x

Nowi kandydaci do listy The Best Chef Awards 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.03.2022

Wystartowały przygotowania do szóstej edycji The Best Chef Awards powered by Perlage. 11 marca rozpocznie się prezentacja 100 nowych kandydatów do listy Top100 - po dwóch codziennie przez 50 dni.

Grafika: thebestchefawards.com
Grafika: thebestchefawards.com
Rokrocznie grupa niezależnych ekspertów – w tym roku składająca się ze 120 dziennikarzy, foodies, fotografów i krytyków z całego świata – wybiera 100 nowych kandydatów do listy Top100 najlepszych szefów kuchni. Są oni dodawani do 100 szefów kuchni z Top100 z poprzedniego roku, co daje w efekcie 200 szefów kuchni uprawnionych do głosowania.

Po ogłoszeniu nowych kandydatów rozpoczyna się proces, w którym 200 szefów kuchni (oraz grupa ekspertów) głosuje na swoich kolegów z całego świata i decyduje między sobą, kto wejdzie w skład tegorocznego Top100 oraz kto zostanie najlepszym szefem kuchni świata 2022. Głosowanie szefów kuchni na innych szefów to jedna z rzeczy, która odróżnia The Best Chef Awards od innych międzynarodowych rankingów.

Nowe rozdanie
Od 11 marca TBCA będzie ogłaszać każdego dnia dwóch nowych kandydatów za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych. Proces potrawa 50 dni, a 100 nowych szefów kuchni ogłaszanych będzie w nieokreślonej kolejności.

– Każdego roku staramy się uzyskać zróżnicowaną grupę kandydatów. W tym roku zwiększyliśmy grono niezależnych ekspertów ze 100 do 120 osób. W TBCA jest miejsce zarówno dla szefów już znanych, jak i dla nowych twarzy ze świeżymi i ciekawymi projektami. Wierzymy, że w tym roku udało nam się zebrać wyjątkową grupę kandydatów z 37 krajów – mówi Cristian Gadau, jeden z założycieli TBCA.

Ubiegłoroczni laureaci
Przypomnijmy, że The Best Chef Top100 Award 2021 zwyciężył szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie. Na ubiegłorocznej liście znalazło się dwóch Polaków – 88. pozycję zajął Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, a miejsce 99. – Jan Sobecki (pracuje w Holandii).

Po udanym przeprowadzeniu edycji w Warszawie w 2017 r., Mediolanie w 2018 r., Barcelonie w 2019 r., wirtualnej edycji w 2020 r. i wielkim powrocie do Amsterdamu w 2021 r., wielkim pytaniem jest, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja. Jak zapowiada Joanna Ślusarczyk, założycielka TBCA, już wkrótce zostanie to ogłoszone.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej