x

Startuje Restaurant Week! Lokale debiutujące w wiosennej edycji festiwalu w Warszawie

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.03.2022

Rozpoczynający się 23 marca Restaurant Week to okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal potrwa niemal trzy tygodnie - do wyboru jest aż 400 restauracji, z czego do odkrycia - kilkadziesiąt debiutów. Gdzie warto zjeść w Warszawie? Podpowiadamy!

Oferta Why Thai Food&Wine. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Why Thai Food&Wine. Zdjęcie: materiały prasowe
Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. W ramach festiwalu restauracje przygotowały menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich gości czekają trzy dania (przystawka, danie główne i deser) oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę. W gronie lokali biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Co proponują te z Warszawy?

Why Thai Food&Wine
Położona w sercu miasta, u zbiegu ulic Wiejskiej i Frascati, restauracja Why Tai zaprasza na najlepsze smaki Azji. W festiwalowym menu B (mięsne) na gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym, polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą.

W menu A (roślinnym) szef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser – perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.

Oferta Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Hoża Argentine Steakhouse
Jeśli marzy wam się kulinarna podróż do Ameryki Południowej, zarezerwujcie stolik w Hoża Argentine Steakhouse. Sezonowane argentyńskie steki, XVIII-wieczne antyki, selekcja najciekawszych win – to wszystko w rytmie latynoamerykańskiej muzyki.

Podczas festiwalu można spróbować sałatki z carpaccio wołowego z parmezanem, orzeszkami pinii, cebulkami perłowymi i sosem balsamicznym z granatem, a także pierogów z czarną soczewicą i parmezanem, do tego plastry polędwicy, bób z serrano oraz mus z selera z białą czekoladą.

Miłośnicy wege menu również nie wyjdą głodni – czeka na nich tatar z pieczonego buraka z emulsją szczypiorkową, dynią z mango oraz ciasto filo, danie główne to pieczony łosoś, gnocchi z ricottą, brukselka w parmezanie, sos mango, wakame. Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach menu jest mus pistacjowy z sorbetem malinowym i kruszonką laskową.

Zwierzyniec Beer&Rest
Jednym z odkryć festiwalu jest zlokalizowana przy ulicy Brackiej 18 restauracja Zwierzyniec – pierwsza firmowa restauracja browaru Zwierzyniec, która serwuje jakościowe, tworzone od podstaw dania harmonizujące się z szeroką ofertą piw. Miejsce celuje w tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które oferuje w nowoczesnej formie.

Nikt stąd nie wyjdzie głodny po zjedzeniu combra z królika z białymi szparagami z cydrem, kwaśną śmietaną i nowalijkami (menu B) lub pyz z wędzonym twarogiem, pieczonym czosnkiem, konfiturą z cebuli oraz szczypiorem.

Oferta Frank – Winebar&Shop. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Frank – Winebar&Shop. Zdjęcie: materiały prasowe
Frank – Winebar&Shop
Restauracja Frank – Winebar&Shop specjalizująca się w niemieckich smakach to mocny debiut wiosennej edycji Restaurant Week. Za kulinarnymi sterami stoi Aleksander Baron – jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów młodego pokolenia.

Na talerzach znajdziemy m.in. niemiecką zupę rybną z wermutem, flamm z kiełbasą curry (menu B) czy krem z kapusty kiszonej, palonego masła z kminkiem, salsą z ziół i kiełków pszenicy na pumperniklu oraz flamm z serem, żurawiną, cebulą i świeżym majerankiem. Na deser w obu wersjach menu ciepłe jabłka w chrupiącym cieście, napęczniałe rodzynki, słodki sos waniliowy na ekologicznych żółtkach jaj i  śmietankowe lody.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ankieta - chcemy poznać Twoje zdanie o OuiChef.pl i "Food Service"

Co Ci się podoba na naszym portalu i w naszym magazynie, a co chciałbyś zmienić? O czym i o kim przeczytać, kogo posłuchać, w jakiej formie? My postaramy się spełnić te życzenia, a dla każdego, kto wypełni ankietę przygotowaliśmy prezent - półroczną prenumeratę "Food Service".

Whisky Live Warsaw po raz dziewiąty w stolicy

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

Mistrzowskie kolacje w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

Od 3 października przez 6 tygodni można spróbować mistrzowskich dań Juniorów z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same potrawy zaserwują jurorom Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie w Luksemburgu.

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej