x

Bocuse d’Or Europe 2022 - Team Poland i Jakub Kasprzak na ostatniej prostej

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.03.2022

Już 23 marca w Budapeszcie szef kuchni Jakub Kasprzak wystartuje w półfinałowej rozgrywce Bocuse d’Or Europe 2022, w której do rywalizacji stanie 18 państw. Polski kandydat zawalczy o awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie. Przed nim najtrudniejszy czas przygotowań.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
– Jesteśmy solidarni z Ukrainą i pomagamy, każdy z nas jak umie i może, ale nie zapominajmy, że Jakub Kasprzak właśnie walczy o swoje marzenia – awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie. Tylko miejsce w pierwszej dziesiątce w Budapeszcie będzie dla naszego kandydata spełnieniem. Pozostały najtrudniejsze dni. Nasza kulinarna prezentacja jest już w pełni skomponowana, teraz tylko doprecyzowywane są drobne szczegóły oraz tzw. czasówka. Zatem przed Jakubem i jego zespołem mordercze treningi – czytamy w oświadczeniu Bocuse d’Or Poland.

Wywiad z Jakubem Kasprzakiem na temat przygotowań do konkursu możecie przeczytać tutaj.

23 marca w Budapeszcie Jakub Kasprzak będzie miał do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Produkty obowiązkowe do przygotowania dania na talerzu to trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison), zaś tematami obowiązkowymi dania na platerze są: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

– Jesteśmy już na ostatniej prostej w drodze do Budapesztu. Emocje są ogromne, oczekiwania duże, dlatego teraz potrzeba spokoju i mentalnego wsparcia. Zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby Kuba mógł się dobrze przygotować do startu. W tym roku tego czasu było dużo mniej z uwagi na marcowy termin selekcji europejskiej. Jestem jednak przekonany, że ciężka praca, którą wszyscy włożyliśmy w te przygotowania przyniosą zamierzony efekt – mówi Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Polska.

Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się w dniach 23-24 marca w Budapeszcie podczas targów Sirha Hungexpo. Honorowym Przewodniczącym europejskiej selekcji będzie Ana Roš, słoweńska szefowa kuchni, posiadaczka dwóch gwiazdek Michelin.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej