W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę. W gronie lokali biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Co proponują te z Warszawy?
Why Thai Food&Wine
Położona w sercu miasta, u zbiegu ulic Wiejskiej i Frascati, restauracja Why Tai zaprasza na najlepsze smaki Azji. W festiwalowym menu B (mięsne) na gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym, polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą.
W menu A (roślinnym) szef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser – perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.
Hoża Argentine Steakhouse
Jeśli marzy wam się kulinarna podróż do Ameryki Południowej, zarezerwujcie stolik w Hoża Argentine Steakhouse. Sezonowane argentyńskie steki, XVIII-wieczne antyki, selekcja najciekawszych win – to wszystko w rytmie latynoamerykańskiej muzyki.
Podczas festiwalu można spróbować sałatki z carpaccio wołowego z parmezanem, orzeszkami pinii, cebulkami perłowymi i sosem balsamicznym z granatem, a także pierogów z czarną soczewicą i parmezanem, do tego plastry polędwicy, bób z serrano oraz mus z selera z białą czekoladą.
Miłośnicy wege menu również nie wyjdą głodni – czeka na nich tatar z pieczonego buraka z emulsją szczypiorkową, dynią z mango oraz ciasto filo, danie główne to pieczony łosoś, gnocchi z ricottą, brukselka w parmezanie, sos mango, wakame. Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach menu jest mus pistacjowy z sorbetem malinowym i kruszonką laskową.
Zwierzyniec Beer&Rest
Jednym z odkryć festiwalu jest zlokalizowana przy ulicy Brackiej 18 restauracja Zwierzyniec – pierwsza firmowa restauracja browaru Zwierzyniec, która serwuje jakościowe, tworzone od podstaw dania harmonizujące się z szeroką ofertą piw. Miejsce celuje w tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które oferuje w nowoczesnej formie.
Nikt stąd nie wyjdzie głodny po zjedzeniu combra z królika z białymi szparagami z cydrem, kwaśną śmietaną i nowalijkami (menu B) lub pyz z wędzonym twarogiem, pieczonym czosnkiem, konfiturą z cebuli oraz szczypiorem.
Frank – Winebar&Shop
Restauracja Frank – Winebar&Shop specjalizująca się w niemieckich smakach to mocny debiut wiosennej edycji Restaurant Week. Za kulinarnymi sterami stoi Aleksander Baron – jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów młodego pokolenia.
Na talerzach znajdziemy m.in. niemiecką zupę rybną z wermutem, flamm z kiełbasą curry (menu B) czy krem z kapusty kiszonej, palonego masła z kminkiem, salsą z ziół i kiełków pszenicy na pumperniklu oraz flamm z serem, żurawiną, cebulą i świeżym majerankiem. Na deser w obu wersjach menu ciepłe jabłka w chrupiącym cieście, napęczniałe rodzynki, słodki sos waniliowy na ekologicznych żółtkach jaj i śmietankowe lody.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl