x

La Brasserie Moderne w Warszawie - nowy wystrój i nowe menu Macieja Majewskiego

Kategoria: Miejsca    24.02.2022

Restauracja La Brasserie Moderne przy hotelu Sofitel Warsaw Victoria przeszła metamorfozę. Odświeżono wystrój wnętrza, a szef kuchni Maciej Majewski przygotował nowe menu z daniami pełnymi orzeźwiających akcentów, nawiązujących do zbliżającej się wiosny.

Odświeżone wnętrze  La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Odświeżone wnętrze La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Niegdyś Hotel Victoria, a obecnie Sofitel Warsaw Victoria zlokalizowany w samym sercu Warszawy przy pl. Piłsudskiego to ikoniczne miejsce na mapie stolicy. Od lat działa w nim restauracja La Brasserie Moderne Hotel oferująca dania we francuskim stylu. Lokal właśnie przeszedł dekoratorską metamorfozę, a odświeżone wnętrza podkreśla nowe menu skomponowane przez szefa kuchni Macieja Majewskiego.

Hummus / burak / warzywa korzeniowe. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Hummus / burak / warzywa korzeniowe. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Jego kulinarne propozycje łączą francuską nowoczesność i wyrafinowanie z lokalnymi inspiracjami. W menu znajdziemy potrawy wykorzystujące rozmaitość sezonowych składników. Spośród przystawek na uwagę zasługuje dziki brokuł z pastą miso udekorowany wakame. Uznaniem gości cieszy się stała autorska pozycja w menu, stanowiąca dumę restauracji – łosoś gravad lax z chrzanem i koperkiem. Wśród zup znajdziemy natomiast m. in. krem z pietruszki wzbogacony gruszkowym aromatem oraz orzechami włoskimi.

Kurczak zagrodowy / chorizo / fasola. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Kurczak zagrodowy / chorizo / fasola. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Co na danie główne? Tutaj godny polecenia są dorsz skrei z mulami, kaczka confit serwowana w akompaniamencie czerwonej kapusty i suski sechlońskiej, czyli tradycyjnych suszonych śliwek wywodzących się z rejonu doliny Dunajca. Dopełnieniem uczty będą wyszukane desery, między innymi twaróg z nutą mięty i marakui, beza cytrynowo-jabłkowa oraz domowe lody i sorbety.

– Do wszystkich przygotowywanych przez nas dań podchodzimy w wyjątkowy sposób. Każda pora roku to okazja do przedstawienia potraw od nieco innej strony. Sprzyja temu dostępność świeżych składników pojawiających się sezonowo. Dokonując ich przemyślanej fuzji, staramy się zaakcentować nie tylko francuską duszę marki Sofitel, ale też rozmaitość lokalnych smaków. Misja ta przyświeca mi od początków kariery kulinarnej, a doceniona została przez gości z całego świata – mówi Maciej Majewski.

Restauracja oferuje  również menu degustacyjne sparowane z selekcją win.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: tradycja w wersji 3 w 1

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową jest konceptem, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Łaskawość Tytusa: Marcin Tytus Grabski otwiera drugi winebar w Warszawie

Łaskawość Tytusa to wine bar, który otworzył się 3 sierpnia na warszawskim Służewiu. Jego właścicielem jest Marcin Grabski, założyciel legendarnej wytwórni hip-hopowej Asfalt Records.

Bistro Młyn na gdańskiej Wyspie Spichrzów

Nowo otwarty Bistro Młyn mieści się w sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów, w bezpośrednim sąsiedztwie turystycznych atrakcji miasta. Lokal powstał z myślą o rodzinach poszukujących dobrej kuchni oraz wytchnienia od miejskiego zgiełku. Inspiracją do wystroju wnętrza był zachód słońca nad morzem.

Hewelke Restaurant & Bakery w Gdańsku Wrzeszczu - trzecia restauracja Marcina Popielarza

Na gastronomicznej mapie Gdańska pojawiło się nowe miejsce - 20 lipca znany szef kuchni Marcin Popielarz otworzył swą nową restaurację Hewelke Restaurant & Bakery we Wrzeszczu. To już trzeci jego lokal, po Białym Króliku w Gdyni i Biôłim Trusie w Sulęczynie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej