x

"Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana

Kategoria: Lifestyle - książki    14.03.2022

Sezonowość w kuchni wydaje się dziś czymś oczywistym. Andrzej Polan w najnowszej książce pokazuje, że można podejść do tej idei inaczej - osobiście, przez pryzmat własnych doświadczeń i wspomnień.

\"Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana. Fot. materiały prasowe
\"Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana. Fot. materiały prasowe
Dla przykładu – zimowe smaki prezentuje, wspominając swoją pierwszą pracę w pensjonacie w Zakopanem i gotowane tam kociołki oraz gulasze. Przywołując inne pory roku i związane z nimi potrawy, opowiada o swoich przyjaciółkach, rodzinie. Książka jest więc pełna emocji, które wydają się szczere. Receptury na dania to głównie polskie smaki w odświeżonej formule, często w wydaniu restauracyjnym. Większość z nich jednak można z łatwością przygotować w domu, np. szczawiową z naleśnikiem po rusku, pierogi z farszem z placków ziemniaczanych czy wyłamujący się z rodzimego kanonu tuńczyk z sałatą z pomidorów, śliwek i nektaryn. Dania Polana są wyraziste, ale świetnie zbalansowane i dobrze opracowane technicznie. Warto sięgnąć po tę książkę i spojrzeć na polską kuchnię z nowej perspektywy. 

ANDRZEJ POLAN, „CZTERY PORY ROKU NA POLANIE SMAKÓW”, WYD. SŁOWNE, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2022 nr 212.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej