x

Wielkopolski Kucharz Roku 2022 - zaproszenie do startu

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.02.2022

Po dwuletniej pandemicznej przerwie wystartuje VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. Odbędzie się 8 czerwca w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

Organizatorami wydarzenia są Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak.

Warunki konkursu
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania głównego (7 porcji o gramaturze w przedziale 160-180 g) oraz sałatki (4 porcje). Obowiązkowym składnikiem dania głównego są pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski (do wyboru smak: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak). Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.

Informacje dla zainteresowanych startem w konkursie
Kontakt : wkr_konkurs@wp.pl
TERMIN NADSYŁANIA ZGŁOSZEŃ - 29 kwietnia 2022!
Zgłoszenie należy wysłać pocztą elektroniczną na adres: zgloszenie@konkursykulinarne.pl  
Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu najpóźniej 5 maja 2022.
Regulamin i formularz zgłoszeniowy na stronie www.konkursykulinarne.pl

Nagrody
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury, które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni.
Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.

Wydarzenie
Poprowadzi je niezawodny duet: Marta Klepka i Tomasz Purol. Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy gala, podczas której poznamy laureatów konkursu oraz przystąpimy do degustacji potraw przygotowanych przez zespół szefów kuchni z poznania pod egidą Dominika Brodziaka.
i mediach branżowych


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej