x

Fenomen diety bulionowej. Stosują ją Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    24.03.2022

Dieta bulionowa bije rekordy popularności w Hollywood, a rzesza jej zwolenników ciągle się powiększa. Korzystają z niej m. in. Salma Hayek, Halle Berry i Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo. Na czym polega fenomen tego stylu odżywiania?

Hollywodzka gwiazda Salma Hayek jest zwolenniczką diety bulionowej. Zdjęcie: Shutterstock.com
Hollywodzka gwiazda Salma Hayek jest zwolenniczką diety bulionowej. Zdjęcie: Shutterstock.com
Autorką diety jest wybitna specjalistka do spraw żywienia dr Kellyan Petrucci. Opracowany przez nią model odżywiania nie sprowadza się do stosowania tylko jednego, konkretnego rodzaju bulionu. Mogą to być różne wywary – z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach z dodatkiem warzyw, który gotowany jest powoli przez kilka godzin.

Ten sposób odżywiania zyskał na popularności niedawno, ponieważ dopiero teraz przeanalizowano, jak jego poszczególne składniki wpływają nie tylko na odporność, ale także i na wygląd.

– Dieta bulionowa jest połączeniem filozofii paleo z oczyszczającymi właściwościami bulionów. W porównaniu do innych diet, nie jest skomplikowana. Buliony znane są już od zarania dziejów. To jedna z najstarszych metod troski o zdrowie i dobre samopoczucie – mówi Katarzyna Czarkowska, technolog żywności z MójCatering, jednego z pionierów na rynku cateringu dietetycznego.

Dieta bulionoa bazuje na różnych wywarach – z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach. Zdjęcie: materiały prasowe
Dieta bulionoa bazuje na różnych wywarach – z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak działa dieta bulionowa?
Według autorów diety, 21-dniowa kuracja bulionami pomoże osiągnąć wspaniałe efekty. Model dietetyczny opiera się na spożywaniu posiłków bogatych w mięsa, ryby, jaja oraz warzywa o niskiej zawartości węglowodanów przez 5 dni w tygodniu. Przez pozostałe 2 dni należy pić od czterech do sześciu porcji (np. filiżanek) bulionu – wywaru z kości.

– Dieta bulionowa ma wysoką zawartość kolagenu, więc skutecznie wzmacnia kości, ścięgna i chrząstki. Rewelacyjnie wpływa na odporność i wzmacnia komórki naszego ciała. Bulion od lat uznawany jest za skuteczne lekarstwo, które pomaga zwalczyć chorobę, wspomaga procesy trawienne oraz poprawia pracę nerek. To danie, które ze względu na to, że jest niezwykle delikatne, polecane jest także po zabiegach związanych z układem pokarmowym. Jego niewątpliwą zaletą jest to, iż skutecznie wspiera działanie układu odpornościowego – tłumaczy  Katarzyna Czarkowska. – Dieta bogata jest też w przeciwutleniacze, więc idealnie oczyszcza organizm – dodaje.

Odchudzająca moc bulionów
Wydawać by się mogło, że buliony i rosoły nie sprzyjają utracie zbędnych kilogramów, jednak tylko z pozoru. Dieta bulionowa ma charakter niskowęglowodanowy, więc jest skutecznym sposobem na utratę zbędnych kilogramów lub po prostu utrzymanie prawidłowej masy ciała.

– To, ile można schudnąć na diecie bulionowej, jest kwestią indywidualną. Wiele zależy od organizmu oraz jego zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia. Dieta zalicza się do redukcyjnych. Bulion jest z jednej strony niskokaloryczny, a z drugiej sycący. Nie potrzeba go więc dużo, żeby zaspokoić uczucie głodu. Zwykle polecamy jednorazowe zastosowanie diety bulionowej, a następnie wprowadzenie zdrowego jadłospisu, który pomoże utrzymać efekty diety – wyjaśnia Katarzyna Czarkowska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Co piąty Polak uważa, że dieta roślinna jest niekorzystna dla zdrowia. To mit!

Mimo rosnącej popularności diety roślinnej, wciąż funkcjonuje wiele mitów na jej temat. Aż co piąty Polak uważa, że jest ona niekorzystna dla zdrowia. - Nic bardziej mylnego - mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka ProVeg.

Agata Noszczyk: Roślinne dla wszystkich!

Jak funkcjonują stereotypy na temat płci i jaki wpływ mają na nasze wybory żywieniowe? Czy posiłki dzielą się na te, które są przeznaczone dla kobiet, i te uznane za "męskie"? Na te pytania próbuje odpowiedzieć Agata Noszczyk, szefowa kuchni Good Place w Gliwicach, ambasadorka Chefs for Change.

Weronika Pochylska: Co mówi nam tegoroczne Veganuary?

Zdaje się, że styczeń, także w Polsce, już na stałe będzie kojarzył się z roślinnym jedzeniem. Coraz więcej firm i inicjatyw podejmuje znane na całym świecie wyzwanie Veganuary lub intensyfikuje okołoroślinne działania właśnie na początku roku.

Roślinna strona mocy, czyli wege dla aktywnych

Coraz więcej osób uprawiających sport zaczyna doceniać korzyści płynące ze zbilansowanej, pełnowartościowej diety roślinnej, która przyczynia się do szybszej regeneracji i niejednokrotnie przekłada na wyższe wyniki sportowe. Ta grupa to wciąż słabo zagospodarowani klienci branży gastronomicznej.

DefaultVeg, czyli roślinnie z założenia

DefaultVeg to ruch działający na rzecz upowszechnienia roślinnego jedzenia. Misja organizacji jest prosta - jedzenie powinno być z założenia roślinne, gdziekolwiek jest serwowane. Chodzi o zmianę postrzegania tego, co nazywamy "normalnym" posiłkiem.

Marcin Popielarz: Fine dining w wersji roślinnej cztery lata później

Początki mojej drogi związanej z wprowadzaniem menu roślinnego sięgają 2017 r., kiedy zostałem zaproszony na konferencję, na której poruszany był temat wyzwań stojących przed kucharzami.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej