x

Bocuse d’Or Europe 2022 - Team Poland i Jakub Kasprzak na ostatniej prostej

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.03.2022

Już 23 marca w Budapeszcie szef kuchni Jakub Kasprzak wystartuje w półfinałowej rozgrywce Bocuse d’Or Europe 2022, w której do rywalizacji stanie 18 państw. Polski kandydat zawalczy o awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie. Przed nim najtrudniejszy czas przygotowań.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
– Jesteśmy solidarni z Ukrainą i pomagamy, każdy z nas jak umie i może, ale nie zapominajmy, że Jakub Kasprzak właśnie walczy o swoje marzenia – awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie. Tylko miejsce w pierwszej dziesiątce w Budapeszcie będzie dla naszego kandydata spełnieniem. Pozostały najtrudniejsze dni. Nasza kulinarna prezentacja jest już w pełni skomponowana, teraz tylko doprecyzowywane są drobne szczegóły oraz tzw. czasówka. Zatem przed Jakubem i jego zespołem mordercze treningi – czytamy w oświadczeniu Bocuse d’Or Poland.

Wywiad z Jakubem Kasprzakiem na temat przygotowań do konkursu możecie przeczytać tutaj.

23 marca w Budapeszcie Jakub Kasprzak będzie miał do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Produkty obowiązkowe do przygotowania dania na talerzu to trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison), zaś tematami obowiązkowymi dania na platerze są: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

– Jesteśmy już na ostatniej prostej w drodze do Budapesztu. Emocje są ogromne, oczekiwania duże, dlatego teraz potrzeba spokoju i mentalnego wsparcia. Zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby Kuba mógł się dobrze przygotować do startu. W tym roku tego czasu było dużo mniej z uwagi na marcowy termin selekcji europejskiej. Jestem jednak przekonany, że ciężka praca, którą wszyscy włożyliśmy w te przygotowania przyniosą zamierzony efekt – mówi Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Polska.

Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się w dniach 23-24 marca w Budapeszcie podczas targów Sirha Hungexpo. Honorowym Przewodniczącym europejskiej selekcji będzie Ana Roš, słoweńska szefowa kuchni, posiadaczka dwóch gwiazdek Michelin.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Daniel Craig w kampanii polskiej wódki

Belvedere - znana polska wódka żytnia klasy super premium - pozyskała ambasadora z hollywoodzkiego topu. To ceniony aktor Daniel Craig, który zasłynął rolą agenta 007 w słynnej bondowskiej serii.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej