x

Spadek wartości rynku dowozów jedzenia. Znaczący wzrost dopiero w 2025 roku?

Kategoria: Twój biznes - wiedza    21.03.2022

Rynek dostaw jedzenia w 2021 roku był wart 8,79 mld zł. To spadek o 12% w stosunku do rekordowego roku 2020. Według prognoz ekspertów, w 2022 roku zaobserwujemy kolejny spadek, ale już w 2025 roku rynek delivery pobije pandemiczny rekord i przebije pułap 10 miliardów złotych.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Powyższe dane i prognozy pochodzą z najnowszej edycji raportu Stava.
Rok 2020 był rekordowy dla rynku dowozów jedzenia. W pierwszym roku pandemii i okresie ścisłych lockdownów był wart 9,98 mld zł. Po boomie spowodowanym obostrzeniami dla normalnego funkcjonowania gastronomii, nastąpiła korekta rynku i spadek jego wartości do 8,79 mld zł, czyli o 12% rok do roku.

– Poprzedni rok był drugim z kolei trudnym rokiem dla restauratorów, nie tylko ze względu na pandemię i lockdowny. Był to również rok wyzwań na rynku pracy oraz szalejącej inflacji, zwieńczony podwyżkami cen gazu i energii elektrycznej, które w niektórych przypadkach znokautowały próbujące się utrzymać na powierzchni restauracje. W stosunku do 2019 roku z rynku zniknęło ponad 10 tys. restauracji, a wiele z tych, które przetrwały sygnalizuje swoją trudną sytuację oraz problemy z płynnością finansową – zauważa Paweł Aksamit, prezes Stava S.A.

W roku 2022 prawdopodobnie nastąpi kolejny spadek wartości rynków dowozów jedzenia – do poziomu 7,7 mld zł. Według przewidywań ekspertów Stava, trend zniżkowy ma się odwrócić w przyszłym roku, a już w 2025 roku pandemiczny rekord zostanie pobity i wartość rynku przekroczy 10 mld zł. Rok później, w 2026 roku, ma za to zbliżyć się do poziomu 11 mld zł.

– Chociaż sam rynek dowozów nieco zmalał względem rekordowego roku 2020, większość podmiotów na rynku dowozów znacząco w tym czasie zwiększyła skalę działania. Redukcja rynku nie wynika bowiem z odwrócenia trendów, tylko z otwarcia się gastronomii na przyjmowanie gości na miejscu po długich miesiącach ograniczeń w tym zakresie. Po trudnym okresie spodziewamy się nowego boomu, ponieważ Polacy bardzo doceniają wygodę jaka wiążę się z dostawami posiłków – mówi Paweł Aksamit.

Cały raport Stava o rynku dowozów jedzenia jest dostępny na stronie stava.eu/pl/raporty/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodsi pozyskało 6 mln zł na rozwój. Dzięki temu uratuje jeszcze więcej jedzenia przed marnotrawstwem

Polski startup Foodsi, który rozwija platformę umożliwiającą zakup nadwyżek jedzenia z restauracji, piekarni i sklepów, pozyskał 6 mln zł w rundzie seed. Finansowanie zapewniły m.in. fundusze CofounderZone i Satus Starter oraz doświadczeni inwestorzy prywatni, m.in. założyciele Pyszne.pl.

Kawa - branżowe trendy i zmiany w preferencjach Polaków

Polska jest dla kawowej branży rynkiem z ogromnymi perspektywami rozwoju. Zmiany nawyków kawowych rodaków w czasie pandemii oraz międzynarodowe sukcesy polskich baristów przekładają się na wzrost kultury spożycia tego napoju - uważa Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów.

Kawiarnia to najlepsze miejsce na pierwszą randkę - uważa ponad połowa Polaków

Polacy uważają, że spotkania przy kawie to wciąż najlepszy sposób na randkę - wynika z nowego badania aplikacji randkowej Badoo. To miejsce wskazało aż 57% polskich singli, obalając tym samym przekonanie, że rozmowy przy małej czarnej lub dużej białej są już staromodne.

Pascal Brodnicki uruchamia restauracyjny codzienny catering PascalBox w eko-pudełkach

Na PascalBox.pl można już zarezerwować pięć posiłków dziennie z dostawą. To pierwszy z zaplanowanych formatów konceptu gastronomicznego PASCAL Franchise uruchamianego na podstawie umowy między Pascalem Brodnickim a spółką Food & Friends Polska S.A., której założycielami są Jan i Marek Rogala.

Wyposażenie kuchenne - ABC eksploatacji

Lodówki, zamrażarki, piece, kuchenki, płyty, zmywarki... Podpowiadamy, jak prawidłowo korzystać z wyposażenia kuchennego, aby nie doprowadzić do kosztownych w naprawie usterek.

Poza domem, z mlekiem, na pobudzenie. Jaką kawę pijemy najchętniej?

Polacy coraz częściej piją kawę poza domem, lubią dodawać do niej mleko, ale głównie krowie. Dużo rzadziej do swojego latte wybierają napój owsiany, sojowy czy migdałowy - wynika z raportu ARC Rynek i Opinia.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej