x

#FoodFeelsGood - Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    21.02.2022

Wraz z nadejściem wiosny wystartuje festiwal kulinarny Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

Na gości czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz prezenty od partnerów festiwalu. To wszystko w cenie 59 zł. Można już dokonywać rezerwacji na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub w aplikacji https://app.rclb.pl.

Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacji między tym, co jemy a tym, jak się czujemy oraz zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych na rzecz lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week.

– Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co jemy, z kim i gdzie, to wszystko sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na hasło edycji #FoodFeelsGood, która skupia się na dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie – mówi Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.

Co nowego?
W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w Polsce. Grono regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę.

Wśród warszawskich restauracji znajdziemy takie lokal jak: Słodki Słony Familia, Browar Warszawski, Hoża Argentine Steakhouse, Plac Hallera czy Elixir by Dom Wódki. W Restaurant Week wezmą także udział: krakowska William Rabbit, łódzka Powidoki, poznańska Do Środka, trójmiejska Słona Woda, wrocławska Ida Kuchnia i wino, rzeszowska Oranżeria, śląska Chopina 5, białostocka Świętojańska 21, radomska Pa Tha Tai, częstochowska Restauracja Ecru, mazurska Staromiejska, szczecińska Va banque oraz lubelska Niebo i las.

Unikalne dania #SpozaKarty
Restauracje przygotowały popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Szefowie korzystają z produktów bogatych w błonnik, antyoksydanty, foliany, magnez czy produkty fermentowane. Proponowane przez nich potrawy są sezonowe i zdrowe, przygotowane na bazie nowalijek, owoców i warzyw, ryb i owoców morza (okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary). Nie brakuje polskiej dziczyzny i wołowiny.

W ofercie tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Riesling Weeks 2022 - degustacje w Katowicach i w Krakowie!

11 i 12 lipca w Katowicach i w Krakowie odbędą się degustacje win niemieckich organizowane przez Niemiecki Instytut Wina. To działania w ramach trwającej akcji Riesling Weeks 2022.

Polskie Wina po raz 9. w Poznaniu

11 czerwca do poznańskiego SPOT. zawitają winiarze z całej Polski, by zaprezentować swoje produkty w ramach 9. edycji festiwalu Polskie Wina. Dzień wcześniej odbędzie się konkurs winiarski Polskie Korki.

Ginweek - festiwal ginu

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

8 edycja Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze odbędzie się 26 i 27 sierpnia. Degustacje, warsztaty, prelekcje i muzyka na żywo to tylko część atrakcji, które po raz kolejny będą czekać na gości imprezy.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2022

Najlepsi sommelierzy wystartują 4-5 czerwca w 21. Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się w salach hotelu Regent w Warszawie. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

World of Coffee Milan 2022

World of Coffee 2022, targi które miały odbyć się w Warszawie zostały przeniesione do Mediolanu. Dochód z biletów wstępu na impreze zostanie przekazany ukraińskim firmom z branży kawowej.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej