x

Sieć SPHINX z poczęstunkiem i rodzinnymi świetlicami dla uchodźców

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.03.2022

Sieć restauracji SPHINX uruchomiła program Rodzinna Świetlica dla uchodźców z Ukrainy. Udostępnia swoje lokale ukraińskim rodzinom w godzinach 9-13 jako miejsce spotkań, wymiany doświadczeń, zabawy czy nauki. Oferuje także bezpłatny poczęstunek - zupy lub przekąski oraz napoje.

Grafika: materiałý prasowe
Grafika: materiałý prasowe
Na ukraińskie rodziny, które uciekły przed rosyjską napaścią, w restauracjach SPHINX biorących udział w programie, czeka miejsce, gdzie mogą spędzić czas w godzinach przedpołudniowych. Dla dzieci są kąciki zabaw, a dla dorosłych – rodziców, dziadków czy innych opiekunów – przygotowano stoliki w pobliżu stref, w których bawią się ich pociechy. W lokalach zaangażowanych w akcję można spodziewać się różnego rodzaju animacji dla najmłodszych, zajęć plastycznych i edukacyjnych, a także propozycji dla dorosłych, np. nauki języka polskiego, dyżuru prawnika lub innego doradcy.

Aktywności – zarówno dzieci, jak i opiekunów – mogą się różnić w poszczególnych lokalizacjach. Restauratorzy i franczyzobiorcy SPHINX bowiem samodzielnie decydują o propozycjach dla nowych gości, współpracy z wolontariuszami czy zewnętrznymi organizacjami. O szczegółach informują m. in. plakaty przy wejściu do danej restauracji oraz ich lokalne profile na Facebooku i Instagramie.

– Od osób, które uciekły z Ukrainy, słyszymy pełne traumy opowieści o ucieczce z jedną walizką z ostrzeliwanych miast, kilkudniowej podróży do Polski, strachu o dzieci i niepewności, co robić dalej. Teraz dla nich bardzo ważne będzie odnalezienie się w nowej rzeczywistości i stworzenie namiastki normalnego życia. Chcemy im w tym pomóc, stąd pomysł Rodzinnych Świetlic w restauracjach SPHINX. W specjalnie przygotowanej przestrzeni w naszych lokalach tworzymy przyjazne miejsce, gdzie ukraińskie rodziny będą mogły się spotkać, znaleźć ciekawe zajęcia dla dzieci, a dla dorosłych poradę, życzliwość i odpoczynek – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć SPHINX.

Goście przychodzący do Rodzinnej Świetlicy SPHINX, dorośli i dzieci, mogą skorzystać także z bezpłatnego poczęstunku. Otrzymają zupę (rosół lub pomidorowa) albo przekąskę (frytki z ketchupem lub bułka pita z humusem) oraz napój – do wyboru kawę, herbatę, sok, Pepsi lub napój 0,3 l z menu głównego. Regulamin programu dostępny jest na www.sphinx.pl.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej