W Akademii cyklicznie do karty dań dołączane jest oddzielne menu „Paleta Smaków”, w którym polecane są regionalne potrawy ze świata. Od 23 lutego przez miesiąc w „Palecie Smaków” znajdą się zamojskie dania.
– Kuchnia Zamojszczyzny to kuchnia mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem rodzinnym, z moją mamą i babcią, które uczyły mnie gotować i przekazały mi tajniki naszych regionalnych smaków – mówi Michał Zygmunt. – Jest mieszanką wpływów wielu kultur, dzięki czemu zyskała unikalne walory smakowe. To bardzo skromna, ale zdrowa kuchnia pełna kasz, ziemniaków i ciekawych połączeń – dodaje.
Goście restauracji będą mogli skosztować pieróga biłgorajskiego (pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków, konsystencją przypominająca pasztet), który w Akademii będzie podawany ze zsiadłym mlekiem, a także pierogów z kaszą i białym serem oraz flaków po zamojsku. W menu znajduje się również sałatka z wędzoną kaczką, filety z pstrąga z pieczonym ziemniakiem i sosem z ogórków kiszonych oraz zrazy
z dzika z kaszą gryczaną i buraczkami.
Nie zabraknie słodkości. Na deser serwowane będą racuchy z jabłkiem, podane z sosem z czarnej porzeczki i jogurtowymi lodami.