x

Startuje Restaurant Week! Lokale debiutujące w wiosennej edycji festiwalu w Warszawie

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.03.2022

Rozpoczynający się 23 marca Restaurant Week to okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal potrwa niemal trzy tygodnie - do wyboru jest aż 400 restauracji, z czego do odkrycia - kilkadziesiąt debiutów. Gdzie warto zjeść w Warszawie? Podpowiadamy!

Oferta Why Thai Food&Wine. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Why Thai Food&Wine. Zdjęcie: materiały prasowe
Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. W ramach festiwalu restauracje przygotowały menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich gości czekają trzy dania (przystawka, danie główne i deser) oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę. W gronie lokali biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Co proponują te z Warszawy?

Why Thai Food&Wine
Położona w sercu miasta, u zbiegu ulic Wiejskiej i Frascati, restauracja Why Tai zaprasza na najlepsze smaki Azji. W festiwalowym menu B (mięsne) na gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym, polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą.

W menu A (roślinnym) szef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser – perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.

Oferta Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Hoża Argentine Steakhouse
Jeśli marzy wam się kulinarna podróż do Ameryki Południowej, zarezerwujcie stolik w Hoża Argentine Steakhouse. Sezonowane argentyńskie steki, XVIII-wieczne antyki, selekcja najciekawszych win – to wszystko w rytmie latynoamerykańskiej muzyki.

Podczas festiwalu można spróbować sałatki z carpaccio wołowego z parmezanem, orzeszkami pinii, cebulkami perłowymi i sosem balsamicznym z granatem, a także pierogów z czarną soczewicą i parmezanem, do tego plastry polędwicy, bób z serrano oraz mus z selera z białą czekoladą.

Miłośnicy wege menu również nie wyjdą głodni – czeka na nich tatar z pieczonego buraka z emulsją szczypiorkową, dynią z mango oraz ciasto filo, danie główne to pieczony łosoś, gnocchi z ricottą, brukselka w parmezanie, sos mango, wakame. Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach menu jest mus pistacjowy z sorbetem malinowym i kruszonką laskową.

Zwierzyniec Beer&Rest
Jednym z odkryć festiwalu jest zlokalizowana przy ulicy Brackiej 18 restauracja Zwierzyniec – pierwsza firmowa restauracja browaru Zwierzyniec, która serwuje jakościowe, tworzone od podstaw dania harmonizujące się z szeroką ofertą piw. Miejsce celuje w tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które oferuje w nowoczesnej formie.

Nikt stąd nie wyjdzie głodny po zjedzeniu combra z królika z białymi szparagami z cydrem, kwaśną śmietaną i nowalijkami (menu B) lub pyz z wędzonym twarogiem, pieczonym czosnkiem, konfiturą z cebuli oraz szczypiorem.

Oferta Frank – Winebar&Shop. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Frank – Winebar&Shop. Zdjęcie: materiały prasowe
Frank – Winebar&Shop
Restauracja Frank – Winebar&Shop specjalizująca się w niemieckich smakach to mocny debiut wiosennej edycji Restaurant Week. Za kulinarnymi sterami stoi Aleksander Baron – jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów młodego pokolenia.

Na talerzach znajdziemy m.in. niemiecką zupę rybną z wermutem, flamm z kiełbasą curry (menu B) czy krem z kapusty kiszonej, palonego masła z kminkiem, salsą z ziół i kiełków pszenicy na pumperniklu oraz flamm z serem, żurawiną, cebulą i świeżym majerankiem. Na deser w obu wersjach menu ciepłe jabłka w chrupiącym cieście, napęczniałe rodzynki, słodki sos waniliowy na ekologicznych żółtkach jaj i  śmietankowe lody.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bogusław Linda tańczy w reklamie nowego burgera z McDonald’s

Bogusław Linda zagrał w reklamie McDonald’s, prezentując... niezwykły taniec. Znany z kultowych ról aktor to kolejna osobowość polskiej kultury - po m.in. Michale Żebrowskim, Borysie Szycu czy idolu młodego pokolenia raperze Macie - zaangażowana w kampanię fastfoodowej sieci.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Brzmienie jedzenia ideą wiosennej edycji Restaurant Week. Wystartowały rezerwacje

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach Restaurant Week - czyli festiwal popisowych menu w restauracjach - powraca pod hasłem #FoodSoundsGood! Jak dobrze brzmi jedzenie? Będzie można się przekonać od 22 marca do 30 kwietnia w około 400 lokalach w Polsce. Cena trzech dań i koktajlu wynosi 69 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej