok (Seul, Korea Południowa)
19. Ensue (Shenzhen, Chiny)
20. Meta (Singapur, Singapur)
21. Masque (Mumbaj, Indie)
22. Indien Accent (New Delhi, Indie)
23. Les Amis (Singapur, Singapur)
24. Caprice (Hong Kong, Chiny)
25. Blue by Alain Ducasse (Bangkok, Tajlandia)
26. 7th Door (Seul, Korea Południowa)
27. Mosu (Seul, Korea Południowa)
28. Da Vittorio (Szanghaj, Chiny)
29. Sushi Masato (Bangkok, Tajlandia)
30. Onjium (Seul, Korea Południowa)
31. Samrub Samrub Thai (Bangkok, Tajlandia)
32. Mono (Hong Kong, Chiny)
33. Gaa (Bangkok, Tajlandia)
34. Wing (Hong Kong, Chiny)
35. Ministry of Crab (Colombo, Sri Lanka)
36. La Maison de la Nature Goh (Fukuoka, Japonia)
37. Zén (Singapur, Singapur)
38. Logy (Tajpej, Tajwan)
39. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghaj, Chiny)
40. Labyrinth (Singapur, Singapur)
41. Burnt Ends (Singapur, Singapur)
42. Été (Tokio, Japonia)
43. Cenci (Kioto, Japonia)
44. Cloudstreet (Singapur, Singapur)
45. JL Studio (Taizhong, Tajwan)
46. Raan Jay Fai (Bangkok, Tajlandia)
47. Wing Lei Palace (Makau, Chiny)
48. Otto e Mezzo Bombana (Hong Kong, Chiny)
49. Megu (New Delhi, Indie)
50. Dewakan (Kuala Lumpur, Malezja)

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

"Ciao Italia" - cykl edukacyjny dla restauratorów

W styczniu MAKRO Polska wystartowało z bezpłatnym cyklem edukacyjnym "Ciao Italia" skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty dotyczą kuchni włoskiej.

Kurt Scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

GASTROTARGI SMAKKi: Czy gastronomii opłaca się być "eko"?

Rozmowy o byciu "eko" często sprowadzają się do dyskusji o kosztach. Wciąż pokutuje przekonanie, że to drogie rozwiązanie. Podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, które odbędą się 23-25 marca w EXPO XXI w Warszawie, HoReCa przekona się, że "eko" to nie tylko eko-logia, ale też eko-nomia, czyli eko-efektywność.

Roślinne wyzwanie: misja oszczędzanie

Z powodu wysokiej inflacji oraz rosnących cen produktów spożywczych podczas podejmowania zakupów intuicyjnie sięgamy po tańsze opcje. Czy bazując na tanich artykułach, możemy stworzyć pełnowartościową dietę roślinną?

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2022 r

Głosy na najlepszy roślinny produkt roku oddają konsumenci, więc dla producentów żywności nagroda jest szczególnie wartościowa. Wyróżnienia w Plebiscycie kampanii RoślinnieJemy zostaną przyznane w sześciu kategoriach.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej