Restauracja Tygiel nawiązuje do idei chaty izerskiej – ma to być miejsce szanujące tradycję regionu, stawiające na wspólne biesiadowanie i kulturę „food sharingu” przy łączonych stołach. Będzie serwować wysublimowaną kuchnię polską uzupełnioną o propozycje wegańskie i wegetariańskie.
Nowoczesne wnętrze urządzono w duchu eko. Dużo tu naturalnego drewna, kamienia, gliny, miedzi, całości dopełnia piękna ceramika. Dystans między kucharzami a gośćmi będą skracać otwarta kuchnia i stacja live cooking.
Naturalne smaki
Za kuchnię odpowiada Dawid Klimaniec, utalentowany, wielokrotnie nagradzany szef, który jest zwolennikiem filozofii „z pola na stół”. Wychowany na wsi, od najmłodszych lat fascynował się gotowaniem opartym na naturalnych produktach. Pasjonuje go myślistwo i rybołówstwo, jest zwolennikiem świadomego żywienia.
W menu możemy się spodziewać nowoczesnych kompozycji bazujących na świeżych składnikach dostępnych lokalnie.
– To dla mnie powrót do korzeni. Pragnę czerpać energię z miejsca, w którym się znajduję, a Szklarska Poręba to głównie lasy, pola, lokalni dostawcy, regionalne sery, mięsa, ryby. Chcę serwować tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu. Na pewno będę eksperymentować, bo to najbardziej lubię w gotowaniu. Najważniejszy jest dla mnie produkt i zawsze chcę wykorzystać go w 100 procentach – mówi Dawid Klimaniec.
Dawid Klimaniec
Życie zawodowe rozpoczął na Śląsku, zaraz po ukończeniu szkoły gastronomicznej. Najpierw pracował w pszczyńskich restauracjach, by po 7 latach wyjechać za granicę. Doświadczenie zdobywał m. in. jako sous chef w Made in Belfast w Irlandii, head chef w Restaurant 25. Najbardziej ukształtowała go praca w gwiazdkowej Restauracji OX.
Po powrocie do Polski objął stanowisko szefa kuchni w poznańskiej restauracji FIGA. Członek stowarzyszenia „Poznańscy Kucharze Razem”, w 2019 roku dostał nominację w kategorii Restauracji z Renomą w Kulinarnych Hermesach. Laureat wielu konkursów kulinarnych m. in. Cieszyńskich Smaków, Międzynarodowego Festiwalu Pstrąga czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny. Jest też zwycięzcą konkursu Gęsina na Św. Marcina 2019 organizowanego przez Slowfood Polska.