x

"That Sounds So Good" Carli Lalli Music

Kategoria: Lifestyle - książki    14.03.2022

Edukować kulinarnie, udowadniać, że gotowanie jest proste, oswajać z kuchnią, a jednocześnie uczyć technik i przyrządzania potraw, których nie powstydziłaby się dobra restauracja - taka misja przyświeca Carli Lalli Music.

\"That Sounds So Good" Carli Lalli Music. Fot. materiały prasowe
\"That Sounds So Good" Carli Lalli Music. Fot. materiały prasowe
Carla Lalli Music to nie tylko autorka niniejszej książki, lecz także była dyrektor kulinarna magazynu „Bon Appetitte”. Można powiedzieć, że jest kontynuatorką idei Julie Child. Nie tylko podaje przepisy i inspiruje, ale też podpowiada, jak zorganizować pracę w kuchni, tłumaczy, czym jest mis en place, opisuje, jak wiele możliwości dają poszczególne dania, w jaki sposób zamieniać składniki czy wykorzystywać resztki. Wskazuje również, które potrawy podawać w dni robocze, a które – jako bardziej czasochłonne – lepiej sprawdzą się w weekend. Jednogarnkowe danie z kurczaka z ryżem, jajka w sosie purgatory czy kremowy sos z kalafiora do makaronu i innych przysmaków – to tylko kilka jej pomysłów. Najważniejszy jest w tym wszystkim jednak jej sposób myślenia o planowaniu menu i samym gotowaniu. 

CARLA LALLI MUSIC, „THAT SOUNDS SO GOOD”, WYD. CLARKSON POTTER, 2021 R. 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2022 nr 212.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

"Ziemniak" Katarzyny i Zofii Pilitowskich

Kasia i Zosia Pilitowskie - mama i córka - to znany duet kulinarny stojący za sukcesem krakowskiej śniadaniowni Ranny Ptaszek (Kasia prowadzi też Hummus Amamamusi) oraz książki "Jajko".

"Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack"

Jeśli wasza specjalność to ryby i owoce morza lub chcecie podszkolić się w tym zakresie, koniecznie sięgnijcie po publikację: "Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack".

"Fäviken: 4015 Days, Beginning to End" Magnus Nilsson

Ta książka stanowi niejako podsumowanie działalności jednej z najbardziej legendarnych współczesnych restauracji.

"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca"

Kolejny tom z wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie serii "Monumenta Poloniae Culinaria" (Polskie Zabytki Kulinarne) to wielka księga z niezwykłymi, w większości zupełnie do tej pory nieznanymi przepisami z XVI, XVII i XVIII w.

"Latin America" Virgilio Martinez

"Latin America" bierze na warsztat złożony geograficznie, kulturowo i kulinarnie region. Na kartach książki zagościł wybitny szef kuchni Virgilio Martinez, peruwiański mistrz znany głównie z restauracji Central w Limie.

“Polski stół" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Bezpłatna, cyfrowa publikacja "Polski stół" dostępna jest w językach angielskim oraz hiszpańskim.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej