x

Fenomen diety bulionowej. Stosują ją Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    24.03.2022

Dieta bulionowa bije rekordy popularności w Hollywood, a rzesza jej zwolenników ciągle się powiększa. Korzystają z niej m. in. Salma Hayek, Halle Berry i Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo. Na czym polega fenomen tego stylu odżywiania?

Hollywodzka gwiazda Salma Hayek jest zwolenniczką diety bulionowej. Zdjęcie: Shutterstock.com
Hollywodzka gwiazda Salma Hayek jest zwolenniczką diety bulionowej. Zdjęcie: Shutterstock.com
Autorką diety jest wybitna specjalistka do spraw żywienia dr Kellyan Petrucci. Opracowany przez nią model odżywiania nie sprowadza się do stosowania tylko jednego, konkretnego rodzaju bulionu. Mogą to być różne wywary – z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach z dodatkiem warzyw, który gotowany jest powoli przez kilka godzin.

Ten sposób odżywiania zyskał na popularności niedawno, ponieważ dopiero teraz przeanalizowano, jak jego poszczególne składniki wpływają nie tylko na odporność, ale także i na wygląd.

– Dieta bulionowa jest połączeniem filozofii paleo z oczyszczającymi właściwościami bulionów. W porównaniu do innych diet, nie jest skomplikowana. Buliony znane są już od zarania dziejów. To jedna z najstarszych metod troski o zdrowie i dobre samopoczucie – mówi Katarzyna Czarkowska, technolog żywności z MójCatering, jednego z pionierów na rynku cateringu dietetycznego.

Dieta bulionoa bazuje na różnych wywarach – z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach. Zdjęcie: materiały prasowe
Dieta bulionoa bazuje na różnych wywarach – z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak działa dieta bulionowa?
Według autorów diety, 21-dniowa kuracja bulionami pomoże osiągnąć wspaniałe efekty. Model dietetyczny opiera się na spożywaniu posiłków bogatych w mięsa, ryby, jaja oraz warzywa o niskiej zawartości węglowodanów przez 5 dni w tygodniu. Przez pozostałe 2 dni należy pić od czterech do sześciu porcji (np. filiżanek) bulionu – wywaru z kości.

– Dieta bulionowa ma wysoką zawartość kolagenu, więc skutecznie wzmacnia kości, ścięgna i chrząstki. Rewelacyjnie wpływa na odporność i wzmacnia komórki naszego ciała. Bulion od lat uznawany jest za skuteczne lekarstwo, które pomaga zwalczyć chorobę, wspomaga procesy trawienne oraz poprawia pracę nerek. To danie, które ze względu na to, że jest niezwykle delikatne, polecane jest także po zabiegach związanych z układem pokarmowym. Jego niewątpliwą zaletą jest to, iż skutecznie wspiera działanie układu odpornościowego – tłumaczy  Katarzyna Czarkowska. – Dieta bogata jest też w przeciwutleniacze, więc idealnie oczyszcza organizm – dodaje.

Odchudzająca moc bulionów
Wydawać by się mogło, że buliony i rosoły nie sprzyjają utracie zbędnych kilogramów, jednak tylko z pozoru. Dieta bulionowa ma charakter niskowęglowodanowy, więc jest skutecznym sposobem na utratę zbędnych kilogramów lub po prostu utrzymanie prawidłowej masy ciała.

– To, ile można schudnąć na diecie bulionowej, jest kwestią indywidualną. Wiele zależy od organizmu oraz jego zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia. Dieta zalicza się do redukcyjnych. Bulion jest z jednej strony niskokaloryczny, a z drugiej sycący. Nie potrzeba go więc dużo, żeby zaspokoić uczucie głodu. Zwykle polecamy jednorazowe zastosowanie diety bulionowej, a następnie wprowadzenie zdrowego jadłospisu, który pomoże utrzymać efekty diety – wyjaśnia Katarzyna Czarkowska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DefaultVeg, czyli roślinnie z założenia

DefaultVeg to ruch działający na rzecz upowszechnienia roślinnego jedzenia. Misja organizacji jest prosta - jedzenie powinno być z założenia roślinne, gdziekolwiek jest serwowane. Chodzi o zmianę postrzegania tego, co nazywamy "normalnym" posiłkiem.

Kampania "Olej rzepakowy skarbem Europy"

Trwa kampania "Olej rzepakowy skarbem Europy" zainicjowana przez polskie i francuskie stowarzyszenie producentów oleju rzepakowego. Polska i Francja to bowiem - obok Niemiec - dwaj jego najwięksi producenci w Europie.

Soja a potencjalne korzyści zdrowotne

Białka są makrocząsteczkami o złożonej strukturze chemicznej i należą do najważniejszych makroskładników pokarmowych. Są budulcem wszystkich tkanek, enzymów i hormonów, które warunkują prawidłowy przebieg procesów przemiany materii.

Boom na olej kokosowy - czy słuszny?

Od kilku lat panuje prawdziwy boom na olej kokosowy. Sprzedawany w postaci oleju i musu uważany jest za panaceum na różne dolegliwości i prawdziwy superfood wychwalany ze względu na właściwości odżywcze, uzdrawiające i poprawiające walory umysłowe. Czy rzeczywiście są ku temu powody?

Polski Twaróg - mamy powody do dumy!

Jest z nami od zawsze, można go kupić praktycznie w każdym sklepie. Twaróg dobrze nam znany, choć często niedoceniany. O polskim skarbie narodowym rozmawiają Gieno Mientkiewicz i Bartosz Wilczyński.

Jak zrozumieć informacje zdrowtne na etykietach? Pomoże w tym inicjatywa UE

Konsumenci coraz częściej mają problem ze zrozumieniem tzw. oświadczeń zdrowotnych na etykietach produktów.Informacja o tym, jak produkt wpływa na nasze zdrowie jest często nieczytelna albo myląca. Inicjatywa "Health Claims Unpacked" (Oświadczenia zdrowotne rozpakowane) ma pomóc to zmienić.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej