x

Start restauracji Mielżyński Gdańsk. Marcin Leszczyński szefem kuchni

Kategoria: Miejsca    15.03.2022

Gdański lokal znanego importera win i restauratora Roberta Mielżyńskiego rusza 15 marca. Mieści się w zabytkowej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej. Za kuchennym sterem stanął Marcin Leszczyński.

Robert Mielżyński, właściiel wine baru Mielżyński Gdańsk. Zdjęcie: materiały prasowe
Robert Mielżyński, właściiel wine baru Mielżyński Gdańsk. Zdjęcie: materiały prasowe
Nowy, gdański lokal Roberta Mielżyńskiego to sprawdzony koncept – sklep z winami, wine bar i restauracja w jednym. Miejsca o podobnym charakterze znany restaurator prowadzi także w Warszawie i Poznaniu.

Danie z oferty Mielżyński Gdańsk - filet z makreli z puree marchewkowym, pieczonymi pietruszkami i remuladą selerową. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z oferty Mielżyński Gdańsk - filet z makreli z puree marchewkowym, pieczonymi pietruszkami i remuladą selerową. Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni i jego menu
Za kuchennym sterem restauracji Mielżyński Gdańsk stanął Marcin Leszczyński, który doświadczenie zawodowe zdobywał w kilku hotelach i restauracjach – był m. in. szefem kuchni Brasserie d'Or (późniejszy Projekt 36) i Monastico. Jest jednym z członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni, elitarnej organizacji zrzeszającej najlepszych kucharzy w Polsce. Uczestniczył w wielu konkursach kulinarnych, choćby Wine&Food Noble Night, Trendy Chef czy Profesionalista Roku.

Najbardziej lubi kuchnię polską i śródziemnomorską. W Mielżyńskim będzie serwował zmienne, sezonowe menu główne i stałą kartę przystawek do wina (talerzyki z wyborem serów, wędlin, oliwek, itp.). Podobna formuła obowiązuje w pozostałych wine barach z szyldem Mielżyński.

Charakterystyczne dla gdańskiego lokalu są dania rybne. W ofercie znajdziemy m. in. fish & chips i żur rybny. Popisowe potrawy to łosoś marynowany w soi i imbirze z sałatką z selera naciowego i creme fraiche oraz filet z makreli z puree marchewkowym, pieczonymi pietruszkami i remuladą selerową. Mięsożercom szef kuchni poleca polędwicę z regionalnej wołowiny z karmelizowaną cebulą, sernikiem ziemniaczanym, grillowaną sałatą rzymską oraz sosem demi-glace z dodatkiem octu balsamicznego.

W restauracji dostępne jest także menu lunchowe w opcji mięsnej i wegetariańskiej. Zupa dnia kosztuje 10 zł, danie główne – około 25 zł.

Oferta win
Gdański wine bar oferuje tę samą autorską i szeroką selekcję etykiet, co pozostałe winiarnie Mielżyński. To ponad 700 win i alkoholi mocnych (porto, sherry, koniaki, armaniaki) importowanych na wyłączność z niemal wszystkich najważniejszych regionów Europy i Nowego Świata.

Do tego dochodzi staranny wybór blisko 20 wyjątkowych trunków od polskich winiarzy.  Oferta jest skrojona na każdą kieszeń i na każdą okazję – od szerokiego wyboru win codziennych (w przedziale cenowym od 30 do 40 zł) po te przeznaczone do długiego starzenia w domowej piwniczce.

Wnętrze wine baru Mielżyński Gdańsk. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnętrze wine baru Mielżyński Gdańsk. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnętrze: historia i przestrzeń
Mielżyński Gdańsk mieści się w zabytkowym budynku Remizy na terenie Stoczni Cesarskiej, której przestrzeń stanowi najstarszą część Stoczni Gdańskiej. Obiekt pochodzi z 1884 roku i początkowo pełnił funkcje administracyjno- społeczne. W 1903 roku został przekształcony w siedzibę Straży Pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych.

Przez ostatni rok budynek był pieczołowicie odrestaurowywany pod opieką konserwatorską. Prace remontowo-rewitalizacyjne uwydatniły jego unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy, czy okna strzelnicze. Obecny wygląd wnętrza wine baru to efekt współpracy architektów z trójmiejskiego Roark Studio (rewitalizowali także budynek Dyrekcji w kompleksie Stoczni Cesarskiej) oraz Pracowni Projektowej Jana Terleckiego z Warszawy, która współtworzyła charakter wszystkich winiarni Mielżyński.

Pracownia zaprojektowała choćby surowe, stalowe regały stojące w magazynach z winami, bary okalające otwartą kuchnię stworzone m. in z fragmentów skrzynek po winach, charakterystyczne stoliki, w których „zatopione” są fronty skrzynek z logotypami producentów oraz elementy oświetlenia dekoracyjnego.

Ponad 600-metrowa przestrzeń winiarni dzieli się na dwie części. W dolnej znajdują się sklep z winem w formie magazynu, sala degustacyjna na około 20 osób oraz „stand-up bar” dla kolejnych 20-30 gości. Górna część to wine bar na około 70 miejsc siedzących oraz kameralna sala VIP (10-osobowa). W ciepłym sezonie udostępniony zostanie taras zewnętrzny na piętrze (na około 40 osób) oraz przestrzeń przed budynkiem, gdzie powstanie letni ogródek.  

Symboliczne miejsce i sąsiedzka przestrzeń
– Budując koncept sklepów i wine barów Mielżyński 18 lat temu, zależało mi bardzo by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich. Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie tak ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejską Gdańska nie tracą nic ze swojego charakteru – mówił Robert Mielżyński przed rokiem, gdy podpisywał umowę najmu budynku Remizy.
Umowa została zawarta na 10 lat.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Andrea Camastra otwiera restaurację w Warszawie. Nuta pojawi się w miejscu Atelier Amaro

Były szef kuchni Senses przygotowuje się do otwarcia w styczniu 2022 roku własnej restauracji. Zlokalizowana będzie przy placu Trzech Krzyży w Warszawie, a w menu zagości wiele polskich smaków, choć nie zabraknie także... pizzy.

Food hall w warszawskiej Galerii Północnej

W drugiej połowie sierpnia na terenie warszawskiej Galerii Północnej zostanie otwarta nowa strefa restauracyjna. Znajdą się w niej cztery różne koncepty gastronomiczne.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej