x

La Brasserie Moderne w Warszawie - nowy wystrój i nowe menu Macieja Majewskiego

Kategoria: Miejsca    24.02.2022

Restauracja La Brasserie Moderne przy hotelu Sofitel Warsaw Victoria przeszła metamorfozę. Odświeżono wystrój wnętrza, a szef kuchni Maciej Majewski przygotował nowe menu z daniami pełnymi orzeźwiających akcentów, nawiązujących do zbliżającej się wiosny.

Odświeżone wnętrze  La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Odświeżone wnętrze La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Niegdyś Hotel Victoria, a obecnie Sofitel Warsaw Victoria zlokalizowany w samym sercu Warszawy przy pl. Piłsudskiego to ikoniczne miejsce na mapie stolicy. Od lat działa w nim restauracja La Brasserie Moderne Hotel oferująca dania we francuskim stylu. Lokal właśnie przeszedł dekoratorską metamorfozę, a odświeżone wnętrza podkreśla nowe menu skomponowane przez szefa kuchni Macieja Majewskiego.

Hummus / burak / warzywa korzeniowe. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Hummus / burak / warzywa korzeniowe. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Jego kulinarne propozycje łączą francuską nowoczesność i wyrafinowanie z lokalnymi inspiracjami. W menu znajdziemy potrawy wykorzystujące rozmaitość sezonowych składników. Spośród przystawek na uwagę zasługuje dziki brokuł z pastą miso udekorowany wakame. Uznaniem gości cieszy się stała autorska pozycja w menu, stanowiąca dumę restauracji – łosoś gravad lax z chrzanem i koperkiem. Wśród zup znajdziemy natomiast m. in. krem z pietruszki wzbogacony gruszkowym aromatem oraz orzechami włoskimi.

Kurczak zagrodowy / chorizo / fasola. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Kurczak zagrodowy / chorizo / fasola. Danie z oferty La Brasserie Moderne. Zdjęcie: materiały prasowe
Co na danie główne? Tutaj godny polecenia są dorsz skrei z mulami, kaczka confit serwowana w akompaniamencie czerwonej kapusty i suski sechlońskiej, czyli tradycyjnych suszonych śliwek wywodzących się z rejonu doliny Dunajca. Dopełnieniem uczty będą wyszukane desery, między innymi twaróg z nutą mięty i marakui, beza cytrynowo-jabłkowa oraz domowe lody i sorbety.

– Do wszystkich przygotowywanych przez nas dań podchodzimy w wyjątkowy sposób. Każda pora roku to okazja do przedstawienia potraw od nieco innej strony. Sprzyja temu dostępność świeżych składników pojawiających się sezonowo. Dokonując ich przemyślanej fuzji, staramy się zaakcentować nie tylko francuską duszę marki Sofitel, ale też rozmaitość lokalnych smaków. Misja ta przyświeca mi od początków kariery kulinarnej, a doceniona została przez gości z całego świata – mówi Maciej Majewski.

Restauracja oferuje  również menu degustacyjne sparowane z selekcją win.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Pisarz Szczepan Twardoch stworzył kartę koktajli dla baru Lane’s w Warszawie

W stołecznym gin barze Lane’s w Hotelu Bristol można spotkać bohaterów powieści Szczepana Twardocha - zagościli tam Pokora, Ljubow, Widuch i Baronessa. Wszystko za sprawą autorskiej karty koktajli Lane’s by Szczepan Twardoch, którą pisarz współtworzył z szefem baru Arnoldem Skibą.

Kopenhaska Noma przestanie istnieć? "Bycie restauracją już nas nie definiuje"

Noma - najbardziej znana duńska restauracja i jedna z najlepszych na świecie - ogłosiła, że kończy działalność w dotychczasowej formule. Co dalej? W 2025 roku stanie się "gigantycznym laboratorium" pod szyldem Noma 3.0.

Piekarnia Dickery w kolejnym mieście. Gofry w kształcie penisa i waginy dostępne także w Katowicach

W Katowicach zadebiutowała piekarnia Dickery, która oferuje gofry w kształcie męskich i żeńskich narządów płciowych. To już kolejne miasto, w którym te kontrowersyjne wypieki są dostępne. Na otwarciu były tłumy.

McDonald's rośnie: ma już w Polsce ponad 500 lokali!

W 2022 r. McDonald's otworzył łącznie 30 restauracji, w tym 19 zarządzanych przez franczyzobiorców. Miniony rok przyniósł też otwarcie jubileuszowej 500. restauracji, która znajduje się w Wyszkowie. - Nie zwalniamy tempa. Przed nami kolejne otwarcia - zapowiada sieć.

Muzeum Fabryka Wódki w Krakowie

Krakowskie muzeum Fabryka Wódki otwarto w zabytkowym budynku po wybudowanej w latach 30. Wytwórni Wódek nr 11, późniejszej Destylarni Polmos. Trudno o lepszą lokalizację - te mury pamiętają wieloletnią pracę ludzi i urządzeń nad produkcją oraz rozlewem alkoholi kojarzonych do dziś.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej