x

#FoodFeelsGood - Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    21.02.2022

Wraz z nadejściem wiosny wystartuje festiwal kulinarny Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

Na gości czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz prezenty od partnerów festiwalu. To wszystko w cenie 59 zł. Można już dokonywać rezerwacji na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub w aplikacji https://app.rclb.pl.

Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacji między tym, co jemy a tym, jak się czujemy oraz zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych na rzecz lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week.

– Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co jemy, z kim i gdzie, to wszystko sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na hasło edycji #FoodFeelsGood, która skupia się na dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie – mówi Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.

Co nowego?
W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w Polsce. Grono regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę.

Wśród warszawskich restauracji znajdziemy takie lokal jak: Słodki Słony Familia, Browar Warszawski, Hoża Argentine Steakhouse, Plac Hallera czy Elixir by Dom Wódki. W Restaurant Week wezmą także udział: krakowska William Rabbit, łódzka Powidoki, poznańska Do Środka, trójmiejska Słona Woda, wrocławska Ida Kuchnia i wino, rzeszowska Oranżeria, śląska Chopina 5, białostocka Świętojańska 21, radomska Pa Tha Tai, częstochowska Restauracja Ecru, mazurska Staromiejska, szczecińska Va banque oraz lubelska Niebo i las.

Unikalne dania #SpozaKarty
Restauracje przygotowały popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Szefowie korzystają z produktów bogatych w błonnik, antyoksydanty, foliany, magnez czy produkty fermentowane. Proponowane przez nich potrawy są sezonowe i zdrowe, przygotowane na bazie nowalijek, owoców i warzyw, ryb i owoców morza (okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary). Nie brakuje polskiej dziczyzny i wołowiny.

W ofercie tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodtech.ac 2022

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Wow Fest Christmas 2022

To już piąta edycja świątecznego festiwalu Wow Fest Christmas - impreza odbędzie się w 10-11 grudnia w warszawskiej Hali Koszyki.

SMAKKi GASTROTARGI

SMAKKi GASTROTARGI odbędą się 23-25 marca 2023 roku w Centrum EXPO XXI w Warszawie. Poza ofertą innowacyjnych produktów i rozwiązań dla gastronomii odwiedzający otrzymają solidną porcję praktycznej wiedzy, która pomoże odnaleźć się w trudnych okolicznościach biznesowych.

Taste The Wine - polska kolacja degustacyjna w Concordia Taste

Winiarskie perełki z trzech polskich winnic będą główną atrakcją Taste The Wine - polskiej kolacji degustacyjnej, która 24 listopada odbędzie się w poznańskiej restauracji Concordia Taste. W programie także aukcja charytatywna dzieł sztuki na… butelkach i fotografii z winobrania.

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków.

Monin Cup Poland 2022 - piąta edycja barmańskiego konkursu

Finał 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022 odbędzie się 17 października w lokalu NINE's Restaurant & Sport Bar w Warszawie.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej