x

Tofu "po wietnamsku"

Kategoria: Karta - dania    16.02.2022

Oto przepis, który zwyciężył nasz konkurs na autorskie danie wegańskie "dla zabieganych". Rywalizację zorganizowaliśmy na Facebooku z okazji styczniowego #Veganuary oraz roślinnego wydania "Food Service" wspólnie z RoślinnieJemy i Chefs For Change Polska. Autorką receptury jest Katarzyna Pluta.

Tofu \"po wietnamsku". Autorką receptury i zdjęcia jest Katarzyna Pluta.
Tofu \"po wietnamsku". Autorką receptury i zdjęcia jest Katarzyna Pluta.
Laureatów konkursu wybrali ambasadorzy Chefs For Change Polska wraz z redakcją. Jedną z nagród była właśnie publikacja receptury na portalu Ouichef.pl.
– Przygotowanie tego dania zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie ryżu – podkreśla autorka przepisu Katarzyna Pluta. Oto on!

Tofu „po wietnamsku"
Składniki na 2 porcje:
100 g ryżu
180 g tofu naturalnego
mąka ziemniaczana
kilka łyżek oleju
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
5-cm kawałek imbiru
2 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jesli ktoś lubi pikantne dania)
3 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2. W tym czasie odsączamy tofu na ręczniku papierowym i kroimy w niedużą kostkę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, smażymy na głębokim oleju, odkładamy na talerz.
3. Smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę ze startym czosnkiem i imbirem oraz przyprawami: „5 smaków” i ostrą papryką. Wystarczy 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Odkładamy na osobny talerz.
4. Robimy karmel do tofu. Wlewamy na patelnię 3 łyżki wody, wsypujemy cukier. Mieszamy raz, potrząsając patelnią. Nie ruszamy, obserwujemy. Karmel będzie gotowy, gdy nabierze złotego koloru i wyraźnie zgęstnieje. Wtedy wlewamy do niego sos sojowy. Ostrożnie! Będzie pryskać.
5. Do gotowego karmelu wkładamy tofu. Poruszamy patelnią tak długo, aż wszystkie kawałki tofu będą już obtoczone sosem.
6. Czas na jedzenie! Lub spakowanie dania do pudełka na lunch do pracy. Na warstwę ryżu wykładamy cebulę, a na cebulę – tofu w karmelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej