x

Tofu "po wietnamsku"

Kategoria: Karta - dania    16.02.2022

Oto przepis, który zwyciężył nasz konkurs na autorskie danie wegańskie "dla zabieganych". Rywalizację zorganizowaliśmy na Facebooku z okazji styczniowego #Veganuary oraz roślinnego wydania "Food Service" wspólnie z RoślinnieJemy i Chefs For Change Polska. Autorką receptury jest Katarzyna Pluta.

Tofu \"po wietnamsku". Autorką receptury i zdjęcia jest Katarzyna Pluta.
Tofu \"po wietnamsku". Autorką receptury i zdjęcia jest Katarzyna Pluta.
Laureatów konkursu wybrali ambasadorzy Chefs For Change Polska wraz z redakcją. Jedną z nagród była właśnie publikacja receptury na portalu Ouichef.pl.
– Przygotowanie tego dania zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie ryżu – podkreśla autorka przepisu Katarzyna Pluta. Oto on!

Tofu „po wietnamsku"
Składniki na 2 porcje:
100 g ryżu
180 g tofu naturalnego
mąka ziemniaczana
kilka łyżek oleju
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
5-cm kawałek imbiru
2 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jesli ktoś lubi pikantne dania)
3 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2. W tym czasie odsączamy tofu na ręczniku papierowym i kroimy w niedużą kostkę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, smażymy na głębokim oleju, odkładamy na talerz.
3. Smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę ze startym czosnkiem i imbirem oraz przyprawami: „5 smaków” i ostrą papryką. Wystarczy 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Odkładamy na osobny talerz.
4. Robimy karmel do tofu. Wlewamy na patelnię 3 łyżki wody, wsypujemy cukier. Mieszamy raz, potrząsając patelnią. Nie ruszamy, obserwujemy. Karmel będzie gotowy, gdy nabierze złotego koloru i wyraźnie zgęstnieje. Wtedy wlewamy do niego sos sojowy. Ostrożnie! Będzie pryskać.
5. Do gotowego karmelu wkładamy tofu. Poruszamy patelnią tak długo, aż wszystkie kawałki tofu będą już obtoczone sosem.
6. Czas na jedzenie! Lub spakowanie dania do pudełka na lunch do pracy. Na warstwę ryżu wykładamy cebulę, a na cebulę – tofu w karmelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej