

Wegetariańskie karty w restauracjach Grupy Jarczyński


Restauracje z Grupy Jarczyński zazielenią się na wiosnę. Od 21 marca, czyli od pierwszego dnia wiosny, we wszystkich lokalach pojawią się wegetariańskie karty. To odpowiedź na popularny roślinny trend w gastronomii. Motywem przewodnim wszystkich dań są nowalijki i młode warzywa.
Der Elefant
Oferta Der Elefant to kuchnia fusion z nutką orientu i włoskich inspiracji. Jako przystawkę Der Elefant zaserwuje kolorową sałatkę ze świeżych warzyw i szpinaku z pieczonym kozim serem i pestkami dyni. Nowością będzie dwukolorowy krem z cukinii. Na amatorów pożywnych dań czeka marokański tadżin w warzywami i ciecierzycą. Propozycja deseru to sorbet z owoców kiwi z bazylią.
Jeff’s
Będzie kalifornijsko – na przystawkę Jeff’s proponuje tatara z avocado z nowalijkami. Oprócz tego: wege burger z soczystymi, chrupiącymi warzywami, a na deser zielony koktajl, który doda mocy na cały dzień.
Podwale 25
Na Podwalu goście mogą zamówić dwie zupy: pachnący chłodnik z ogórka
z nowalijkami lub krem z gruszki i pietruszki, a poza tym sałatkę z nowalijek w sosie koperkowym. Dla głodniejszych przygotowano stek z kalafiora z batatami oraz puree z zielonego groszku, a na deser – mus kokosowy z malinami i duszonymi daktylami.
U Szwejka
Szwejk zaprosi swoich gości na chłodnik z rzodkiewką i świeżym koprem, placki
z cukinii z sosem miętowym z kolendrą (dla peskatarian – wersja z łososiem wędzonym), a na deser oferuje malinowe mascarpone z granolą.
Otto Pompieri
Otto proponuje włoskie akcenty – zielone minestrone oraz pizzę z mozzarellą, rzodkiewką i szczypiorkiem. Na deser – kokosowe chia z musem wiśniowym.
Bazyliszek
Bazyliszek przygotował zupę krem z selera, tagliatelle ze świeżymi szparagami
i migdałami oraz gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, marchewką i grzybami. Deser to naleśniki z owocami i sosem waniliowym.
Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.
Inne kategorie
Podcasty


Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

