x

#GastrodlaUkrainy - lokale serwujące darmowe posiłki dla uchodźców [LISTA]

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    01.03.2022

Po raz kolejny ludzie gastronomii udowadniają, że mają wielkie serca. W barach i restauracjach w całym kraju rodzą się inicjatywy wydawania bezpłatnych posiłków dla uchodźców z Ukrainy. Oto lista miejsc, które już udzielają wsparcia. Będziemy ją na bieżąco aktualizować. Podajcie dalej!

Grafika: Lena Szczęsna
Grafika: Lena Szczęsna
Jeszcze niedawno pracownicy gastronomii karmili służby medyczne walczące z koronawirusem, bezpłatnie dowożąc do szpitali ciepłą strawę dla medyków. Teraz ruszyli na pomoc poszkodowanym przez wojnę Ukraińcom. Kolejne bary i restauracje w całym kraju przygotowują darmowe posiłki dla nich, część miejsc organizuje zbiórki darów, a niektóre lokale przeznaczają określony procent utargu na datki dla instytucji charytatywnych zajmujących się wsparciem dla uchodźców. W mediach społecznościowych pojawiają się coraz to nowe ogłoszenia na ten temat, zazwyczaj oznaczone hasztagiem #GastroDlaUkrainy.

– 83 lata temu przed zagładą II wojny światowej uciekali Polacy i otrzymywali pomoc i wsparcie. Dziś tej pomocy potrzebują Ukraińcy. Pomagajmy. Dobro wraca. Ukraińcy! Solidaryzujemy się z wami i wspieramy wasz dzielny naród – napisał na Facebooku jeden z pierwszych gastronomicznych aktywistów Piotr Popiński, właściciel warszawskich restauracji Czerwony Wieprz i Dom Wódki.

Nie on jeden tak zareagował. Liczymy na to, że podobnych akcji będzie przybywać, dzięki czemu będziemy mogli ciągle aktualizować poniższą listę. (Przysyłajcie informacje na adres: foodservice@media.com.pl lub FB Messenger @magazynfoodservice).

Znacie aktywistów pomagających uchodźćom lub osoby z Ukrainy, które potrzebują pomocy żywnościowej? Udostępniajcie im tę listę!

LOKALE, W KTÓRYCH UCHODŹCY MOGĄ POSILIĆ SIĘ ZA DARMO

SIEĆ RESTAURACJI SPHINX – CAŁA POLSKA
www.sphinx.pl
W ramach programu Rodzinna Świetlica SPHINX, w godzinach 9-13 w wybranych lokalach Sphinx na terenie całego kraju (wykaz miejsc tutaj) uchodźcy mogą liczyć na poczęstunek – zupę (rosół lub pomidorowa) albo przekąskę (frytki z ketchupem lub bułka pita z humusem) oraz napój – do wyboru kawa, herbata, sok, Pepsi lub napój 0,3 l z menu głównego. W tym samym czasie organizowane są kąciki zabaw dla ukraińskich dzieci. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

BANIOCHA
Stacja Chojnów, Solec 220
https://www.facebook.com/KuchniaprzyStajni/
Zestawy obiadowe od wtorku do piątku. Dzień wcześniej należy zadzwonić (506 030 152 / 22 736 28 17). Najlepiej odebrać obiady na miejscu, w miarę możliwości lokal pomoże w dowozie.

JAWOR
Słoneczna, Myśliborska 27
https://www.facebook.com/sloneczna.jawor

JELENIA GÓRA
Restauracja u Przyjaciół, Borówkowa 8
https://www.facebook.com/restauracjauprzyjaciol
Szczegóły: 733 545 525

KAMIENNA GÓRA
Bistro Kocioł,
Jana Pawła II 14
https://www.facebook.com/Bistro-Kocio%C5%82-285762608724532
Obiady dla uchodźców w godz. 12-14. Dane osób potrzebujących można zgłaszać pod nr. Tel. 572 082 086. Możliwy również dowóz posiłków.

KRAKÓW
Pizzeria 00, Kalwaryjska 32
https://www.facebook.com/pizzeria00pl/
Pizza i napoje dla uchodźców przyprowadzonych przez udzielających im schronienia miejscowych. Wcześniej należy zadzwonić (734 741 474) i zarezerwować termin wizyty. Maksymalnie grupy do 10 osób.

Skład Solny, CSW Wiewiórka, Na Zjeździe 8 (wejście od drugiej strony budynku)
Tu mogą zgłaszać się po zupy uchodźcy przebywający w Krakowie oraz osoby jadące na granicę, by ich stamtąd zabierać. Dyżur codziennie w godz. 10-20.
Współorganizatorką akcji  jest właścicielka śniadaniowni Ranny Ptaszek.
https://www.facebook.com/cswwiewiorka

MIELEC
Restauracja Kuchnia Kevina,
Niepodległości 14, tel. 513-081-739
https://www.facebook.com/RestauracjaKuchniaKevinaMielec
Śniadania, zupy i obiady – kuchnie polska, brytyjska i amerykańska. W godz. 11-18:45.

MYŚLENICE
Sova, Niepodległości 17
https://www.facebook.com/RestauracjaSovaMyslenice

NOWE MIASTO LUBAWSKIE
Restauracja Dźwiękujemy,
Jagiellońska 55, tel. 698 661 961
https://www.facebook.com/dzwiekujemy
Posiłki na miejscu i dowóz w bemarach do wskazanych stołówek w Nowym Mieście Lubawskim, Brodnicy, Iławie, Lubawie, Ostródzie.

SŁUPSK
Dym na Wodzie, Bałtycka 8
https://www.facebook.com/Dym-Na-Wodzie-362457000539624

SZCZAWNO-ZDRÓJ
Bistro Słoneczna, Ofiar Katynia 1
https://www.facebook.com/Bistro-S%C5%82oneczna-103747381674744

WARSZAWA
Cafe Kulturalna, Plac Defilad 1
https://www.facebook.com/CafeKulturalna
Tuż obok Kulturalnej przy Pałacu Kultury i Nauki działa jeden z czterech punktów informacyjnych dla osób uciekających przed wojną w Ukrainie. Restauracja gotuje dla nich zupy, codziennie chce wydawać 300 porcji. W lokalu trwa zrzutka na zupę.

Czerwony Wieprz, Żelazna 68
https://www.facebook.com/RestauracjaCzerwonyWieprz/

Dom Wódki - Elixir Restaurant & Vodka Atelier, Wierzbowa 9/11
https://www.facebook.com/domwodki

La Strada, Felińskiego 52
lastrada@lastrada.com.pl, www.lastrada.com.pl, tel. 798 005 999
Posiłki dla rodzin z Ukrainy w godz. 12-14, również na wynos.

Raj w Niebie, Nowy Świat 21
https://www.facebook.com/rajwniebie
Śniadania, obiady i kolacje wydawane zgłoszonym wcześniej grupom uchodźcom.

Warmut, Marszałkowska 45/49
https://www.facebook.com/WARMUTmarszalkowska
Śniadania, obiady i kolacje wydawane zgłoszonym wcześniej grupom uchodźcom.

Wars i Sawa w Nowym, Madalińskiego 10/16
https://www.facebook.com/warsisawawnowym
Lokal oferuje codziennie bezpłatny, ciepły posiłek oraz napoje na podstawie wydanych przez siebie kart. Otrzymają je uchodźcy, których wcześniej należy zgłosić mailowo lub telefonicznie: warsisawawnowym@gmail.com lub 796 880 822.

Żolifornia, Krasińskiego 1b, food truck z ogródkiem
https://www.facebook.com/Zolifornia
Posiłki wydawane w godz. 12-20 od poniedziałku do niedzieli.

WOLBÓRZ
Arboretum Hotel & Restauranr, Studzianki 19 A
https://www.facebook.com/arboretumstudzianki

WROCŁAW
ZZTOP-Zupy i Zapiekanki, Kazimierza Wielkiego 25/1a
https://www.facebook.com/zztopwroclaw
Dowolna zupa lub zapiekanka wydawane na podstawie darmowych kuponów rozdawanych uchodźcom przybyłym do Wrocławia.

ZALESIE GÓRNE (POD WARSZAWĄ)
Cucina Povera, Jesionowa 16
https://www.facebook.com/CucinaPovera1

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

MIĘDZYNARODOWY SUKCES POLSKIEJ RESTAURACJI

Stołeczna restauracja Atelier Amaro znalazła się na niedawno ogłoszonej liście The Diners Club 50 Best Discovery Series. Obecność w tym prestiżowym zestawieniu to pierwszy krok do listy głównej The World’s 50 Best Restaurants.

Tematyczne festiwale kulinarne w Nadbużańskim Domu

Najbliższe wydarzenie to II Nadbużański Festiwal Truskawek, który odbędzie się 26 czerwca. Ucztę przygotuje Anna Klajmon, szefowa kuchni w Kulturalna Cafe, uczestniczka 5. edycji TOP CHEF Polska.

Makarun w nowej odsłonie w Gliwicach

6 lutego w gliwickiej Galerii Forum została otwarta nowa restauracja sieci Makarun Spaghetti and Salad, pierwsza po totalnym redesignie marki.

Lexus Hybrid cuisine - Open Gourmet

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedziło siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata. Uczestniczyli w wielu wydarzeniach i wymieniali doświadczenie z polskimi szefami kuchni.

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej