ANDRZEJ POLAN, „CZTERY PORY ROKU NA POLANIE SMAKÓW”, WYD. SŁOWNE, 2021 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2022 nr 212.
Sezonowość w kuchni wydaje się dziś czymś oczywistym. Andrzej Polan w najnowszej książce pokazuje, że można podejść do tej idei inaczej - osobiście, przez pryzmat własnych doświadczeń i wspomnień.
ANDRZEJ POLAN, „CZTERY PORY ROKU NA POLANIE SMAKÓW”, WYD. SŁOWNE, 2021 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2022 nr 212.
Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.
Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?
W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.
Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.
Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.
"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017