x

POLAGRA 2022

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    18.02.2022

POLAGRA 2022 - najważniejsze wydarzenie branży spożywczej i sektora HoReCa - odbędzie się 26-28 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Podobnie jak w ostatnich latach, na ekspozycję targów POLAGRA złożą się salony: FOOD, FOODTECH i HORECA. Cała branża spożywcza będzie mogła spotkać się w jednym miejscu i tym samym czasie.

POLAGRA rośnie mimo pandemii
– Targi POLAGRA, które odbyły się w październiku 2021 roku udowodniły, że branża spożywcza i sektor HoReCa potrzebują spotkań na żywo. Mimo trudnego roku, doświadczenia pandemią, zorganizowaliśmy trzydniowe wydarzenie, które przyciągnęło wystawców i zwiedzających z Polski i z zagranicy – mówi Dariusz Wawrzyniak, dyrektor grupy produktów Grupy MTP, odpowiedzialny m.in. za targi POLAGRA.
Doświadczenia z 2021 roku, rozmowy z wystawcami i zwiedzającymi skłoniły Grupę MTP do podjęcia wyzwania i organizacji wydarzenia o jeszcze większej skali. Oznacza to trzy dni rozmów, inspiracji, wymiany doświadczeń, a tym samym szansę na nawiązanie i podtrzymywania kontaktów biznesowych, promocję polskiej żywności, branży spożywczej i HoReCa.

POLAGRA: czego można się spodziewać?
Oprócz ekspozycji podzielonej na trzy salony, nie zabraknie paneli dyskusyjnych, debat i szkoleń dla przedstawicieli różnych sektorów szeroko rozumianej branży spożywczej i gastronomicznej.

Wśród nich nie może zabraknąć Kongresu POLAGRA EXPORT MEETING przeznaczonego m.in. dla polskich producentów z sektora spożywczego, przedstawicieli instytucji państwowych wspierających polski eksport produktów spożywczych, ekspertów z firm doradczych, agencji badawczych oraz przedstawicieli zagranicznych firm dystrybuujących żywność.

Na przyszłoroczną edycją powraca także KULINARNY PUCHAR POLSKI – najbardziej prestiżowy konkurs dla mistrzów kuchni. W roku 2021 jego finał nie mógł się odbyć z powodu pandemii. Odwoływano wówczas konkursy nominowane, w których wyłaniani są finaliści.

– Obecnie część konkursów nominowanych już się obyła, kolejne są planowane. Mamy przekonanie graniczące z pewnością, że we wrześniu 2022 roku ich zwycięzcy spotkają się w Poznaniu podczas wielkiego finału – stwierdza  Dariusz Wawrzyniak. – Liczymy na to tym bardziej, że będzie to jubileuszowa, 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski – podkreśla.

W czasie Polagry odbędą się też dwa inne wydarzenia: Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK i Targi SMAKI REGIONÓW. Wszystkie się uzupełniają i pozwalają kompleksowo spojrzeć na szanse i wyzwania stojące przez producentami i dystrybutorami żywności oraz gastronomami.
Więcej informacji: www.polagra.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rational na Giełdzie Gastronomicznej Klimatex

Firma Rational będzie gościć na tegorocznej Giełdzie Gastronomicznej Klimatex. Od 30 marca do 1 kwietnia odwiedzający stoisko firmy będą mogli m.in. lepiej oznać urządzenia iCombi Pro i iVario Pro.

Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi

28 marca w siedzibie firmy Primulator Polska w Łodzi odbędzie się Gelato Festival World Masters Challenge - impreza, podczas której 15 rzemieślników zajmujących się na co dzień produkcją lodów powalczy o miejsce w krajowym finale w 2025 roku.

Festiwal syryjski w Stacji Food Hall

23 marca w gdańskiej Stacji Food Hall rusza Festiwal syryjski. Podczas wydarzenia spróbować będzie można potraw oraz koktajli inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej