x

POLAGRA 2022 - we wrześniu w Poznaniu

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.02.2022

POLAGRA 2022 - najważniejsze wydarzenie branży spożywczej i sektora HoReCa - odbędzie się 26-28 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Polagra 2022. Grafika: materiały prasowe
Polagra 2022. Grafika: materiały prasowe
Podobnie jak w ostatnich latach, na ekspozycję targów POLAGRA złożą się salony: FOOD, FOODTECH i HORECA. Cała branża spożywcza będzie mogła spotkać się w jednym miejscu i tym samym czasie.

POLAGRA rośnie mimo pandemii
– Targi POLAGRA, które odbyły się w październiku 2021 roku udowodniły, że branża spożywcza i sektor HoReCa potrzebują spotkań na żywo. Mimo trudnego roku, doświadczenia pandemią, zorganizowaliśmy trzydniowe wydarzenie, które przyciągnęło wystawców i zwiedzających z Polski i z zagranicy – mówi Dariusz Wawrzyniak, dyrektor grupy produktów Grupy MTP, odpowiedzialny m.in. za targi POLAGRA.
Doświadczenia z 2021 roku, rozmowy z wystawcami i zwiedzającymi skłoniły Grupę MTP do podjęcia wyzwania i organizacji wydarzenia o jeszcze większej skali. Oznacza to trzy dni rozmów, inspiracji, wymiany doświadczeń, a tym samym szansę na nawiązanie i podtrzymywania kontaktów biznesowych, promocję polskiej żywności, branży spożywczej i HoReCa.

POLAGRA: czego można się spodziewać?
Oprócz ekspozycji podzielonej na trzy salony, nie zabraknie paneli dyskusyjnych, debat i szkoleń dla przedstawicieli różnych sektorów szeroko rozumianej branży spożywczej i gastronomicznej.

Wśród nich nie może zabraknąć Kongresu POLAGRA EXPORT MEETING przeznaczonego m.in. dla polskich producentów z sektora spożywczego, przedstawicieli instytucji państwowych wspierających polski eksport produktów spożywczych, ekspertów z firm doradczych, agencji badawczych oraz przedstawicieli zagranicznych firm dystrybuujących żywność.

Na przyszłoroczną edycją powraca także KULINARNY PUCHAR POLSKI – najbardziej prestiżowy konkurs dla mistrzów kuchni. W roku 2021 jego finał nie mógł się odbyć z powodu pandemii. Odwoływano wówczas konkursy nominowane, w których wyłaniani są finaliści.

– Obecnie część konkursów nominowanych już się obyła, kolejne są planowane. Mamy przekonanie graniczące z pewnością, że we wrześniu 2022 roku ich zwycięzcy spotkają się w Poznaniu podczas wielkiego finału – stwierdza  Dariusz Wawrzyniak. – Liczymy na to tym bardziej, że będzie to jubileuszowa, 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski – podkreśla.

W czasie Polagry odbędą się też dwa inne wydarzenia: Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK i Targi SMAKI REGIONÓW. Wszystkie się uzupełniają i pozwalają kompleksowo spojrzeć na szanse i wyzwania stojące przez producentami i dystrybutorami żywności oraz gastronomami.
Więcej informacji: www.polagra.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej