– Zobaczyłem ogłoszenie na jednym z forów i stwierdziłam “dobra wchodzimy w to”. Dla nas to tak, jakby do Legii Warszawa ściągnęli Messiego, więc gdy pojawia się taka okazja, nie ma się co zastanawiać. Roksolana tworzy dojrzałe prace. Chodzi o estetykę, o kompozycję, o to jak dobiera środki wyrazu. U nas nikt takich rzeczy nie lubił robić, więc cieszę się. Sezon będzie pewnie trudny, ale jak to się mówi “jeśli się nie rozwijasz, to się cofasz”, dlatego “uciekamy do przodu”, inwestując w ludzi. W tej chwili to najważniejszy i najcenniejszy kapitał firmy – wyjaśnia Tomasz Deker.
Drugą z nowych osób w zespole trójmiejskiego cukiernika jest Wojciech Rzepecki, który doświadczenie zdobywał w Anglii, Francji i Niemczech. Specjalizuje się w deserach monoporcyjnych oraz restauracyjnych.– Praca, którą do tej pory wykonywał, trochę go już zmęczyła, więc zaproponowałem mu współpracę ze mną, oferując więcej możliwości. Pracował już ze mną kilka lat temu, znamy się, więc doskonale wiedział, co i jak – mówi Tomasz Deker
Dodaje, że wkrótce w jego zespole pojawi się najprawdopodobniej także jeszcze jedna osoba, renomowany krakowski piekarz. Jest jednak za wcześnie, by zdradzić nazwisko.
Tomasz Deker to jeden z najbardziej utytułowanych polskich cukierników, mistrz cukiernictwa, właściciel autorskiego lokalu przy Obrońców Wybrzeża w Gdańsku oraz restauracji Tu Można Marzyć w Oliwie. Członek Fundacji Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.Praktykował w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył m.in. kursy rzeźby w czekoladzie, stylu angielskiego, nowoczesnej dekoracji, karmelu. Szkolił się także w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenôtre koło Paryża. Wieloletni szef cukierni w sopockim Hotelu Haffner. Juror w wielu konkursach (Arte Culinaria Italia, Bocuse d'Or Europe, Dorszowe Żniwa, Sielawa Blues), a także reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w wielu międzynarodowych olimpiadach (dwukrotny brązowy medal na Culinary World Cup w Luksemburgu, złoty medal World Barbecue Championships).