x

Kawa non-profit dla Ukrainy

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.03.2022

Nie kilka procent, ale cała kwota ze sprzedaży ponad 1000 paczek polskiej kawy zostanie przekazana Polskiej Akcji Humanitarnej na rzecz Ukrainy. Kawa trafiła właśnie na półki i do e-sklepu Coffeedesk.

Kawa non profit dla Ukrainy. Zdjęcie: materiały prasowe
Kawa non profit dla Ukrainy. Zdjęcie: materiały prasowe
Projekt zainicjowała Paula Gwarek, Q-graderka z Bero Polska, importera zielonych ziaren, która zaprosiła do współpracy największy w CEE omnichannel kawowy Coffeedesk oraz pięć polskich palarni – HAYB, Autumn, LaCava, Kafar i Story – do stworzenia wspólnego projektu kawy dla Ukrainy.

Wszyscy uczestnicy projektu zaangażowali się w akcję bezpłatnie i nie czerpią ze sprzedaży żadnego zysku. Na potrzeby kawy no-profit Bero Polska przekazała 350 kilogramów zielonej kawy. To z niej pięć polskich palarni stworzyło ponad 1000 paczek wypalonej kawy. Coffeedesk odpowiada natomiast za branding, marketing i sprzedaż specjalnej kawy dla Ukrainy.

Znany z ręcznie wykonanych rysunków zdobionych pudełka z zamówieniami dla klientów, Coffeedesk, odpowiada też za wygląd paczek kawy non profit. Kołobrzeski omnichannel zabrał wśród pracowników wolontariuszy, którzy w kilka godzin ręcznie udekorowali na niebiesko i żółto paczki z kawą non-profit. Z projektu making off powstała też sesja zdjęciowa Coffeedesk.

Kawy dostępne są jako jeden produkt i wysyłane losowo, a więc nie można wybrać jednej palarni, z której chce się kawę, ani też konkretnego wzoru opakowania. Dotyczy to także zamówień z kilkoma opakowaniami kawy. Dla podkreślenia niekomercyjnego charakteru projektu, kawy są dostępne jedynie w ofercie detalicznej Coffeedesk dla klientów w Polsce i za granicą. Dzięki tak dużej skali, sprzedaż 1000 paczek kawy non-profit ma wygenerować nawet 55 tysięcy złotych, które następnie Coffeedesk przekaże Polskiej Akcji Humanitarnej.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mistrzowskie kolacje w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

Od 3 października przez 6 tygodni można spróbować mistrzowskich dań Juniorów z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same potrawy zaserwują jurorom Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie w Luksemburgu.

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

16 września w krakowskiej restauracji Biała Róża odbędzie się druga z cyklu kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Jej gospodarzem będzie szef kuchni Łukasz Cichy. Dzień później Bocuse d’Or Poland on Tour zawita do Restauracji Patio w Rzeszowie, gdzie za ucztę odpowiedzialny będzie Kamil Tłuczek.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej