- Odświeżone wnętrze La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Niegdyś Hotel Victoria, a obecnie Sofitel Warsaw Victoria zlokalizowany w samym sercu Warszawy przy pl. Piłsudskiego to ikoniczne miejsce na mapie stolicy. Od lat działa w nim restauracja La Brasserie Moderne Hotel oferująca dania we francuskim stylu. Lokal właśnie przeszedł dekoratorską metamorfozę, a odświeżone wnętrza podkreśla nowe menu skomponowane przez szefa kuchni Macieja Majewskiego.
- Hummus / burak / warzywa korzeniowe. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Jego kulinarne propozycje łączą francuską nowoczesność i wyrafinowanie z lokalnymi inspiracjami. W menu znajdziemy potrawy wykorzystujące rozmaitość sezonowych składników. Spośród przystawek na uwagę zasługuje dziki brokuł z pastą miso udekorowany wakame. Uznaniem gości cieszy się stała autorska pozycja w menu, stanowiąca dumę restauracji – łosoś gravad lax z chrzanem i koperkiem. Wśród zup znajdziemy natomiast m. in. krem z pietruszki wzbogacony gruszkowym aromatem oraz orzechami włoskimi.
- Kurczak zagrodowy / chorizo / fasola. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Co na danie główne? Tutaj godny polecenia są dorsz skrei z mulami, kaczka confit serwowana w akompaniamencie czerwonej kapusty i suski sechlońskiej, czyli tradycyjnych suszonych śliwek wywodzących się z rejonu doliny Dunajca. Dopełnieniem uczty będą wyszukane desery, między innymi twaróg z nutą mięty i marakui, beza cytrynowo-jabłkowa oraz domowe lody i sorbety.
– Do wszystkich przygotowywanych przez nas dań podchodzimy w wyjątkowy sposób. Każda pora roku to okazja do przedstawienia potraw od nieco innej strony. Sprzyja temu dostępność świeżych składników pojawiających się sezonowo. Dokonując ich przemyślanej fuzji, staramy się zaakcentować nie tylko francuską duszę marki Sofitel, ale też rozmaitość lokalnych smaków. Misja ta przyświeca mi od początków kariery kulinarnej, a doceniona została przez gości z całego świata – mówi Maciej Majewski.
Restauracja oferuje również menu degustacyjne sparowane z selekcją win.