x

Spadek wartości rynku dowozów jedzenia. Znaczący wzrost dopiero w 2025 roku?

Kategoria: Twój biznes - wiedza    21.03.2022

Rynek dostaw jedzenia w 2021 roku był wart 8,79 mld zł. To spadek o 12% w stosunku do rekordowego roku 2020. Według prognoz ekspertów, w 2022 roku zaobserwujemy kolejny spadek, ale już w 2025 roku rynek delivery pobije pandemiczny rekord i przebije pułap 10 miliardów złotych.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Powyższe dane i prognozy pochodzą z najnowszej edycji raportu Stava.
Rok 2020 był rekordowy dla rynku dowozów jedzenia. W pierwszym roku pandemii i okresie ścisłych lockdownów był wart 9,98 mld zł. Po boomie spowodowanym obostrzeniami dla normalnego funkcjonowania gastronomii, nastąpiła korekta rynku i spadek jego wartości do 8,79 mld zł, czyli o 12% rok do roku.

– Poprzedni rok był drugim z kolei trudnym rokiem dla restauratorów, nie tylko ze względu na pandemię i lockdowny. Był to również rok wyzwań na rynku pracy oraz szalejącej inflacji, zwieńczony podwyżkami cen gazu i energii elektrycznej, które w niektórych przypadkach znokautowały próbujące się utrzymać na powierzchni restauracje. W stosunku do 2019 roku z rynku zniknęło ponad 10 tys. restauracji, a wiele z tych, które przetrwały sygnalizuje swoją trudną sytuację oraz problemy z płynnością finansową – zauważa Paweł Aksamit, prezes Stava S.A.

W roku 2022 prawdopodobnie nastąpi kolejny spadek wartości rynków dowozów jedzenia – do poziomu 7,7 mld zł. Według przewidywań ekspertów Stava, trend zniżkowy ma się odwrócić w przyszłym roku, a już w 2025 roku pandemiczny rekord zostanie pobity i wartość rynku przekroczy 10 mld zł. Rok później, w 2026 roku, ma za to zbliżyć się do poziomu 11 mld zł.

– Chociaż sam rynek dowozów nieco zmalał względem rekordowego roku 2020, większość podmiotów na rynku dowozów znacząco w tym czasie zwiększyła skalę działania. Redukcja rynku nie wynika bowiem z odwrócenia trendów, tylko z otwarcia się gastronomii na przyjmowanie gości na miejscu po długich miesiącach ograniczeń w tym zakresie. Po trudnym okresie spodziewamy się nowego boomu, ponieważ Polacy bardzo doceniają wygodę jaka wiążę się z dostawami posiłków – mówi Paweł Aksamit.

Cały raport Stava o rynku dowozów jedzenia jest dostępny na stronie stava.eu/pl/raporty/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

#Gastropomaga, czyli jak branża wspiera lekarzy i szpitale

Restauratorzy - choć sami walczą o przetrwanie - chętnie włączają się do pomocy tym, którzy na co dzień zmagają się z epidemią. Ze zgromadzonych w magazynach zapasów przygotowują pełnowartościowe posiłki i dowożą je do placówek medycznych.

Przemyślane dostawy źródłem sukcesu restauracji

Jak skutecznie zarządzać dostawami posiłków zamawianych online, pozyskiwać klientów i utrzymać w ryzach koszty? Praktyczne odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w poradniku skutecznej dostawy wydanym przez Pyszne.pl, a opracowanym wraz z ekspertami branży gastronomicznej.

Crowdfunding w gastronomii: jak sfinansować restaurację przez internet?

Jeszcze kilka lat temu z crowdfundingu korzystały głównie start-upy z branży technologicznej. Dziś po tzw. finansowanie społecznościowe coraz chętniej sięga także gastronomia. Przykłady ze świata pokazują, że taki model biznesowy może się opłacić. Niestety, nie wystarczy nam po prostu dobry pomysł..

Dzień Kobiet. Rośnie rola pań w kształtowaniu sceny gastronomicznej

Poziom i różnorodność gastronomii to w znacznej mierze efekt pracy kobiet. Stanowią one ponad 65% pracowników restauracji i hoteli w Polsce. Dzień Kobiet to świetna okazja, aby zaprezentować silne kobiety, które wyznaczają nowe standardy w wymagającej branży restauracyjnej.

Komunikacja, która przyciągnie turystów do twojego lokalu

Stwórz restaurację dla lokalsów, a turyści też przyjdą - to słuszna rada, ale w czasach pandemii może być trudna do zrealizowania, bo negatywne skutki kilku lockdownów i ograniczeń w podróżowaniu będziemy odczuwać jeszcze długo. Jak zatem sprawić, by do twojego lokalu trafili również przyjezdni?

Z Kaukazu nad Wisłę. Kuchnia gruzińska podbija polską gastronomię

Gruzińskie przysmaki zdobywają podniebienia Polaków, a przedsiębiorcy wyciągają z tego wnioski. W dużych miastach jak grzyby po deszczu wyrastają piekarnie oferujące chleb puri i ciepłe placki chaczapuri oraz restauracje serwujące inne potrawy z rejonu Kaukazu.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej