x

Firma Slodkie: za każde zamówienie posadzimy metr lasu

Kategoria: Lifestyle - ekologia    15.02.2022

Firma branży słodyczy reklamowych - Slodkie - rozpoczęła współpracę z Fundacją Las na Zawsze. Od 2022 roku za każde złożone zamówienie posadzi metr kwadratowy lasu. To kolejna proekologiczna inicjatywa marki.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Podejście zgodne z poszanowaniem środowiska naturalnego od zawsze było bliskie firmie Slodkie, która jest jednym z europejskich liderów w produkcji słodyczy reklamowych. Od tego roku Slodkie zaangażowało się również we współpracę z Fundacją Las na Zawsze, zajmującą się sadzeniem i ochroną lasów w Polsce.

– To kolejny etap naszej proekologicznej działalności, dzięki której wspólnie będziemy mogli zadbać o lepszą przyszłość naszej planety. Wspólnie, ponieważ w tę akcję włączą się nie tylko pracownicy naszej firmy czy Fundacji, ale przede wszystkim klienci, ponieważ każde zamówienie będzie determinowało posadzenie kolejnych drzew. Sadzenie lasu, czyli drzew i krzewów, we współpracy z Fundacją, odbywa się dwa razy do roku – wczesną wiosną oraz późną jesienią. Fundacja podkreśla, że dzięki zabezpieczeniom formalnym oraz finansowym posadzonych drzew nie można wyciąć, a ziemi sprzedać – podkreśla Anna Garmada, prezes zarządu Slodkie.

– Naszą misją jest trwałe i nieodwracalne przywrócenie równowagi biologicznej w Polsce. Uważamy, że sadzenie i ochrona lasów jest najprostszym sposobem zapobiegania zmianom klimatycznym. Jest to też najlepszy prezent, który możemy zostawić następnym pokoleniom. Wsparcie naszych działań jest przejawem odpowiedzialnego biznesu. Każda współpraca jest dla nas ważna i istotna w odbudowywaniu bioróżnorodności naszego kraju – komentuje Agata Woźnicka, kierownik ds. relacji z klientem w Fundacji Las na Zawsze.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pyszne.pl wprowadza biodegradowalne opakowania bez syntetycznych dodatków

Restauracje współpracujące z Pyszne.pl otrzymają możliwość zaoferowania swoim klientom nowego rodzaju opakowań. Pudełka te nie zawierają syntetycznych dodatków, są odporne na tłuszcz, a także w pełni biodegradowalne.

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

"Sprawiedliwa" czekolada, czyli słodko-gorzkie tajemnice branży kakao

Rolnicy z Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie. Eksperci rynku spożywczego podkreślają jednak, że konsumenci mają realny wpływ na ich warunki pracy. Fundacja Fairtrade Polska przypomina, jak możemy przyczynić się do zmian w branży czekoladowej.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej